29/01/2019 29/01/2019 Μία εβδομάδα περίπου μετά την επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βελιγράδι τα ξένα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν αναλύσεις, όχι τόσο σχετικά με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν όσο αναφορικά με τη σημειολογία αυτής της επίσκεψης. Είκοσι μία, συνολικά, συμφωνίες υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ανάμεσά τους ανακαινίσεις υδροηλεκτρικών...
29 Ιανουαρίου, 2019 - 9:12
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2019 - 9:19

Ο Πούτιν, η Εκκλησία και το κερί στον Άγιο Σάββα

Διαδώστε:
Ο Πούτιν, η Εκκλησία και το κερί στον Άγιο Σάββα

Μία εβδομάδα περίπου μετά την επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βελιγράδι τα ξένα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν αναλύσεις, όχι τόσο σχετικά με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν όσο αναφορικά με τη σημειολογία αυτής της επίσκεψης.

Είκοσι μία, συνολικά, συμφωνίες υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ανάμεσά τους ανακαινίσεις υδροηλεκτρικών σταθμών στον Δούναβη, ανακατασκευή τμημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου, πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, κατασκευή αποθηκών ρωσικού φυσικού αερίου, πυρηνική και ψηφιακή τεχνολογία κ.ά. Και μέσα σε όλα αυτά υποσχέθηκε και μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια για τα έργα που γίνονται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Έναν ναό που μέχρι πρότινος ήταν ο μεγαλύτερος της Ορθοδοξίας.

Τα σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ σε άρθρο του με τίτλο  «Η Μόσχα θέλει να αυξήσει την επιρροή της», εντοπίζει πολιτικές  σκοπιμότητες στην επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στον ναό του Αγίου Σάββα: «Από την πλευρά της Ρωσίας, η επιλογή του Πούτιν να επισκεφθεί τον ναό του Αγίου Σάββα αλλά και η συνάντησή του με τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο ήταν μια προσπάθεια του Ρώσου προέδρου να επιδείξει τους ισχυρούς δεσμούς των ορθοδόξων των δύο εθνών, σε μια περίοδο αιχμής της σύγκρουσης ανάμεσα στο Πατριαρχείο Μόσχας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εξαιτίας της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία επιδιώκει τη στήριξη του Πατριαρχείου Μόσχας στη διαμάχη με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου, οι οποίες επίσης ζητούν αυτοκεφαλία».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων