06/09/2022 06/09/2022 Νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπει τον διαχωρισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας από το Πατριαρχείο Μόσχας κατέθεσε χθες προς ψήφιση ο Πρόεδρο της Λετονίας, Έγκιλς Λέβιτς. Η είδηση έγινε γνωστή στον επίσημο προεδρικό ιστότοπο . Το σχέδιο νόμου εκπονήθηκε από κοινού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στη Saeima —το κοινοβούλιο της Λετονίας— για αλλαγή του καθεστώτος...
06 Σεπτεμβρίου, 2022 - 10:36
Τελευταία ενημέρωση: 06/09/2022 - 10:46

Ο Πρόεδρος της Λετονίας καταθέτει νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το Πατριαρχείο Μόσχας

Διαδώστε:
Ο Πρόεδρος της Λετονίας καταθέτει νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το Πατριαρχείο Μόσχας

Νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπει τον διαχωρισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας από το Πατριαρχείο Μόσχας κατέθεσε χθες προς ψήφιση ο Πρόεδρο της Λετονίας, Έγκιλς Λέβιτς.

Η είδηση έγινε γνωστή στον επίσημο προεδρικό ιστότοπο . Το σχέδιο νόμου εκπονήθηκε από κοινού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στη Saeima —το κοινοβούλιο της Λετονίας— για αλλαγή του καθεστώτος του Ορθόδοξη Εκκλησία της Λετονίας έτσι ώστε να την καταστήσει πλήρως ανεξάρτητη από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

“Τα κόμματα της Saeima έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για το νομοσχέδιο και η Εκκλησία έχει «ενημερωθεί» για την πρόοδό του μέσω της κυβέρνησης. Το εσωτερικό καταστατικό της Εκκλησίας «θα πρέπει να υπόκειται σε αυτόν τον νόμο”, ανέφερε ο πρόεδρος στο tvnet.lv .

“Το νομοσχέδιο θα αποκαταστήσει το ιστορικό καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λετονίας», λέει ο Λέβιτς, υποστηρίζοντας ότι η ανεξαρτησία παραχωρήθηκε από τον Πατριάρχη Άγιο Τύχων το 1921. Ως εκ τούτου, το νομοσχέδιο θα εμποδίσει το Πατριαρχείο Μόσχας να επηρεάσει τη Λετονική Εκκλησία, η οποία είναι «ένα σημαντικό ζήτημα για τους Ορθόδοξους πιστούς μας» και την εθνική ασφάλεια”, υποστήριξε ο Λετονός πρόεδρος. “Μια ανεξάρτητη Λετονία απαιτεί μια ανεξάρτητη Εκκλησία”, υποστήριξε ο Levits καλώντας τη Βουλή να εξετάσει το θέμα το συντομότερο δυνατό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κράτος παρεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα της ορθόδοξης εκκλησίας. Τον Ιούνιο του 2019 , η Βουλή της Λετονίας ψήφισε νόμο που απαιτεί από τους Ορθόδοξους ιεράρχες να είναι Λετονοί πολίτες και να έχουν ζήσει στη χώρα για τουλάχιστον 10 χρόνια.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων