26/08/2022 26/08/2022 Με πολύ πλούσιο πρόγραμμα και εκδηλώσεις λατρείας και διασκέδασης ολοκληρώθηκε ο τριήμερος εορτασμός για τα 100 χρόνια του Τυχερού. Την πρώτη μέρα έγινε υποδοχή των εκκλησιαστικών κειμηλίων του χωριού Ιμπρίκ Τεπέ από την Κυψέλη Ξάνθης, στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Τυχερού, τα οποία περιφέρθηκαν με τις τιμές που τους αρμόζουν στους κεντρικούς δρόμους του...
26 Αυγούστου, 2022 - 18:45
Τελευταία ενημέρωση: 26/08/2022 - 18:50

Ο τριήμερος εορτασμός για τα 100 χρόνια του οικισμού Τυχερού

Διαδώστε:
Ο τριήμερος εορτασμός για τα 100 χρόνια του οικισμού Τυχερού

Με πολύ πλούσιο πρόγραμμα και εκδηλώσεις λατρείας και διασκέδασης ολοκληρώθηκε ο τριήμερος εορτασμός για τα 100 χρόνια του Τυχερού.

Την πρώτη μέρα έγινε υποδοχή των εκκλησιαστικών κειμηλίων του χωριού Ιμπρίκ Τεπέ από την Κυψέλη Ξάνθης, στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Τυχερού, τα οποία περιφέρθηκαν με τις τιμές που τους αρμόζουν στους κεντρικούς δρόμους του Τυχερού.

Αμέσως μετά τα ιερά κειμήλια τοποθετήθηκαν στον Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία, παρουσία του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου και του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονος.

 

Τα ιερά κειμήλια προέρχονται από το ελληνικό (πλέον τούρκικο) χωριό Ιμπρικ Τεπέ από όπου προήλθαν οι περισσότερες οικογένειες του Τυχερού ως πρόσφυγες πριν από 100 χρόνια περίπου.

Η καμπάνα φτιάχτηκε το 1876 στο Ιμπρίκ Τεπέ και ο ήχος της ακουγόταν για χρόνια στα χωριά απέναντι, και φεύγοντας θέλανε να την έχουν μαζί τους να τους συνοδεύει στα νέα βήματα.

Για τον εορτασμό των 100 χρόνων υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με παλιό φωτογραφικό υλικό από τους πρώτους κατοίκους του οικισμού του Τυχερού, αλλά και έκθεση φωτογραφίας με θέμα την λίμνη του Τυχερού.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον Διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου Θεοφάνη Μαλκίδη, τον υποψήφιο Διδάκτορα του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ Δημήτριο Κουντουράκη και τον δικηγόρο και Πρόεδρο του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης Χρήστο Χατζηπέμου.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης της μόνης εν ζωή γεννηθείσας στο Ιμπρικ Τεπε κας Ελένης Δερεκεναρη


Τα 100 χρόνια του Τυχερού τιμήθηκαν με αντάμωμα των Τυχεριωτών «1ο Αρβανίτικο Αντάμωμα Θράκης ” ΠΕΣΤΑ» που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την συναυλία του του Πέτρου Ίμβριου μαζί με την Εύη Ρήγα και τη Δήμητρα Μυλωνά, στην πλατεία του Τυχερού.

 

Πηγή: focustonevro

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων