19/06/2020 19/06/2020 Στο Άγιο Όρος βρέθηκε προ ημερών ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Θρησκευτικές υποθέσεις, κ. Κώστας Βλάσης, όπου επισκέφθηκε μονές και σκήτες ενώ παρέστη στην αλλαγή της Ιερά Επιστασίας στην Αθωνική Πολιτεία. Ο κ. Βλάσης μίλησε στο Πρακτορείο Ορθοδοξία και τη Ναταλία Δανδόλου για την επίσκεψη αλλά και για την εμπειρία του από την επαφή...
19 Ιουνίου, 2020 - 8:01
Τελευταία ενημέρωση: 19/06/2020 - 15:14

Ο υφ. Εξωτερικών Κ. Βλάσης στο Πρακτορείο Ορθοδοξία: “Αντλώ δύναμη από την Παναγία” -“Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος είναι επίσκεψη ζωής”

Διαδώστε:
Ο υφ. Εξωτερικών Κ. Βλάσης στο Πρακτορείο Ορθοδοξία: “Αντλώ δύναμη από την Παναγία” -“Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος είναι επίσκεψη ζωής”

Στο Άγιο Όρος βρέθηκε προ ημερών ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Θρησκευτικές υποθέσεις, κ. Κώστας Βλάσης, όπου επισκέφθηκε μονές και σκήτες ενώ παρέστη στην αλλαγή της Ιερά Επιστασίας στην Αθωνική Πολιτεία.

Ο κ. Βλάσης μίλησε στο Πρακτορείο Ορθοδοξία και τη Ναταλία Δανδόλου για την επίσκεψη αλλά και για την εμπειρία του από την επαφή με τους Αγιορείτες Πατέρες: “Στο Άγιο Όρος, μακριά από την κοσμικότητα και τον σύγχρονο υλικό πολιτισμό, ο προσκυνητής συναντά όλες τις αρετές στο πρόσωπο των μοναχών” τόνισε.

Ο υφυπουργός περιέγραψε τα συναίσθηματά του από το προσκύνημα στην Αγία Ζώνη της Παναγίας: “Αποτελεί το σύμβολο της σωφροσύνης, της παρθενίας και της υπακοής και συμβολίζει την διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση στην πνευματική ζωή” μας είπε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο δώρο που δέχθηκε από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, γέροντα Εφραίμ.
“Προσωπικά, ως πιστός που αντλώ δύναμη από την Παναγία, θεώρησα ιδιαίτερη ευλογία και τιμή να δεχθώ μια εικόνα της Βηματάρισσας από τον Καθηγούμενο της Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, τον Γέροντα Εφραίμ”

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την πρόσφατη επίσκεψή σας στο Άγιο Όρος; Είναι η πρώτη φορά που το επισκέπτεστε;

Έχω επισκεφθεί ξανά το Άγιο Όρος ως προσκυνητής, αλλά η πρόσφατη επίσκεψή μου ήταν η πρώτη υπό την ιδιότητα μου ως Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος μεταξύ άλλων και για τις Θρησκευτικές υποθέσεις. Το Άγιο Όρος δεν αφήνει ανεπηρέαστο κανένα επισκέπτη, καθώς η μοναδικότητά του, ως τόπος θρησκευτικής λατρείας, το φυσικό περιβάλλον, η αρχιτεκτονική, ο πλούτος των κειμηλίων του και η αέναη πνευματικότητα που αποπνέει, καθιστούν την επίσκεψη εμπειρία ζωής. Κατά την τριήμερη επίσκεψη μου, είχα την ευλογία και χαρά να επισκεφτώ Μονές, σκήτες, και κελία, καθώς και να παρακολουθήσω την τελετή αλλαγής της Ιεράς Επιστασίας, στα μέλη της οποίας ευχήθηκα καλή επιτυχία στο έργο τους.

Tι είναι αυτό που σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση;

Το Άγιο Όρος, αποτελεί θεματοφύλακα μιας τεράστιας πολιτισμικής, ιστορικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς, με ανεκτίμητο πλούτο. Συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, αποτελεί το κέντρο του ορθόδοξου μοναχισμού και κέντρο μελέτης και συντήρησης πλούσιου υλικού από τα βάθη των αιώνων. Αυτό που αγγίζει όμως περισσότερο τους επισκέπτες στο Άγιο Όρος είναι ψυχική ανάταση, η κατάνυξη, η γαλήνη και η αγαλλίαση που βιώνουν κατά την εκεί παραμονή τους.

Πώς νιώσατε από τη σύντομη αυτή επαφή σας με τους Αγιορείτες Πατέρες;

Στο Άγιο Όρος, μακριά από την κοσμικότητα και τον σύγχρονο υλικό πολιτισμό, ο προσκυνητής συναντά όλες τις αρετές στο πρόσωπο των μοναχών. Πέραν από την άψογη φιλοξενία, οι επισκέπτες εισπράττουν αγάπη και καλοσύνη, που ενισχύονται από την ευλάβεια και την αγιοσύνη των μοναχών, σ’ ένα μοναδικό πνευματικό περιβάλλον. Η ένθερμη πίστη των μοναχών ενδυναμώνει παράλληλα και την πίστη των προσκυνητών. Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω όλους τους μοναχούς για την υποδοχή, τη φιλοξενία και τα εγκάρδια λόγια τους.

Πως αισθανθήκατε όταν προσκυνήσατε την Τίμια Ζώνη της Παναγίας. Το μοναδικό κειμήλιο από την επίγεια ζωή της Θεοτόκου;

Αναμφίβολα, η Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου αποτελεί για εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς ένα εξόχως θαυματουργό κειμήλιο. Η αξία της είναι ανεκτίμητη γιατί διατηρεί ανεξάντλητη την Χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αποτελεί το σύμβολο της σωφροσύνης, της παρθενίας και της υπακοής και συμβολίζει την διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση στην πνευματική ζωή. Το δέος και η συγκίνηση που ένοιωσα προσκυνώντας την Τίμια Ζώνη της Παναγίας ήταν μοναδικά.

Κατά την επίσκεψή σας στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, ο Καθηγούμενος Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός σας δώρισε ως ευλογία από μια εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας. Πως νιώσατε;

Προσωπικά, ως πιστός που αντλώ δύναμη από την Παναγία, θεώρησα ιδιαίτερη ευλογία και τιμή να δεχθώ μια εικόνα της Βηματάρισσας από τον Καθηγούμενο της Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, τον Γέροντα Εφραίμ. Πρόκειται για αντίγραφό της παλαιάς εικόνας που είχε διασωθεί από επίθεση αλλοθρήσκων στη Μονή τον 10ο αιώνα και διατηρήθηκε ανέπαφη για δεκαετίες με θαυματουργικό τρόπο, μέχρι την εκ νέου εύρεσή της. Αποδέχθηκα την ευλογία με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά.

Τέλος, τι είναι αυτό που θα θέλατε να σημειώσετε για την επίσκεψή σας αυτή;

Οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την πίστη μας στον Ιησού Χριστό, που πάντα βοηθά την πατρίδα μας. Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος είναι επίσκεψη ζωής, που κάθε ορθόδοξος χριστιανός οφείλει να πραγματοποιήσει τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια του βίου του. Τα συναισθήματα που μας πλημμυρίζουν είναι μοναδικά και η ψυχική ανάταση που νοιώθουμε αδυνατεί να περιγραφεί με λόγια. Χωρίς υπερβολή, πρόκειται για συνάντηση με το Θείο.
Θα ήθελα, τέλος, να ευχαριστήσω τον Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος με συνόδευσε κατά την τριήμερη παραμονή μου στην αθωνική πολιτεία. Η πολυετής προσφορά του προς όφελος της Εκκλησίας, της Ορθοδοξίας και της Μοναστικής Κοινότητας του Αγίου Όρους είναι αξιέπαινη και παράδειγμα προς μίμηση. Ευχαριστώ, επίσης, θερμά τον υποδιοικητή κ. Αρίστο Κασμίρογλου για την εξαιρετική οργάνωση της επίσκεψης. Η πολυετής προσφορά του προς όφελος της Κιβωτού της Ορθοδοξίας είναι ανεκτίμητη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων