03/07/2021 03/07/2021 Την Παρασκευή 2 Ιουλίου διεξήχθη η παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας του αποφοίτου του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κυρίου Σπυρίδωνα Πλούμπη με θέμα: «Ο Πρωτοψάλτης της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης Χαρίλαος Ταλιαδώρος. Συμβολή στην ιστορία, ερμηνεία και εκτέλεση της ψαλτικής κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνος». Γράφει ο Γεώργιος Μιχαηλίδης Υπό την...
03 Ιουλίου, 2021 - 15:01
Τελευταία ενημέρωση: 03/07/2021 - 15:08

«Ο Πρωτοψάλτης της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης Χαρίλαος Ταλιαδώρος. Συμβολή στην ιστορία, ερμηνεία και εκτέλεση της ψαλτικής κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνος»

Διαδώστε:
«Ο Πρωτοψάλτης της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης Χαρίλαος Ταλιαδώρος. Συμβολή στην ιστορία, ερμηνεία και εκτέλεση της ψαλτικής κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνος»

Την Παρασκευή 2 Ιουλίου διεξήχθη η παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας του αποφοίτου του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κυρίου Σπυρίδωνα Πλούμπη με θέμα: «Ο Πρωτοψάλτης της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης Χαρίλαος Ταλιαδώρος. Συμβολή στην ιστορία, ερμηνεία και εκτέλεση της ψαλτικής κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνος».

Γράφει ο Γεώργιος Μιχαηλίδης
Υπό την άρτια επίβλεψη του Καθηγητή Αρχιμ. π. Νεκταρίου Πάρη, ο συγγραφέας της πτυχιακής εργασίας έφτασε σε βάθος μελέτης πάνω στην μουσική ερμηνεία και εκτέλεση του Χαριλάου Ταλιαδώρου.

Όπως ανέφερε ο Καθηγητής: «Ο Άρχοντας Πρωτοψάλτης Χαρίλαος Ταλιαδώρος είναι το φαινόμενο που για καιρό θα μας προβληματίσει εις βάθους, και όχι με απλά συμπεράσματα της στιγμής». Πράγματι στην παρουσίαση και στην μελέτη της εκπονούμενης εργασίας, ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να λάβει στα χέρια του μια εργασία επιμελημένη και πρωτοπόρα. Ο Καθηγητής π. Νεκτάριος ως παλαιός μαθητής του Πρωτοψάλτου και καθοδηγώντας τον κύριο Πλούμπη, έναν από τους τελευταίους μαθητές, κατάφερε να παραδώσει στο επιστημονικό κοινό μια πτυχιακή εργασία που θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανοίγει νέους δρόμους στην μουσική έρευνα.

Πλέον η μουσική έρευνα στο επίπεδο της ερμηνείας και εκτέλεσης, που θερμά προωθεί ο Καθηγητής π. Νεκτάριος Πάρης, δεν στέκεται απλά πάνω σε λόγους και δηλώσεις μετέωρες, αλλά ο συγγραφέας της πτυχιακής εργασίας, μας δείχνει τον δρόμο για μια επιστήμη «πρακτικότερη» που επιφέρει άμεση προσφορά στον ιεροψαλτικό και ευρύτερα μουσικό χώρο. Δεν δίνεται στον κόσμο μια στεγνή και νεκρή μουσικολογία, αλλά η βαθιά επιστήμη μπορεί να γίνει απτή από πρακτικότερα, αλλά δυσμενή θέματα. Χρησιμοποιώντας μουσικολογικά εργαλεία και επιστημονική γλώσσα, ο κύριος Πλούμπης προσέφερε το εξαιρετικό αποτέλεσμα που μας παρουσίασε.

Έτσι έχουμε την δυνατότητα να δηλώσουμε ότι η πρωτοτυπία της εργασίας υποδεικνύει νέες οδούς και όχι απλά να μένουμε σε επίπεδο κοσμητικών επιθέτων για κάποιο πρόσωπο, αλλά μας επιτάσσει να ανοίξουμε τους οφθαλμούς μας στην πραγματικότητα που μας δίνουν οι κατέχοντες πραγματικά την επιστήμη και την τέχνη. Αισιόδοξα παρατηρείται ότι ανοίγονται ορίζοντες για έρευνα που δυστυχώς παλαιότερα αγνοούνταν και είναι ευχάριστο να παρουσιάζονται εργασίες όπως του κυρίου Πλούμπη και άλλων νέων επιστημόνων.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων