30/01/2020 30/01/2020 Την μνήμη των Τριών Ιεραρχών τιμά σήμερα η Εκκλησία μας, μια γιορτή με διττή σημασία, καθώς δεν τιμάμε μόνο τους Εκκλησιαστικούς Πατέρες της Ορθοδοξίας αλλά και τους διαπρεπείς Δασκάλους των Ελληνικών γραμμάτων. Η ημέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία κυρίως για τον ελληνισμό της διασποράς, για τους Έλληνες εκείνους που διαφυλάττουν Θερμοπύλες πίστης και πατρίδος σε...
30 Ιανουαρίου, 2020 - 8:02
Τελευταία ενημέρωση: 30/01/2020 - 16:18

Οι Άγιοι των Γραμμάτων- Η Εκκλησία και συνεισφορά της στην εξάπλωση της Ελληνικής Παιδείας σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Διαδώστε:
Οι Άγιοι των Γραμμάτων- Η Εκκλησία και συνεισφορά της στην εξάπλωση της Ελληνικής Παιδείας σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Την μνήμη των Τριών Ιεραρχών τιμά σήμερα η Εκκλησία μας, μια γιορτή με διττή σημασία, καθώς δεν τιμάμε μόνο τους Εκκλησιαστικούς Πατέρες της Ορθοδοξίας αλλά και τους διαπρεπείς Δασκάλους των Ελληνικών γραμμάτων.

Η ημέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία κυρίως για τον ελληνισμό της διασποράς, για τους Έλληνες εκείνους που διαφυλάττουν Θερμοπύλες πίστης και πατρίδος σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και η ενίσχυση της ελληνικής παιδείας αποτελούν από τα βασικά ζητούμενα για την Ομογένεια, με την Ορθόδοξη Εκκλησία να λαμβάνει ενεργό ρόλο και σημαντικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα ομογενειακά σχολεία ανήκουν στην Εκκλησία, ενώ η ελληνορθόδοξη ιεραποστολή στην Αφρική εγκαινιάζει συνεχώς νέα κέντρα μάθησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Η αναγκαιότητα για τη διατήρηση των αξιών της ελληνικής παιδείας κυρίως στη νέα γενιά εκφράστηκε και στα μηνύματα των Ιεραρχών από κάθε γωνιά του πλανήτη, με αφορμή τη σημερινή ημέρα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες

«Εορτάζοντας την Ημέρα των Τριών Ιεραρχών, τους τιμούμε καλύτερα μιμούμενοι τις αρετές τους: ακαδημαϊκή αριστεία, ρητορική δεινότητα και καθαρότητα σκέψεως και λόγου” αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Στο πλαίσιο αυτό, το ερχόμενο Σάββατο ο Σεβασμιώτατος θα απονείμει στους μαθητές των κοινοτικών ημερησίων και απογευματινών σχολείων, οι οποίοι αρίστευσαν στην Εξέταση της Νεοελληνικής γλώσσας τον περασμένο Ιούνιο, το Βραβείο Αριστείας «Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχαι», στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος στο Μανχάτταν.

Υπενθυμίζεται ότι, στο 1ο Συνέδριο για την Ελληνική Παιδεία και τα ελληνικά σχολεία που πραγματοποιήθηκε στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είχε δηλώσει ότι στόχος είναι
σε κάθε ναό και κάθε κοινότητα να δημιουργηθεί και ένα σχολείο
«Έχω ευθύνες ως Αρχιεπίσκοπος και η ευθύνη μου συνίσταται στο γεγονός ότι στο εξής δεν θα βγαίνουν ιερείς από την Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης που δεν θα ξέρουν Ελληνικά”, τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι πρόγονοί μας όπου και να μετανάστευαν, πρώτα το σχολείο έχτιζαν και μετά την εκκλησία”.

Ανάλογες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει και η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του τόνισε ότι εκ των προτεραιοτήτων του είναι η προσέγγιση της νεολαίας και η προάσπιση της ελληνικής γλώσσας. Τους τελευταίες μήνες επισκέπτεται πολύ συχνά τα σχολεία της ομογένειας, ενώ προ ημερών από τη Μελβούρνη τόνισε ότι βασική του προτεραιότητα είναι η στήριξη του ελληνορθόδοξου Κολλεγίου του Αγίου Ιωάννου.
Δηλώνοντας αισιόδοξος για το μέλλον, δεν παρέλειψε να απευθύνει παράκληση προς τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους σε ένα σχολείο «που είναι γεμάτο Ελλάδα και Χριστό», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Τα σχολεία της Αιγύπτου

Στην Αίγυπτο η φετινή σχολική χρονιά βρήκε τα ελληνικά σχολεία με λιγότερους μαθητές, με εξαίρεση την Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου. Με βάση τα στοιχεία, η Αχιλλοπούλειος Σχολή Καΐρου υποδέχθηκε 54 παιδιά στις τάξεις του δημοτικού και του νηπιαγωγείου, έναντι 50 πέρυσι. Στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου, το πρώτο κουδούνι χτύπησε για 53 μαθητές, έναντι 59 πέρυσυ.

Στην Αλεξάνδρεια, η Τοσιτσαία Σχολή έχει 17 μαθητές, έναντι 18 πέρυσι, ενώ το Αβερώφειο έκανε αγιασμό για 29 μαθητές, έναντι 32 πέρυσι.

Συνολικά στην Αίγυπτο και στα Ελληνικά Σχολεία της Χώρας του Νείλου, είναι πλέον εγγεγραμμένα για τη νέα σχολική χρονιά 153 μαθητές, ενώ πέρυσι ήταν εγγεγραμμένοι 159 μαθητές, με τη μείωση να αντιστοιχεί στο ποσοστό του 3,8%.

Επίσης, τη δυνατότητα να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα θα έχουν πλέον 1.500 Αιγύπτιοι μαθητές του αραβόφωνου και αγγλόφωνου τμήματος της ιστορικής Αμπετείου Σχολής. Την ανακοίνωση για την ένταξη μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας στο αραβόφωνο και αγγλόφωνο τμήμα της Αμπετείου Σχολής Καΐρου, έκανε με δηλώσεις ο γενικός γραμματέας και διευθυντής του Ιδρύματος της Αμπετείου Σχολής Νικόλας Βαδής.

Στον Καναδά

«Η ελληνική παιδεία είναι ένθεη παιδεία. Δηλαδή, παιδεία που έχει μέσα της τον Θεό» αυτό αναφέρει στην εγκύκλιο του για την εορτή των τριών Ιεραρχών ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά, κ. Σωτήριος. Ο Σεβασμιώτατος τονίζει τη σπουδαιότητα διατήρησης της πίστης και της γλώσσας στην ομογένεια: «Στο εξωτερικό στο τέλος θα μείνει μόνο η Εκκλησία και η ορθόδοξη πίστη» αναφέρει και προσθέτει: «Θα περάσουν αρκετά χρόνια, αλλά στο τέλος θα μείνει η Εκκλησία και ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός για τους ομογενείς μας».

«Αν εμείς εδώ που βρισκόμαστε στον Καναδά -ή σε όποια άλλη χώρα- δεν προσέξουμε το ζήτημα αυτό, θα αδικήσουμε πολύ τους εαυτούς μας. Θα αδικήσουμε την ελληνική παιδεία που πρέπει να είναι ελληνορθόδοξη παιδεία» υπογράμμισε.

Στις εσχατιές της Αφρικής

Στην Αφρική με τις ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου αλλά και τις ελληνορθόδοξες αποστολές συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η ίδρυση ναών και σχολείων.

Ουγκάντα, Ζάμπια, Τανζανία, Κονγκό, Μαδαγκασκάρη είναι μερικές μόνο από τις χώρες στις οποίες επιτελείται ένα πολύ σημαντικό έργο. Κοιτίδες ορθοδοξίας και ελληνισμού από ανθρώπους που αντιστέκονται στις διώξεις, την πείνα και τις επιδημίες.
Σε αυτές τις χώρες τα λόγια είναι περιττά και οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων