26/11/2020 26/11/2020 Με την ρέουσα εκκλησιαστική επικαιρότητα ασχολήθηκε η σημερινή εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Δημητρόπουλο και ειδικότερα με το θέμα που προέκυψε σε σχέση με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για αναγνώριση του «Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας». Για το θέμα αυτό κλήθηκε να καταθέσει την επιστημονική και θεολογική του άποψη ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του...
26 Νοεμβρίου, 2020 - 22:54
Τελευταία ενημέρωση: 26/11/2020 - 22:57

Ο Χρ. Οικονόμου για την απόφαση της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου

Διαδώστε:
Ο Χρ. Οικονόμου για την απόφαση της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου

Με την ρέουσα εκκλησιαστική επικαιρότητα ασχολήθηκε η σημερινή εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Δημητρόπουλο και ειδικότερα με το θέμα που προέκυψε σε σχέση με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για αναγνώριση του «Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας». Για το θέμα αυτό κλήθηκε να καταθέσει την επιστημονική και θεολογική του άποψη ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τ. Κοσμήτορας και Πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Οικονόμου, ο οποίος επεσήμανε ότι η χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου εμπεριέχει μια αντιφατικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες, επί τούτου, ομόφωνες αποφάσεις για το Ουκρανικό Ζήτημα.

Ο κ. Καθηγητής υπογράμμισε ότι με την απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου 2019 τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία δεν ήρθησαν, αλλά και δεν απαντήθηκαν από την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Δημητρόπουλου κατά πόσο η απόφαση αυτή έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ο κ. Οικονόμου απάντησε αρνητικά διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με θέματα «δόγματος, πίστεως, αλήθειας, που άπτονται του πυρήνα, της ζωής, της εκκλησιολογίας, χριστολογίας και σωτηριολογίας». Αναφέρθηκε, ακολούθως, σε τέσσερα ιστορικά παραδείγματα Συνόδων (Ιέρειας, Εφέσου, ΚΠόλεως 1344, Φερράρας – Φλωρεντίας), που η διαφωνία των μειοψηφούντων (Θεόδωρος ο Στουδίτης, Άγιος Βλαβιανός, Γρηγόριος Παλαμάς, Μάρκος ο Ευγενικός), αλλά «ισταμένων επί την αλήθεια», ανέτρεψε τις ειλημμένες αποφάσεις της πλειοψηφίας.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η χθεσινή Σύνοδος «είχε μία διατεταγμένη υπηρεσία. Να στηρίξει αυτή την αντικανονική και αντικαταστατική ενέργεια του Αρχιεπισκόπου». Στήριξε, μάλιστα, την θέση του αυτή με το παράδειγμα συγκεκριμένων Ιεραρχών, μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, πέραν από τους 7, οι οποίοι στη Συνεδρία της Δευτέρας 23.11.2020 κατέθεταν διαφορετικές θέσεις και απόψεις και δήλωναν, ενώπιον της ολομέλειας της Συνόδου, ότι δεν μπορούν κατά συνείδησιν να ψηφίσουν υπέρ της αναγνώρισης του Ουκρανικού «Αυτοκεφάλου».

Τέλος, ο διακεκριμένος Καθηγητής, σχολίασε και την θέση που εξέφρασε ο Μητροπολίτης Πάφου ότι πρόκειται για μια απλή μνημόνευση, τονίζοντας: «Η μνημόνευση έχει ουσιαστικό, εκκλησιολογικό και σωτηριολογικό υπόβαθρο και αυτό δεν μπορεί να αγνοείται».

Παρακολουθείστε, στην συνέχεια, ολόκληρη την συνέντευξη:

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων