13/12/2022 13/12/2022 Ένα πρωτότυπο «φροντιστήριο ψαλτικής τέχνης» – πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα στο «Φαφούτειο Κτήριο» του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου. Προσκεκλημένος των διοργανωτών ήταν ο Μεσολογγίτης Πρωτοψάλτης και Μουσικοδιδάσκαλος, Γιάννης Δακαλάκης, γνήσιος εκπρόσωπος της ψαλτικής Τέχνης στην Αιτωλία. Ο κ. Δακαλάκης μέσα από την μακροχρόνια έρευνά του έχει καταφέρει να ανακαλύψει...
13 Δεκεμβρίου, 2022 - 10:19
Τελευταία ενημέρωση: 13/12/2022 - 10:22

Ο Πρωτοψάλτης Γιάννης Δασκαλάκης για την εκκλησιαστική μουσική στο Μεσολόγγι, πριν και μετά την Επανάσταση

Διαδώστε:
Ο Πρωτοψάλτης Γιάννης Δασκαλάκης για την εκκλησιαστική μουσική στο Μεσολόγγι, πριν και μετά την Επανάσταση

Ένα πρωτότυπο «φροντιστήριο ψαλτικής τέχνης» – πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα στο «Φαφούτειο Κτήριο» του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου. Προσκεκλημένος των διοργανωτών ήταν ο Μεσολογγίτης Πρωτοψάλτης και Μουσικοδιδάσκαλος, Γιάννης Δακαλάκης, γνήσιος εκπρόσωπος της ψαλτικής Τέχνης στην Αιτωλία.

Ο κ. Δακαλάκης μέσα από την μακροχρόνια έρευνά του έχει καταφέρει να ανακαλύψει άγνωστες πτυχές τής Βυζαντινής Παράδοσης της περιοχής μας και μέσα από τα βιβλία που έχει εκδώσει αλλά και τις πολλές δημοσιεύσεις του μεταλαμπαδεύει στις νεότερες γενιές την αγάπη και τον ζήλο προς την Εκκλησιαστική μουσική Παράδοση.

Ο εισηγητής ανέπτυξε με άνεση και εποπτική χρήση εικόνων – πινάκων το θέμα: «Ο Αρχιδιάκονος Άνθιμος και η διδασκαλία της εκκλησιαστικής μουσικής στο Μεσολόγγι, πριν και μετά την Επανάσταση», αναφερόμενος στον Όσιο Ευγένιο τον Αιτωλό και τον Άγιο Αθανάσιο Πάριο που δίδαξαν (μεταξύ άλλων και) την Εκκλησιαστική μουσική σε Αιτωλικό και Μεσολόγγι.

Τόσο οι παρευρισκόμενοι Ιεροψάλτες, όσο και οι φιλόμουσοι και οι μαθητές της Σχολής Βυζαντινής μουσικής Αγρινίου, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την ομιλία τού εμβριθούς ερευνητού της ιστορίας της Βυζαντινής μουσικής στην Αιτωλία και να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της καθώς και τις μεγάλες προσωπικότητες – ερμηνευτές της Τέχνης του Ιερού Δαμασκηνού.

Ο κ. Δακαλάκης είχε ακόμη την ευκαιρία να αναφερθεί στην επιστήμη της Βυζαντινής μουσικής μέσα από τα «Μαθηματάρια» του Αρχιδιακόνου Ανθίμου και του Παναγιώτη Παλαμά.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στο ακροατήριο η παρουσίαση του «γενεαλογικού δέντρου των μαθητών του Ανθίμου», την οποίαν ο κ. Δακαλάκης εχάρισε στον Σύλλογο Ιεροψαλτών Αγρινίου.

Πρόκειται για μια επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα με ονομαστική αναφορά στους μαθητές του Ανθίμου, από το 1879 – έτος θανάτου του – μέχρι και τους σημερινούς Ιεροψάλτες που κοσμούν τα σημερινά Αναλόγια της Εκκλησίας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων