15/06/2020 15/06/2020 Οι σερβικές αρχές έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα, δήλωσε ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δημοσιογράφους την Κυριακή. Το Βελιγράδι αναμένει την άφιξη του Ρώσου προέδρου τον Οκτώβριο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα, οι οποίες πραγματοποιούνται σε μεγάλο μέρος τους...
15 Ιουνίου, 2020 - 8:41
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2020 - 8:13

Ο Ρώσος Πρόεδρος στον Άγιο Σάββα στο Βελιγράδι

Διαδώστε:
Ο Ρώσος Πρόεδρος στον Άγιο Σάββα στο Βελιγράδι

Οι σερβικές αρχές έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα, δήλωσε ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δημοσιογράφους την Κυριακή.

Το Βελιγράδι αναμένει την άφιξη του Ρώσου προέδρου τον Οκτώβριο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα, οι οποίες πραγματοποιούνται σε μεγάλο μέρος τους με ρωσικά κεφάλαια.

Τα ψηφιδωτά του Αγίου Σάββα (1248 τ.μ.) χρηματοδοτεί η Ρωσία, ενώ η ρωσική εταιρεία Gazpromneft έχει επενδύσει 10 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση αυτού του Ναού.

Ο ιερός ναός του Αγίου Σάββα θεωρείται σύμβολο πνευματικής ενότητας και ιστορικών δεσμών μεταξύ του σέρβικου και του ρωσικού λαού. Γι’ αυτόν τον λόγο, το ρωσικό κράτος χρηματοδότησε την κατασκευή ενός μοναδικού θόλου από γυαλί και πέτρα με έκταση 1.248 τετραγωνικών μέτρων – ενός, δηλαδή εκ των μεγαλυτέρων θόλων με μωσαϊκό σε ορθόδοξη εκκλησία.

Τον Ιανουάριο του 2019, ο Πρόεδρος της Ρωσίας μαζί με τον Αλέξανδρο Βούτσιτς και τον Σέρβο Πατριάρχη Ειρηναίο επισκέφθηκαν την εκκλησία, όπου τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τοποθέτησαν συμβολικά τρία ψηφιδωτά στοιχεία γύρω από το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, υπογράφοντας με αυτόν τον τρόπο το μωσαϊκό.

Ο Άγιος Σάββας υπήρξε ο ιδρυτής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο ναός του είναι χτισμένος στο οροπέδιο Vračar, στο σημείο όπου οι Οθωμανοί έκαψαν τα λείψανα του Αγίου. Λόγω της θέσης του ο ναός του Αγίου Σάββα κυριαρχεί στον ορίζοντα του Βελιγραδίου και αποτελεί το πιο μνημειώδες κτίριο της πόλης.

Η κατασκευή του αποφασίστηκε το 1894, όμως οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο Α’ Παγκόσμιος δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει πριν το 1935. Δυστυχώς και ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε τις κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες ξανάρχισαν πολύ αργότερα, τον Μάιο του 1986. Το 2004, πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του ακόμα μη ολοκληρωμένου ναού, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων