15/02/2021 15/02/2021 Στο Κίεβο, στις 13 Φεβρουαρίου 2021, έλαβαν χώρα τα εγκαίνια του αγιορείτικου μουσείου-γκαλερί “Οδηγήτρια” στον Ιερό Ναό Αγίων Δώδεκα Αποστόλων του Κιέβου. Στα εγκαίνια του μουσείου παρευρέθηκαν ο αρχιεπίσκοπος Ιωνάς (Cherepanov), ο βικάριος της Μητρόπολης του Κιέβου, ο Καθηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδας, ο Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου, ο επίσκοπος Σίλβεστρος (Stoychev), ο...
15 Φεβρουαρίου, 2021 - 18:38
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2021 - 21:58

“Ο στόχος είναι να μάθουν οι Ουκρανοί για τον Άθω”

Διαδώστε:
“Ο στόχος είναι να μάθουν οι Ουκρανοί για τον Άθω”

Στο Κίεβο, στις 13 Φεβρουαρίου 2021, έλαβαν χώρα τα εγκαίνια του αγιορείτικου μουσείου-γκαλερί “Οδηγήτρια” στον Ιερό Ναό Αγίων Δώδεκα Αποστόλων του Κιέβου.

Στα εγκαίνια του μουσείου παρευρέθηκαν ο αρχιεπίσκοπος Ιωνάς (Cherepanov), ο βικάριος της Μητρόπολης του Κιέβου, ο Καθηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδας, ο Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου, ο επίσκοπος Σίλβεστρος (Stoychev), ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων πατήρ Νικόλαος Ryzun, ο κτήτορας κ. Mykola Lavrenko, ο Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος “Η Ορθόδοξη Κληρονομιά της Ουκρανίας στο Άγιο Όρος” Andriy Us.

 

 

 

 

 

Το Μουσείο-Πινακοθήκη της Οδηγήτριας οργανώθηκε από τις κοινές προσπάθειες του Ιδρύματός και του Ιερού Ναού των 12 Αποστόλων. Στο μουσείο εκθέτονται δύο μακέτες: του Αγίου Όρους (2,5 μ. επί 0,9 μ.) και της Μεγάλης Λαύρας (1,2 μ. επί 0,85 μ.) Και μια συλλογή ζωγραφικών έργων (24 έργα) που για το Ίδρυμα δημιουργήθηκε από τον τιμημένο καλλιτέχνη της Ουκρανίας Vasyl Krasyokha. Οι πίνακες ζωγραφίστηκαν απευθείας στο Άγιο Όρος το 2017, καθώς και είδη λατρείας και καθημερινής χρήσης των αγιορειτών και προσκυνητών.

Μετά την επίσημα εγκαίνια, οι φιλοξενούμενοι άκουσαν ψαλμούς εκ μέρους της Ιεράς Μονής Παραμυθία και της χορωδίας του ναού των 12 Αποστόλων. Σε όλους τους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε κέρασμα κατά την αγιορείτικη παράδοση

Ο Ιερός Ναός των 12 Αποστόλων, χτίστηκε το 2019 και είναι αντίγραφο της εκκλησίας του μικρού καθολικού της Ιερας Μονής Ξενοφώντος, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο Τροπαιοφόρο. Στην είσοδο της αυλής του ναού, τοποθέτησαν πέτρες από τον Άθω, ενώ οι εικόνες που κοσμούν το τέμπλο του ναού είναι έργα των πατέρων Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Άθω.

 

 

 

 

 

 

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Andriy Us, εκ μέρους των ιδρυτών του Ιδρύματος, χάρισε στον προϊστάμενο του ναού πατήρ Νικόλαο την εικόνα γνωστού αγίου, καταγόμενου από την Ουκρανία (Πολτάβα), μεταφραστή και συντάκτη της σλαβικής Φιλοκαλίας, του Αγίου Παϊσίου Βελιτσκοφσκύ, η οποία αγιογραφήθηκε στην Θεολογική Σχόλη της Πολτάβας.

“Η συνεργασία για να ανοίξει το μουσείο αποτελεί απόδειξη της αγάπης μας για το Άγιο Όρος, τον πολιτισμό και την πνευματικότητα, και το πιο σημαντικό για τους κατοίκους του, τους μοναχούς, που πάντα δέχονται όλους με ανοιχτή καρδιά και αγάπη. Η Ουκρανία και το Άγιο Όρος έχουν στενή πνευματική και ιστορική σχέση. Για 1000 χρόνια, οι συμπατριώτες μας επιδιώκουν να γίνουν μέλη του πνευματικού και ιστορικού θησαυρού του.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου μουσείου τέθηκε από τους ιδρυτές ως ένα από τα κύριους στόχους του Ιδρύματός μας. Ο στόχος είναι να μάθουν οι Ουκρανοί για τον Άθω, τη ζωή και τις παραδόσεις του, να αγγίξουν το μυστικό Άγιο Όρος μέσω των έργων τέχνης”.

Το Ίδρυμα «Η Ορθόδοξη Κληρονομιά της Ουκρανίας στο Άγιο Όρος» ευχαριστεί τον πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο και τον κτήτορα κ. Mykola Lavrenko, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν και υποστήριξαν τη ιδέα της δημιουργίας του αγιορείτικου μουσείου «Οδηγήτρια».

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων