10/01/2022 10/01/2022 Με προσλήψεις και τηλεκπαίδευση θα καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, όπως τόνισε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στις 12:30 κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Δήλωσε ακόμη ότι έγιναν τεστ σε 1, 6 εκατομμύρια ανθρώπους και εντοπίστηκαν 15547 υπό διερεύνηση κρούσματα. Τι ισχύει όμως στις άλλες χώρες; Με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους...
10 Ιανουαρίου, 2022 - 13:03
Τελευταία ενημέρωση: 10/01/2022 - 13:21

Γ. Οικονόμου για άνοιγμα σχολείων – Τι ισχύει στις άλλες χώρες;

Διαδώστε:
Γ. Οικονόμου για άνοιγμα σχολείων – Τι ισχύει στις άλλες χώρες;

Με προσλήψεις και τηλεκπαίδευση θα καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, όπως τόνισε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στις 12:30 κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Δήλωσε ακόμη ότι έγιναν τεστ σε 1, 6 εκατομμύρια ανθρώπους και εντοπίστηκαν 15547 υπό διερεύνηση κρούσματα. Τι ισχύει όμως στις άλλες χώρες;

Με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους άνοιξαν τα σχολεία στην Ελλάδα, όπως έγινε και στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Οικονόμου. Ανέφερε επίσης ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων.

Υπογράμμισε ότι έγιναν τεστ σε 1, 6 εκατομμύρια ανθρώπους και εντοπίστηκαν 15547 υπό διερεύνηση κρούσματα. Αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τα σελφ τεστ είπε ότι ήταν θέμα διανομής στα φαρμακεία, καθώς απόθεμα υπήρχε.

Έχουν δοθεί οδηγίες για την αναπλήρωσή των εκπαιδευτικών κενών που θα προκύψουν, είτε εκ των έσω με μετακίνηση εκπαιδευτικών , είτε με νέες προσλήψεις. Ήδη σήμερα προχωρήσαμε σε 850 προσλήψεις εκπαιδευτικών πρόσθεσε. «Τα εκπαιδευτικά κενά θα καλυφθούν με αναδιάταξη δυναμικού στις εκπαιδευτικές μονάδες , νέες προσλήψεις αλλά και τη δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης, όπου κριθεί απαραίτητο».

Η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης είναι διαθέσιμη και όποτε κλείνει ένα τμήμα αμέσως η εκπαιδευτική διαδικασία, μεταφέρεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ανακοίνωσε.

Όπως είπε, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση διενέργειας self test σε όλη την Ευρώπη καθώς έχουν διατεθεί πάνω από 320.000.000 ευρώ από την κυβέρνηση για self, rapid και PCR τεστ.

Αναφορικά με τα την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης «Όμικρον», είπε ότι την Τετάρτη (12/1) συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών σταθμίζονται τα δεδομένα και θα ληφθούν αποφάσεις με τις εισηγήσεις των ειδικών που θα γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το υπ. Παιδείας, έχουν ήδη διαγνωστεί πάνω από 14.000 εν δυνάμει κρούσματα, μέσω των self test (συγκεκριμένα 15.547). Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που βγει θετικό το self test, θα πρέπει να γίνει επιβεβαίωση με εργαστηριακό τεστ, δηλαδή με rapid ή PCR (μοριακό).

Με βάση το νέο πρωτόκολλο, όλος ο μαθητικός και εκπαιδευτικός πληθυσμός θα κάνει σήμερα ένα νέο, δεύτερο self test για την προσέλευση στο σχολείο αύριο Τρίτη.

Σχολεία: Το πλαίσιο για τα self test

Οι οδηγίες του υπ. Παιδείας αναφέρουν ότι για την τρέχουσα εβδομάδα (10 με 15 Ιανουαρίου) θα πρέπει να γίνουν τρία self test. Ένα για τη Δευτέρα, ένα για την Τρίτη (11/01/2022) και ένα για την Παρασκευή (14/01/2022). Το self test πρέπει να γίνεται έως και είκοσι τέσσερις ώρες (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Για τις επόμενες εβδομάδες ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης θα διενεργείται δύο (2) φορές ανά σχολική εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, αντιστοίχως.

Οι μαθητές/τριες οφείλουν να φέρουν μαζί τους την εκτυπωμένη σχολική κάρτα μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου. Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19 θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος για τους/τις μαθητές/τριες, αυτή μπορεί να συμπληρωθεί και να υπογραφεί και χειρόγραφα από τους γονείς/ κηδεμόνες των μαθητών.

Για να διευκολύνεται ο έλεγχος των αποτελεσμάτων που δηλώνονται στην πλατφόρμα https://edupass.gov.gr/, καλό θα ήταν να δηλώνεται το αποτέλεσμα το βράδυ της προηγούμενης μέρας. Όταν ένας μαθητής απουσιάζει κατά την ημέρα που πρέπει να επιδείξει το έντυπο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα πρέπει να το έχει μαζί του την ημέρα που θα επιστρέψει στο σχολείο.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία -Πόσο διαρκεί η καραντίνα

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η καραντίνα θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες:

(α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και
(β) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.
Επιπλέον, σε περίπτωση κρούσματος, θα γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι (τεστ) κάθε ημέρα σε όλο τον πληθυσμό της τάξης για 5 ημέρες.
Σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά σε κάποιο τμήμα, τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το υπ. Παιδείας διευκρινίζει για την περίπτωση κρούσματος:

Πλέον όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων σελφ τεστ, δηλαδή συνολικά τρία σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Το πλαίσιο για τα self test σε πίνακα:

 

 Ευρώπη: Τα πιο αυστηρά μέτρα και τα προαιρετικά

Με την Φινλανδία να απομένει ως η μόνη αναποφάσιστη της Ευρώπης καθώς το υπουργείο Υγείας προτείνει εξάμηνο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αλλά το υπουργείο Παιδείας διαφωνεί, τα παιδιά της Ευρώπης επέστρεψαν στα θρανία και τα διεθνή μέσα μιλούν για εκ διαμέτρου αντίθετες εθνικές στρατηγικές κατά της μετάλλαξης ‘Ομικρον.

Στην Πορτογαλία οι μαθητές δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι σε καραντίνα παρά μόνο εάν συγκατοικούν με θετικό κρούσμα, ενώ αντίθετα στη Σλοβακία, έστω κι ένα θετικό κρούσμα οδηγεί ολόκληρη τάξη σε καραντίνα.

Στην Ιταλία, δύο κρούσματα σε μια τάξη, οδηγούν τους μη εμβολιασμένους μαθητές σε καραντίνα και τρία όλη την τάξη.

Και στην Αυστρία εάν διαπιστωθούν δύο κρούσματα, ολόκληρη η τάξη εφαρμόζει αυτομάτως την τηλεκπαίδευση.

Στις χώρες με την πιο αυστηρή προσέγγιση στο θέμα αυτό συγκαταλέγονται η Ισπανία, η Ρουμανία και η Τσεχία.

Γερμανία: «Εβδομάδα ασφαλείας», μετά την επιστροφή από τις διακοπές
Στη Γερμανία τα σχολεία άνοιξα με προειδοποίηση από τον Γερμανό υπουργό υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, που επισημαίνει ότι τα στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν αύξηση των εισαγωγών παιδιών με την παραλλαγή Όμικρον στα νοσοκομεία.

Η μάσκα και η αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων είναι προϋπόθεση

Ωστόσο, στο Βερολίνο και στην Θουριγγία, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι προαιρετικά.

Ενδεικτικά, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη τα τεστ παρέχονται από κάθε σχολείο. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από το Δημοτικό, ενώ στο νηπιαγωγείο και τον παιδικό σταθμό μάσκες πρέπει να φορούν οι εκπαιδευτικοί. Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση έχει προμηθεύσει το προσωπικό των σχολείων με 2,5 εκατομμύρια μάσκες τύπου FFP-2.

Σε πολλά σχολεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης και άλλων περιοχών εφαρμόζεται ακόμη η πρακτική των «Pooltest», όπου τα παιδιά υποβάλλονται σε ομαδικά μοριακά τεστ, τα οποία αναλύονται ως ένα, χωρίς να γίνεται γνωστό ποιος μαθητής είναι θετικός ή αρνητικός. Εάν διαπιστωθεί κρούσμα, οι μαθητές ελέγχονται εκ νέου, ο καθένας ξεχωριστά, με δωρεάν PCR τεστ.

Στην Κάτω Σαξονία, όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ σήμερα το πρωί, ενώ τα τεστ θα επαναλαμβάνονται καθημερινά τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας. Τα τεστ παρέχει το σχολείο σε μαθητές και δασκάλους. Είναι όλοι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα τύπου FFP-2, την οποία πρέπει να προμηθευτούν οι ίδιοι. Μέχρι τώρα, για τους μαθητές του Δημοτικού αρκούσε η υφασμάτινη μάσκα.

Στο Βρανδεμβούργο και στο Βερολίνο, τα σχολεία άνοιξαν την 3η Ιανουαρίου, με υποχρέωση για πέντε τεστ την εβδομάδα, στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές στο σχολείο. Η κυβέρνηση του Βρανδεμβούργου έδωσε πάντως το δικαίωμα στα παιδιά μικρότερης ηλικίας να μείνουν σπίτι μέχρι την 19η Ιανουαρίου.

Με υποχρεωτικά τεστ για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης – συμπεριλαμβανομένων των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων – ξεκινούν σήμερα μαθήματα και στη Βαυαρία.

Αυστρία: Δοκιμή ασφαλείας ως τις 28 Φεβρουαρίου

Η κυβέρνηση είχε τις προηγούμενες ημέρες απευθύνει έκκληση στους γονείς να φροντίσουν να γίνουν διαγνωστικοί έλεγχοι των παιδιών πριν από την επιστροφή στο σχολείο, ενώ σταδιακά, έως την επόμενη εβδομάδα, όλοι οι μαθητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική – ακόμη και κατά την ώρα του μαθήματος – στο Δημοτικό, ενώ στο Γυμνάσιο απαιτείται η μάσκα να είναι τύπου FFP-2.

Το διάστημα έως την 28η Φεβρουαρίου χαρακτηρίζεται «φάση ασφαλείας», με αυξημένα τεστ και κανόνες για τη διδασκαλία εξ αποστάσεως.

Ταυτόχρονα, τα παιδιά άνω των 11 ετών που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 δεν υποχρεούνται πλέον σε απομόνωση εφόσον ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Βέλγιο: Μάσκα από την πρώτη δημοτικού

Περίπου 900.000 μαθητές και 10.000 δάσκαλοι στο Βέλγιο, επέστρεψαν με υγειονομικό πρωτόκολλο τον υποχρεωτικό εξαερισμό των τάξεων και τη σύσταση προς τους γονείς να κάνουν στα παιδιά self test το Σαββατοκύριακο και μία φορά την εβδομάδα.
Η καραντίνα εξαρτάται από το εμβολιαστικό καθεστώς: Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, αλλά να τηρούν προληπτικά μέτρα. Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για επτά ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Ιταλία – «Να εμβολιάσουν τα παιδιά τους» ζήτησε από τους γονείς ο υπ. Παιδείας
Η Σικελία και η ευρύτερη περιοχή της Νάπολης, ανακοίνωσαν ότι θα κρατήσουν κλειστά τα γυμνάσια και τα λύκεια μέχρι το τέλος του μήνα. Η κυβέρνηση του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι όμως ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης αυτής.

Πολλοί λυκειάρχες επιμένουν ότι τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί και θα χρειαστεί, αναγκαστικά, μια σχετικά ευρεία προσφυγή στην τηλεκπαίδευση.

Στη Γαλλία τα σχολεία λειτουργούν από τις 3 Ιανουαρίου το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει σε ισχύ ο κανόνας ότι ένα τμήμα κλείνει για 7 ημέρες εφόσον εντοπιστούν σε αυτό τρία κρούσματα.

Καθώς οι περισσότεροι μαθητές κάτω των 12 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν να επιστρέψει η πολιτική κλεισίματος ενός τμήματος μόλις εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα, κάτι που έπαψε να εφαρμόζεται από τις 29 Νοεμβρίου.

Στη Μεγάλη Βρετανία η τηλεκπαίδευση θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους μαθητές που απουσιάζουν ή πρέπει να απομονωθούν.

Η βρετανική κυβέρνηση διαθέτει 7.000 μονάδες καθαρισμού αέρα σε εγκαταστάσεις, σχολεία και κολέγια των πρώτων ετών.

Όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείου καθώς και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται να κάνουν δύο τεστ πλευρικής ροής (LFTs) την εβδομάδα. Τα υποχρεωτικά τεστ είναι τρία την εβδομάδα στην Ουαλία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων