24/07/2021 26/07/2021 Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής παρέστη την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021, σε επιμνημόσυνη δέηση, στα Νέα Στύρα Ευβοίας, προς τιμήν των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή, το 2007. Ο Σμηναγός Δημήτριος Στοϊλίδης και ο Υποσμηναγός Ιωάννης Χατζούδης ήταν οι δύο χειριστές...
24 Ιουλίου, 2021 - 14:51
Τελευταία ενημέρωση: 26/07/2021 - 19:28

Επιμνημόσυνη δέηση για τους πιλότους Δ. Στοϊλίδη και Ι. Χατζούδη

Διαδώστε:
Επιμνημόσυνη δέηση για τους πιλότους Δ. Στοϊλίδη και Ι. Χατζούδη

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής παρέστη την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021, σε επιμνημόσυνη δέηση, στα Νέα Στύρα Ευβοίας, προς τιμήν των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή, το 2007.

Ο Σμηναγός Δημήτριος Στοϊλίδης και ο Υποσμηναγός Ιωάννης Χατζούδης ήταν οι δύο χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL – 415 (CANADAIR).

Παρόντες στην τελετή ήταν συγγενείς του ήρωα Υποσμηναγού Χατζούδη, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Λευτέρης Ραβιόλος, ο Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας Αντιναύαρχος Ευθύμιος Μικρός ΠΝ, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Στυρέων κ. Ιωάννης Γκεμίσης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Υποστράτηγος ε.α. Ευστάθιος Κοτρώνης, καθώς και Σύλλογοι Εθελοντών Δασοπυροσβεστών.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα παρακάτω:

«Με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης βρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση μνήμης, καταθέτοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους πεσόντες αεροπόρους μας, που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στο τραγικό δυστύχημα του CL – 415 τον Ιούλιο 2007.

Η συντριβή του CANADAIR που επιχειρούσε στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Νέα Στύρα Ευβοίας και οδήγησε στον θάνατο τον κυβερνήτη Σμηναγό Στοϊλίδη Δημήτριο και τον συγκυβερνήτη Υποσμηναγό Χατζούδη Ιωάννη, συνιστά ένα πραγματικά τραγικό γεγονός που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία, βυθίζοντας ταυτόχρονα στη θλίψη συγγενείς, φίλους και συναδέλφους των αδικοχαμένων αεροπόρων.

Η τελετή αυτή στη μνήμη των γενναίων στελεχών που έχασαν τη ζωή τους πρόωρα, σε ειρηνική περίοδο, είναι η ελάχιστη απόδοση τιμής για το ήθος και τις υπηρεσίες που προσέφεραν στην Πατρίδα.

Η ιστορία κάθε λαού συνιστά το κυρίαρχο στοιχείο της εθνικής του ταυτότητας, προσδιοριστικό παράγοντα της κοινωνικής του συνοχής, αλλά και εφαλτήριο για την πραγμάτωση των στόχων και των ιδανικών του. Τέτοια συγκλονιστικά γεγονότα συγκροτούν το παραπάνω ιστορικό πλαίσιο αναφοράς, μέσα στο οποίο η θυσία εν ώρα καθήκοντος διατηρεί δεσπόζουσα και κυρίαρχη θέση.

Για έναν λαό που τυγχάνει της τιμής να αναφέρεται σε ήρωες, η θυσία, η προσήλωση στον ανώτερο συλλογικό σκοπό, η πίστη και το καθήκον προσλαμβάνουν εθνικό περιεχόμενο, αποτελώντας μια πραγματική δύναμη ελέγχου και αξιολόγησης των υψηλών ιδανικών του Ελληνισμού. Με την έννοια αυτή, η θυσία δεν γεννά την απώλεια, αλλά εμβαπτίζεται μέσα στην αθανασία, την αγέραστη δόξα, τη συλλογική μνήμη.

Από την ημέρα που το Πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας, κόσμησε η θυσία του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού Εμμανουήλ Αργυρόπουλου, του πρώτου πεσόντα Έλληνα αεροπόρου, μέχρι σήμερα, μια πλειάδα αεροπόρων μας ακολούθησαν το δρόμο του καθήκοντος, τόσο σε πολεμικές όσο και ειρηνικές περιόδους, ποτίζοντας με το αίμα τους κάθε γωνιά της ελληνικής γης και καθιστώντας εαυτούς φωτεινό φάρο και εφαλτήριο εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας.

Ο Ελληνικός λαός, κληρονόμος του ανεκτίμητου πνευματικού θησαυρού και της ιστορίας των αρχαίων προγόνων του, αντιμετωπίζει τη θυσία των αεροπόρων μας ως ύψιστη προσφορά προς την Πατρίδα, που με το συγκινησιακό της περιεχόμενο και την ηθική της διάσταση, καθιστά την ίδια τη πράξη στοιχείο υποδειγματικής προσήλωσης στα ιδανικά της φυλής και προϋπόθεση εθνικής ανασύνταξης και ιστορικής ανάτασης του λαού μας.

Για όλα τα παραπάνω, η σημερινή εκδήλωση μνήμης, δεν πρέπει να συνιστά μια τυπική πράξη απόδοσης τιμών στους νεκρούς αεροπόρους μας, αλλά ένα σημαντικό γεγονός με ιδιαίτερη ηθική βαρύτητα.

Γιατί, όπως στην Αρχαία Ελλάδα, ένας Επιτάφιος Λόγος ήταν μια πράξη νουθεσίας και συλλογικής αναφοράς στη κυρίαρχες έννοιες της Πατρίδας, της τιμής και της αυταπάρνησης, έτσι και η σημερινή τελετή αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για όλους εμάς ότι η πορεία του Έθνους και ειδικότερα της Πολεμικής μας Αεροπορίας προς το μέλλον, είναι ευθέως συναρτώμενη, της πολεμικής αρετής και του αισθήματος του καθήκοντος που φέρουν επαυξημένα οι Έλληνες πιλότοι.

Σε αυτούς τους σπουδαίους αεροπόρους είναι αφιερωμένη η σημερινή ημέρα, μια ημέρα τιμής και αναγνώρισης γενικότερα για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που, αφοσιωμένες στο καθήκον τους, είναι εγγυήτριες της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των δύο αδικοχαμένων αεροπόρων, επιτρέψτε μου να σας εκφράσω για άλλη μια φορά τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Πολιτείας για την απώλεια των δικών σας ανθρώπων. Αναγνωρίζοντας ότι είναι αναλλοίωτος ο πόνος που βιώνετε, να είστε πάντα βαθιά υπερήφανοι για αυτούς που χάσατε, για την πορεία τους, τη στάση τους και τη σπουδαία συνεισφορά τους στη Πατρίδα.

Σμηναγέ Στοϊλίδη Δημήτριε,

Υποσμηναγέ Χατζούδη Ιωάννη,

Σας ευχαριστούμε για όλα όσα προσφέρατε για την Πατρίδα.

Ο σεβασμός και η αγάπη μας θα σας συντροφεύουν πάντα.

Ας είστε πάντα Αθάνατοι».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων