06/03/2019 06/03/2019 Οι Απόκριες στη Ρωσία κρατούν μία εβδομάδα και σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη τις ημέρες αυτές οι πιστοί ετοιμάζονται για την Μεγάλη Σαρακοστή, ενώ με βάση τις σλαβωνικές παραδόσεις γίνεται ο αποχαιρετισμός του χειμώνα. Πλέον στη Ρωσία είναι δύσκολο να βρεθεί έστω και μία οικογένεια, που να μην φτιάχνουν το παραδοσιακό πιάτο των ημερών, που...
06 Μαρτίου, 2019 - 8:17
Τελευταία ενημέρωση: 06/03/2019 - 10:36

Οι Απόκριες στην ρωσική ορθόδοξη παράδοση

Διαδώστε:
Οι Απόκριες στην ρωσική ορθόδοξη παράδοση

Οι Απόκριες στη Ρωσία κρατούν μία εβδομάδα και σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη τις ημέρες αυτές οι πιστοί ετοιμάζονται για την Μεγάλη Σαρακοστή, ενώ με βάση τις σλαβωνικές παραδόσεις γίνεται ο αποχαιρετισμός του χειμώνα.
Πλέον στη Ρωσία είναι δύσκολο να βρεθεί έστω και μία οικογένεια, που να μην φτιάχνουν το παραδοσιακό πιάτο των ημερών, που είναι οι κρέπες (Bliny) και ξεκινάει η Τυρινή, δηλαδή την εβδομάδα που απαγορεύεται πλέον να τρώει κανείς κρέας.


Ο Πρωθιερέας Πάβελ Βελικάνοφ λέει: “Ή Τυρινή έχει μια πολύ απλή σημασία: ο άνθρωπος πρέπει να συνηθίσει την ιδέα της Μεγάλης Σαρακοστής και έτσι θα διευκολύνεται με την είσοδο στη Μεγάλη Νηστεία”.
Η ονομασία των Απόκρεων (Maslenitsa) εμφανίζεται στη Ρωσία από το 15ο αιώνα και έχει σχέση με τον χριστιανισμό, αφού από αυτή την εβδομάδα και καθ’όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή απαγορεύεται και το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Η σοβιετική εξουσία απαγόρευε ακόμη και την ίδια τη λέξη και αποκαλούσε αυτή την εβδομάδα “Αποχαιρετισμού του Ρωσικού χειμώνα”.
Οι ρωσικές Απόκριες έχουν άμεση σύνδεση με την υποδοχή της άνοιξης και οι Σλάβοι εόρταζαν αυτή τη γιορτή στα τέλη Μαρτίου, την ημέρα της ισημερίας.


Οι κρέπες που τρώνε όλη την εβδομάδα, έχουν την κύρια θέση ανάμεσα στις αποκριάτικες παραδόσεις και ο λαός θεωρεί ότι η κρέπα συμβολίζει τον ήλιο, το βασικό γνώρισμα της άνοιξης.
Οι ρωσικές και η ελληνικές απόκριες έχουν και κοινά στοιχεία, όπως π.χ. το κάψιμο του Ιούδα στην Ελλάδα που στη Ρωσία μεταμορφώθηκε στο κάψιμο του σκιάχτρου του χειμώνα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων