08/06/2022 08/06/2022 Για σήμερα, Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 10 τοπική ώρα (8 το βράδυ ώρα Ελλάδος) είναι προγραμματισμένη να εκτελεστεί η θανατική καταδίκη του Φράνκ- Αντώνιου στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η ιστορία ενός ανθρώπου που μέχρι και την τελευταία της στιγμή συνεχίζει να συγκινεί.  Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης  Ο Frank Atwood, ο οποίος μετά το βάπτισμά...
08 Ιουνίου, 2022 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 08/06/2022 - 21:36

Ο θανατοποινίτης Αντώνιος στην Αριζόνα έλαβε το μοναχικό σχήμα λίγο πριν εκτελεστεί – Η ζωή, η καταδίκη και η γνωριμία με την Ορθοδοξία

Διαδώστε:
Ο θανατοποινίτης Αντώνιος στην Αριζόνα έλαβε το μοναχικό σχήμα λίγο πριν εκτελεστεί – Η ζωή, η καταδίκη και η γνωριμία με την Ορθοδοξία

Για σήμερα, Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 10 τοπική ώρα (8 το βράδυ ώρα Ελλάδος) είναι προγραμματισμένη να εκτελεστεί η θανατική καταδίκη του Φράνκ- Αντώνιου στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η ιστορία ενός ανθρώπου που μέχρι και την τελευταία της στιγμή συνεχίζει να συγκινεί. 

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης 

Ο Frank Atwood, ο οποίος μετά το βάπτισμά του έλαβε το όνομα Αντώνιος, βρίσκεται στη φυλακή εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια κατηγορούμενος για ένα έγκλημα το οποίο ο ίδιος δεν αποδέχθηκε ποτέ ότι διέπραξε.

Μοναχός με το όνομα Εφραίμ λίγο πριν την εκτέλεση

Τις τελευταίες εβδομάδες οι δικηγόροι του έκαναν κάποιες ενέργειες να μετατραπεί η θανατική ποινή σε ισόβια κάθειρξη ή να αναβληθεί η εκτέλεση, λόγω προβλήματος με τα δηλητήρια, αλλά τελικά όλα απορρίφθηκαν.

Έτσι ο Αντώνιος, ο οποίος από το 1998 είχε αναπτύξει μέσα από τη φυλακή επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο ενώ αλληλογραφούσε και με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, σήμερα αναμένεται να εκτελεστεί. Ωστόσο, η γνωριμία του με την Ορθόδοξη πίστη δεν έμεινε σε θεωρητικό επίπεδο. Ο Αντώνιος επέλεξε μια ημέρα πριν την εκτέλεση της θανατικής του καταδίκης να εισέλθει στις τάξεις των μοναχών. Έτσι χθες έλαβε το μοναχικό σχήμα από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου Αριζόνας Παΐσιο, λαμβάνοντας το όνομα Εφραίμ.

Η επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου

Ο Αντώνιος επικοινωνούσε δια αλληλογραφίας με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο ο οποίος με γραπτό του κείμενο που δημοσίευσε χθες καλεί σε προσευχή για την εκτέλεση του Αντωνίου-Frank ενώ έδωσε στο φως της δημοσιότητας και το περιεχόμενο της αλληλογραφίας την οποία είχαν τις προηγούμενες ημέρες.

“Κάποτε βρίσκω παρηγορία στίς συμβουλές βαθιά πνευματικῶν μοναχῶν καί, τραγικά, πολλές φορές χάνω τήν συγκέντρωσή μου καί γίνομαι στενοχωρημένος ἐξαιτίας τῶν γεγονότων. Μοῦ φαίνεται μιά πολύ ἄσχημη ἐμπειρία ὅτι θά μέ δέση ἡ κυβέρνηση καί θά μοῦ βάλη θανα­τηφόρα φάρμακα. Εἶναι, ὅμως, τό ὄχημα πού θά μέ πάρη στό ταξίδι πρός τόν Παράδεισο! Ἡ διαμάχη! Τό νά φυλάξω τήν συμβουλή τοῦ Μητροπολίτη Ἀθανασίου μοῦ φαίνεται σάν πνευματικό σωσίβιο σέ αὐτή τήν θάλασσα τῆς ἄκρας κοσμικῆς τρέλλας. Τό ἴδιο ἰσχύει καί γιά τήν συμβουλή Σας καί ἡ ἀναφορά στούς λόγους τῶν Ἁγίων… Λοιπόν, κυρίως, ζητῶ ταπεινά τίς προσευχές Σας γιά τήν Ἀνάληψή μου μέ τόν Χριστό, ἄν μέ σκοτώνουν στίς 8 Ἰουνίου. Εἴστε ἕνα πνευματικό φῶς. Σᾶς εὐχαριστῶ πάρα πολύ!!! Ἄν μπορεῖτε νά στείλετε e mail πάλιν μέχρι τίς 7 Ἰουνίου, θά ἤμουν ταπεινά εὐγνώμων. Σᾶς παρακαλῶ!”, αναφέρει. Μπορείτε ΕΔΩ να διαβάσετε αναλυτικά τις επιστολές.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου είχε αποκαλύψει αποκλειστικά στην Pemptousia TV και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο τον τρόπο με τον οποίο ήρθαν σε επικοινωνία και το περιεχόμενο των δύο πρώτων επιστολών που του είχε αποστείλει.

Η ζωή, η καταδίκη και η γνωριμία με την Ορθοδοξία

Ο Φρανκ Άτγουντ γεννήθηκε στο Los Angeles το 1956. Μετά από ελπιδοφόρο πορεία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στον αθλητισμό, φοίτησε στην φημισμένη στρατιωτική ακαδημία Μπρέντγουντ όπου, κατά την πρώιμη εφηβεία, κακοποιήθηκε σεξουαλικά και ενεπλάκη σε παραβατικές πράξεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική του ακεραιότητα. Για δεκαοκτώ χρόνια μπαινόβγαινε συχνά στις φυλακές, δρώντας παράλληλα ως μέλος εγκληματικών οργανώσεων και εμπλεκόμενος με τον αποκρυφισμό, με τον οποίον όμως ουδέποτε ασχολήθηκε τελετουργικά.

Το 1984 συνελήφθη για την απαγωγή και την δολοφονία της μόλις 8 ετών, Βίκυ Λιν Χόσκινσον, πράξεις τις οποίες δεν έχει διαπράξει, όπως με αδιάσειστα τεκμήρια αποδεικνύει στο βιβλίο του «Φως μέσα από τα κάγκελα». Παρ’ όλα ταύτα, για διαφόρους λόγους τα τεκμήρια αυτά δεν έγιναν αποδεκτά από τα δικαστήρια των Η.Π.Α. και το 1987 καταδικάστηκε σε θάνατο. Δεν έπαψε ποτέ, ωστόσο, να δηλώνει ότι είναι αθώος: «Σας λέω από την καρδιά μου, είμαι αθώος γι’ αυτό το έγκλημα.»

Μια προτεστάντης κοπέλα η Ραχήλ, που παρακολούθησε όλη την δικαστική πορεία του Φρανκ, αντιλήφθηκε ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν αθώος. Επικοινώνησε μαζί του με σκοπό να τον στηρίξει και να του ενισχύσει την πίστη προς τον Χριστό. Μέσα από την επικοινωνία αυτή αναπτύχθηκε η πραγματική αγάπη μεταξύ τους και το 1991 παντρεύτηκαν μέσα στην φυλακή.

Το 1998 ο Φρανκ ανακάλυψε μέσω ενός βιβλίου την ύπαρξη του ιερομόναχου Αθανάσιου (νυν Μητροπολίτη Λεμεσού) που τότε ήταν ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά. Μετά από αλληλογραφία που είχαν, ο π. Αθανάσιος του έστειλε αρκετά βιβλία για την ορθόδοξη πίστη. Ταυτόχρονα τον έφερε σε επαφή με το μοναστήρι του γέροντος Εφραίμ στην έρημο της Αριζόνας. Από τότε ο ηγούμενος Παΐσιος τον επισκεπτόταν τακτικά και τον βοήθησε να ακολουθήσει την ζωή ενός έγκλειστου ασκητή, ενώ παράλληλα τον βάπτισε (2000) και του έδωσε το όνομα Αντώνιος. Αργότερα και η ίδια η Ραχήλ βαπτίστηκε (2007) και έλαβε το όνομα Σάρρα. Ο Αντώνιος είχε συχνή αλληλογραφία με τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο.

Ο Φρανκ κατά την διάρκεια της μακροχρόνιας φυλάκισής του έκανε ανώτατες σπουδές στις τέχνες, στην αγγλική γλώσσα, στη νομική και στη θεολογία.

Μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια φυλάκισης, το ανώτατο δικαστήριο της Αριζόνας, εξέδωσε στο όνομά του ένταλμα εκτέλεσης για την 8η Ιουνίου 2022. Ο Φρανκ Άτγουντ θα είναι ο δεύτερος κρατούμενος που θα εκτελεστεί μέσα στο 2022 μετά από μία περίοδο 8ετούς παύσης των εκτελέσεων στην πολιτεία αυτή των ΗΠΑ, λόγω της θύελλας αντιδράσεων που είχε προκαλέσει ο μαρτυρικός θάνατος του θανατοποινίτη Τζο Γουντ το 2014.

Η τελευταία δήλωση

Λίγες ημέρες πριν την εκτέλεση της θανατικής ποινής ο Αντώνιος από την φυλακή όπου βρίσκεται από το 1984 έκανε την παρακάτω δήλωση:

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού μιλά για τον θανατοποινίτη Αντώνιο λίγο πριν την εκτέλεσή του

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθνάσιος μίλησε χθες στο Ράδιο Πρώτο για τον Φρανκ Άτγουντ, καθώς αποτελεί τον άνθρωπο που οδήγησε τον Αντώνιο στην Ορθοδοξία. Ο Πανιερώτατος μίλησε για την γνωριμία τους και για τις επισκέψεις που έκανε στις φυλακές της Αριζόνας για να τον δει.

Ακούστε τα όσα ανέφερε στο 11:07” και μετά: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποκλειστικά στην PEMPTOUSIA TV: Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου αποκαλύπτει την αλληλογραφία με τον θανατοποινίτη των ΗΠΑ

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού μιλά για τον θανατοποινίτη Αντώνιο λίγο πριν την εκτέλεσή του

Καθ΄εικόνα και καθ’ ομοίωσιν, η Αμερική και οι τελικές εξετάσεις του θανατοποινίτη Αντωνίου

Η τελευταία δήλωση του θανατοποινίτη Αντώνιου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ευχές του Μητροπολίτη Λεμεσού στον θανατοποινίτη Φρανκ Άτγουντ

Έκκληση για προσευχή για τον θανατοποινίτη Αντώνιο και από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων