13/04/2022 13/04/2022 Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών) και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) διοργανώνουν το Σάββατο 16 Απριλίου 2022 και ώρα 10:30 π.μ. Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα: «Χώρος και Πολιτισμός: Συνύπαρξη εθνοτήτων, θρησκειών, πολιτισμών». Σκοπός της Ημερίδας είναι να τονιστούν πτυχές του ζητήματος της συνύπαρξης κοινοτήτων με διαφορετική γλώσσα, πολιτισμό και θρησκεία...
13 Απριλίου, 2022 - 14:51
Τελευταία ενημέρωση: 13/04/2022 - 15:43

ΟΑΚ: Ημερίδα: «Χώρος και Πολιτισμός: Συνύπαρξη εθνοτήτων, θρησκειών, πολιτισμών»

Διαδώστε:
ΟΑΚ: Ημερίδα: «Χώρος και Πολιτισμός: Συνύπαρξη εθνοτήτων, θρησκειών, πολιτισμών»

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών) και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) διοργανώνουν το Σάββατο 16 Απριλίου 2022 και ώρα 10:30 π.μ. Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα: «Χώρος και Πολιτισμός: Συνύπαρξη εθνοτήτων, θρησκειών, πολιτισμών».

Σκοπός της Ημερίδας είναι να τονιστούν πτυχές του ζητήματος της συνύπαρξης κοινοτήτων με διαφορετική γλώσσα, πολιτισμό και θρησκεία στις σύγχρονες κοινωνίες και να αναδειχθεί, με τις εισηγήσεις / παρουσιάσεις των ομιλητών, η ειρηνική συνύπαρξη στην κοινωνία των πολιτών.

Τη Διαδικτυακή Ημερίδα θα συντονίζει η Ελένη Γ. Γαβρά, Καθηγήτρια Οικιστικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, ενώ Χαιρετισμό και ομιλία θα απευθύνει ο Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ.

Στην Ημερίδα θα συμμετάσχουν ο Εμμανουήλ Γ. Χαλκιαδάκης, Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Κωνσταντίνος Γ. Νιχωρίτης, Καθηγητής Σλαβολογίας, ΒΣΑΣ Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Ελένη Ν. Χαραλαμπίδου, Υποψήφια Διδάκτωρ, ΒΣΑΣ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο Νικόλαος Λιάζος, Επίκουρος Καθηγητής Τουρκικής Γλώσσας και Πολιτισμού, ΒΣΑΣ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο Τσιπριάν – Λουκρέτσιους Σούτσιου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ρουμανικής Γλώσσας και Πολιτισμού, ΒΣΑΣ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο Γεώργιος Μ. Κλοκίδης, Αρχαιολόγος, Διδάκτωρ, ΒΣΑΣ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η παραπάνω διαδικτυακή Ημερίδα θα μεταδοθεί από το κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube. Το μόνο που απαιτείται είναι η σύνδεση μέσω του συνδέσμου: https://bit.ly/2J7COjq, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη εκδήλωση που θα έχει τη σήμανση “LIVE” (Ζωντανή Μετάδοση).

Ακολουθεί αναλυτικό Πρόγραμμα

10:30 Έναρξη – Χαιρετισμός Ελένη Γ. Γαβρά, Καθηγήτρια Οικιστικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,
Θεσσαλονίκη.

10:40 «Ας αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι όσα μας χωρίζουν»: ενδεικτικά παραδείγματα διαπολιτισμικής προσέγγισης μέσα από το μάθημα της Ιστορίας. Εμμανουήλ Γ. Χαλκιαδάκης, Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

11:00 Θρησκείες και Πολιτισμός στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

11:20 Το ιεραποστολικό έργο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στoν διάλογο θρησκειών, εθνοτήτων και πολιτισμών.Κωνσταντίνος Γ. Νιχωρίτης, Καθηγητής Σλαβολογίας, Τμήμα Βαλκανικών,
Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη.

11:40 Συνύπαρξη θρησκειών στο αστικό τοπίο της Βέροιας: οι συνοικίες της Μπαρμπούτας και της Κυριώτισσας ως «βίοι παράλληλοι». Ελένη Ν. Χαραλαμπίδου, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη.
Συζήτηση – Ερωτήσεις

12:30 Η ζωή των Κρητικών μουσουλμάνων μέσα από το μυθιστόρημα Kritimu (Η Κρήτη μου) του Saba Altınsay. Νικόλαος Λιάζος, Επίκουρος Καθηγητής Τουρκικής Γλώσσας και Πολιτισμού,
Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη.

12:50 Οι Έλληνες στη Ρουμανία. Συνύπαρξη και πολιτισμός. Τσιπριάν – Λουκρέτσιους Σούτσιου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ρουμανικής Γλώσσας και Πολιτισμού, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη.

13:10 Το «Ελληνομουσείον» του Σεμλίνου. Γεώργιος Μ. Κλοκίδης, Αρχαιολόγος, Διδάκτωρ, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη.
Συμπεράσματα – Συζήτηση – Ερωτήσεις – Κλείσιμο Ημερίδας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων