08/12/2023 08/12/2023 Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σχολίασε μεταξύ άλλων την στάση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και το σύμφωνο καλής γειτονίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου. «Με τον Ερντογάν το μόνο πρόβλημα που έχουμε, νησιωτική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, δεν θα το...
08 Δεκεμβρίου, 2023 - 21:36
Τελευταία ενημέρωση: 08/12/2023 - 22:12

Ο Προκόπης Παυλόπουλος για τη στάση Ερντογάν και την απειλή του casus belli

Διαδώστε:
Ο Προκόπης Παυλόπουλος για τη στάση Ερντογάν και την απειλή του casus belli

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σχολίασε μεταξύ άλλων την στάση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και το σύμφωνο καλής γειτονίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Με τον Ερντογάν το μόνο πρόβλημα που έχουμε, νησιωτική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, δεν θα το λύσουμε ποτέ γιατί δεν δέχεται να πάμε στη Χάγη και να αναγνωρίσει ή να προσχωρήσει στη σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι για τη σύμβαση της θάλασσας», τόνισε αρχικά και σημείωσε ότι πρέπει να βρούμε τρόπο να ζήσουμε ειρηνικά. Ο ίδιος θέλει να πάει τα πάντα στη Χάγη, λες και έχουμε μια “βεντάλια” προβλημάτων. Εμείς δεν θα το δεχτούμε ποτέ. Άρα αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε, αυτό έγινε.

«Έγινε η συζήτηση που έγινε, ο Πρωθυπουργός απάντησε όπως έπρεπε να απαντήσει, ιδίως για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας και υπογράφηκε ένα κείμενο, το οποίο, δεν είναι σύμβαση, είναι μια διακήρυξη, η οποία δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Στη συνέχεια τόνισε πως αυτό το κείμενο «θέλει μεγάλη προσοχή για δύο λόγους. Πρώτον, ο Ερντογάν έχει αποδείξει σε πολλά ζητήματα ότι είναι παντελώς αναξιόπιστος και δεύτερον, εκείνοι που θα ερμηνεύσουν το κείμενο αυτό πρέπει να καταλάβουν ένα πράγμα. Η Ελλάδα από πλευρά γεωστρατηγικής θέσης, δεν είναι αυτό που κάποιοι νομίζουν. Η θεοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας και η μείωση της θέσης μας είναι τεράστιο λάθος. Μπροστά στην αναξιοπιστία της Τουρκίας, έχει ανέβει πάρα πολύ η αξιοπιστία της Ελλάδας».

Ακόμη τόνισε πως ο «μύθος περί των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και ιδίως ό,τι αφορά τον αέρα και τη θάλασσα, σας διαβεβαιώ, και μόνες τους είναι τόσο αποτρεπτικές, που ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό».

Σχετικά με τους στόχους του Ερντογάν τονίζει πως δεν έχει στόχο να λύσει κάποιο πρόβλημα, αλλά «θέλει να ξαναγυρίσουμε στη συνθήκη της Μαδρίτης, εκεί που δυστυχώς είχαμε αναγνωρίσει δικαιώματα στο Αιγαίο για την Τουρκία».

Τέλος, τονίζει ότι η απειλή του casus belli από την πλευρά της Τουρκίας, είναι αδιανόητη καθώς είναι η επιτομή της παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

(Πηγή: enikos.gr)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων