21/04/2021 21/04/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Στον συμψηφισμό των μέτρων που θα ισχύσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και τη Πασχάλια περίοδο προκειμένου οι πιστοί να μπορέσουν να λάβουν μέρος στις Ιερές Ακολουθίες κατέληξαν, όπως όλα δείχνουν, κυβέρνηση και εκκλησία ύστερα και από τις χθεσινές ανακοινώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης...
21 Απριλίου, 2021 - 8:25
Τελευταία ενημέρωση: 21/04/2021 - 10:55

Ο συμψηφισμός για τα μέτρα στους ναούς τη Μεγάλη Εβδομάδα και η διαφοροποίηση της Εκκλησίας της Κρήτης

Διαδώστε:
Ο συμψηφισμός για τα μέτρα στους ναούς τη Μεγάλη Εβδομάδα και η διαφοροποίηση της Εκκλησίας της Κρήτης

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Στον συμψηφισμό των μέτρων που θα ισχύσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και τη Πασχάλια περίοδο προκειμένου οι πιστοί να μπορέσουν να λάβουν μέρος στις Ιερές Ακολουθίες κατέληξαν, όπως όλα δείχνουν, κυβέρνηση και εκκλησία ύστερα και από τις χθεσινές ανακοινώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΔΙΣ.

Μεταξύ άλλων τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Εκκλησία είναι:

⦁ η χρονική μεταφορά των ιερών ακολουθιών,
⦁ η περιφορά του Επιταφίου πέριξ του ιερού ναού μόνο από τους ιερείς και τους ψάλτες
⦁ ο τρόπος μεταφοράς του Αγίου Φωτός,
⦁ η έναρξη της ακολουθίας της Αναστάσεως στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των ναών,
⦁ την επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο μέχρι τις 22:30
⦁ η διενέργεια τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε ιερείς και ψάλτες πριν την έναρξη των ακολουθιών
⦁ και η αναλογία 1 ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό πιστών τα 100 άτομα,

Την ίδια ώρα με επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τη Δευτέρα 19 Απριλίου, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης φαίνεται να διαφοροποιεί τη στάση της σε ότι έχει να κάνει με τα ωράρια έναρξης των ιερών ακολουθιών. Αυτό που ζητά είναι αλλαγή του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας στις 11 το βράδυ, τουλάχιστον για τις ημέρες Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή, καθώς και στις 2 μετά τα μεσάνυχτα για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ώστε να έχουν την δυνατότητα οι πιστοί να μετάσχουν απρόσκοποτα στις Ιερές Ακολουθίες.

Ωστόσο, αναμένεται η έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης το Σάββατο του Λαζάρου για να μπορέσουν να σταλούν οι οριστικές οδηγίες προς τις Ιερές Μητροπόλεις.

Οι Ακολουθίες από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή

Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αποφάσισε:

1. την χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη,
2. την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ.
3. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ. με την αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Ομόφωνη η απόφαση για την ακολουθία της Αναστάσεως

Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η οποία τα τελευταία εικοσιτετράωρα είχε γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης ως προς την ώρα τέλεσης της, η Ιερά Σύνοδος έλαβε σοβαρά υπ’ όψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, «οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν την συμμετοχή στην χαρά της Αναστάσεως» όπως σημειώνεται, αποφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται στην πλούσια παράδοσή Της, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου. Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού.

Η Εκκλησία από τη πλευρά της αναμένει την έκδοση την νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης το Σάββατο του Λαζάρου για να μπορέσει να στείλει τις οριστικές οδηγίες προς τις Ιερές Μητροπόλεις.

Οι διευκρινιστικές απαντήσεις

O Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προέβη σε διευκρινίσεις ως προς τις αποφάσεις που αναφέρθηκαν στο Δελτίο Τύπου που ανέγνωσε.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση για την Περιφορά του Επιταφίου σημείωσε: «Καταρχήν θα υπάρχει ανώτατο όριο των 100 πιστών στους Ιερούς Ναούς και 1 πιστός ανά 20 τ.μ. και επετεύχθη η παρουσία πιστών στους εξωτερικούς χώρους του Ναού ενώ η Περιφορά θα γίνει μόνο από τους Ιερείς και τους Ψάλτες περιμετρικά των Ναών για να ευλογηθούν όλοι, χωρίς να μετακινηθούν οι πιστοί που βρίσκονται στο εσωτερικό ή τον εξωτερικό χώρο».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην Ακολουθία της Αναστάσεως, σημείωσε ότι στις 21:00 θα λεχθεί το «Χριστός Ανέστη» αλλά θα δοθούν διευκρινίσεις με νέα Εγκύκλιο.

«Έχουμε ζητήσει να γίνονται τεστ στους ψάλτες και τους Ιερείς είτε rapid είτε μοριακό», σημείωσε ενώ για τη τέλεση περισσότερων ακολουθιών τόνισε ότι εξαρτάται από τους Μητροπολίτες γιατί υπάρχει μικρό χρονικό περιθώριο.

Για την απαγόρευση της κυκλοφορίας ανέφερε ότι το Μεγάλο Σάββατο έχει επεκταθεί μέχρι τις 22:30 ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να έχει τελειώσει η Λειτουργία μέχρι εκείνη την ώρα. Ακόμα είπε ότι και στον προαύλιο χώρο θα υπάρχουν μέτρα και θα κρατούνται οι αποστάσεις. «Ελπίζω να είμαστε όλοι υπεύθυνοι ώστε η αφή του Φωτός και η διάδοσή του να γίνει με ευπρέπεια και όσοι είναι να απομακρυνθούν να πάνε στα σπίτια τους και οι υπόλοιποι να μπουν στην Εκκλησία».

Σε ερώτηση στο τι εξυπηρετεί η μετακίνηση της Ακολουθίας της Αναστάσεως ο Μητροπολίτης Ιλίου απάντησε:

«Υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας; Πώς θα κάνουμε την Ανάσταση στις 12; Δεν το βλέπετε λογικό ότι θα πρέπει να συνεισφέρουμε και εμείς για την δημόσια υγεία αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι Ακολουθίες;… Και να σας θυμίσω ότι πέρισυ έγιναν κεκλεισμένων των θυρών ΟΛΑ».

Τέλος ανέφερε ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, να υπάρχει ένας Σταυρός έξω και ο Επιτάφιος μπορεί να παραμείνει έξω μετά τη λιτανεία για να προσκυνήσουν όλοι. «Υπάρχει τρόπος να διαχειριστούμε το πλήθος» κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου.

Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος θα παραλάβει το Άγιο Φως γύρω στις 7 ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος

Φωτογραφία, Κάμερα: Μανώλης Δημελλάς

Μοντάζ: Κώστας Μπρουμάς

Διαφοροποιεί τη στάση της για το ωράριο η Εκκλησία της Κρήτης

Διαφοροποιείται η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης από τις αποφάσεις που έλαβε η ΔΙΣ σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύουν στους ναούς τη Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ζητά η απαγόρευση κυκλοφορίας για το Μεγάλο Σάββατο να μεταφερθεί στις 2 το ξημέρωμα ώστε να τελεστεί κανονικά η Ακολουθία της Αναστάσεως.

Μέσω επιστολής που έστειλε στην αρμόδια υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, με ημερομηνία την 19η Απριλίου 2021, κάνει λόγο για Ιερές Ακολουθίες εντός των Ιερών Ναών – με τήρηση όμως όλων των προβλεπόμενων μέτρων – και με αναλογία ενός ατόμου ανά 20 τ.μ.

Οι ιεράρχες του νησιού για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα καθώς και για την Διακαινησίμου εβδομάδα προτείνουν τα εξής:

Παρουσία πιστών εντός των Ιερών Ναών, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και με αναλογία 1 άτομο ανά 20 τ.μ. σε όλους ανεξαιρέτως τους Ιερούς Ναούς (Μητροπολιτικούς, Καθεδρικούς, Μοναστηριακούς, Ενοριακούς) με ανώτατο όριο τα 100 πρόσωπα.

Παρουσία των πιστών στους προαύλιους χώρους των Ιερών Ναών με τη χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων, τηρουμένων πάντοτε των απαραίτητων μέτρων προστασίας (αποστάσεις 2 μέτρων σε κάθε πλευρά, χρήση μάσκας κτλ).

Τέλεση δύο ή περισσότερων Ιερών Ακολουθιών σε διαφορετικές ώρες, όπου υπάρχει δυνατότητα, για την μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστών χωρίς φαινόμενα συνωστισμού, καθώς και δυνατότητα τελέσεως υπαιθρίων Ιερών Ακολουθίων σε ανοιχτούς χώρους.

Περικοπή της λιτανεύσεως του Επιταφίου μόνον πέριξ των Ιερών Ναών, δίχως την πραγματοποίηση της καθιερωμένης μεγάλης πομπής – λιτανείας δια των οδών των Ενοριών, στις πόλεις και στα χωριά της υπαίθρου.

Αλλαγή του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας στις 11 το βράδυ, τουλάχιστον για τις ημέρες Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή, καθώς και στις 2 μετά τα μεσάνυχτα για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ώστε να έχουν την δυνατότητα οι πιστοί να μετάσχουν απρόσκοποτα στις Ιερές Ακολουθίες.

Διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων (self test, rapid test) στους κληρικούς, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικούς συμβούλους και συνεργάτες των Ιερών Ναών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Εξωτερική φωτογραφία ope.gr/ Ραφαήλ Γεωργιάδης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων