21/11/2022 21/11/2022 Την προστάτιδά τους, Υπέρμαχο Στρατηγό, τιμούν σήμερα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποδίδοντας την πρέπουσα τιμή σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Η ιστορία του στρατού μας είναι συνυφασμένη με την πίστη, ιδιαίτερα δε με το πρόσωπο της Παναγίας η οποία πολλές φορές μέσα στον ιστορικό χρόνο ενίσχυσε τους αγώνες τους έθνους δίνοντας δύναμη και ελπίδα....
21 Νοεμβρίου, 2022 - 8:21
Τελευταία ενημέρωση: 21/11/2022 - 10:34

Οι Ένοπλες Δυνάμεις τιμούν την Υπέρμαχο Στρατηγό – Τα μηνύματα και η αποστολή των Στρατιωτικών Ιερέων

Διαδώστε:
Οι Ένοπλες Δυνάμεις τιμούν την Υπέρμαχο Στρατηγό – Τα μηνύματα και η αποστολή των Στρατιωτικών Ιερέων

Την προστάτιδά τους, Υπέρμαχο Στρατηγό, τιμούν σήμερα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποδίδοντας την πρέπουσα τιμή σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Η ιστορία του στρατού μας είναι συνυφασμένη με την πίστη, ιδιαίτερα δε με το πρόσωπο της Παναγίας η οποία πολλές φορές μέσα στον ιστορικό χρόνο ενίσχυσε τους αγώνες τους έθνους δίνοντας δύναμη και ελπίδα. Το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου όρισαν από κοινού Εκκλησία και Πολιτεία για να τιμήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, επιλέγοντας την Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου ως ημέρα εορτασμού.

Ο στρατός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες που οι Έλληνες εμπιστεύονται καθώς ο ρόλος και η αποστολή τους είναι η αποτροπή κάθε επίβουλης απειλής προς την εθνική και εδαφική μας ακεραιότητα.

Ο εορτασμός καθιερώθηκε μετά τη Μεταπολίτευση το 1975. Την περίοδο της απριλιανής δικτατορίας (1967-1974) γιορταζόταν στις 29 Αυγούστου ως Ημέρα της Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων . Πριν από τη χούντα, η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων γιορταζόταν στις 15 Αυγούστου, την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Επίσης, σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά εορταστική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» η οποία θα μεταδοθεί διαδικτυακά από την ΕΡΤ στην ιστοσελίδα https://www.ertnews.gr

Τα μηνύματα

“Bαδίζουμε σταθερά στον δρόμο που δείχνει η Υπέρμαχος Στρατηγός αλλά και η παράδοσή μας”. Αυτό τονίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για τη σημερινή Ημέρα των Ένοπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας παράλληλα: “γυρίζουμε την πλάτη σε όσους αμφισβητούν την αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας”.

Τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε η Ελλάδα να συνεχίζει να αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου εξαίρει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος στην ημερήσια διαταγή του, με την ευκαιρία του διπλού εορτασμού για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στις 21 Νοεμβρίου, την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων και τα Εισόδια της Θεοτόκου.

«Η 21η Νοεμβρίου είναι διπλή γιορτή για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Σήμερα εορτάζουμε την Προστάτιδα των Ενόπλων Δυνάμεων την Υπεραγία Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό, υπό τη σκέπη της οποίας οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν γράψει σελίδες λαμπρής δόξας, υπερασπιζόμενες με γενναιότητα και τόλμη, τις διαχρονικές Αξίες του Ελληνισμού. Ταυτόχρονα, το Έθνος μας τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, τους διαχρονικούς υπερασπιστές της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας, αναγνωρίζοντας τη διαρκή προσφορά τους και τιμώντας τη μνήμη των αμέτρητων ηρώων της στο διάβα της μακραίωνης ιστορίας του. Σ’ αυτή τη διαδρομή της ιστορίας του Έθνους μας, τη γεμάτη αγώνες, η ελευθερία της Πατρίδας και η πίστη της Ορθοδοξίας, αποτέλεσαν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες και βαθιά ριζωμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα καθιστά σαφές ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας είναι ισχυρές, αξιόμαχες, αξιόπιστες και αποτελεσματικές, ικανές να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατηρεί ότι «σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι προκλήσεις ασφαλείας από την αναθεωρητική συμπεριφορά κρατών στο εγγύς αλλά και στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να διατηρούμε σε υψηλό επίπεδο το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων για την ασφάλεια της χώρας μας».

Στο πλαίσιο αυτό «κυβέρνηση και υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έθεσαν ως στρατηγικό στόχο τη θωράκιση της πατρίδας μας, η οποία συντελείται μέσω παρεμβάσεων σε τρεις κατευθύνσεις, στο ανθρώπινο δυναμικό, στα οπλικά συστήματα και στην αμυντική διπλωματία».

Απευθυνόμενος προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, διαβεβαιώνει ότι «κεντρική συνιστώσα της πολιτικής μας αποτελεί η ανάληψη δράσεων που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας, τόσο της δική σας όσο και των οικογενειών σας, με σκοπό να μπορείτε να επιτελείτε απερίσπαστα, αποτελεσματικά και στο ακέραιο την αποστολή σας. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων σας, καθώς εσείς αποτελείτε τον κυριότερο πολλαπλασιαστή της εθνικής ισχύος, εργαζόμενοι μεθοδικά στον τομέα της αναβάθμισης τόσο της στρατιωτικής όσο και της ακαδημαϊκής εκπαίδευσής σας».

Επίσης αναφέρεται στην εν εξελίξει διαδικασία υλοποίησης του σχεδιασμού για κάλυψη των αμυντικών αναγκών της χώρας με την προμήθεια νέων, σύγχρονων οπλικών συστημάτων και με παράλληλη αναβάθμιση των υφιστάμενων και για τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, που προσδίδουν στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των σύγχρονων απειλών και προκλήσεων, ενώ επισημαίνει ότι «εργαζόμαστε μεθοδικά ασκώντας ενεργή αμυντική διπλωματία, εμβαθύνοντας την αμυντική μας σχέση τόσο με παραδοσιακούς συμμάχους όπως η Κύπρος, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Γαλλία, όσο και με άλλα κράτη όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

«Ο Ελληνικός λαός είναι υπερήφανος για εσάς, σας τιμά και σας ευχαριστεί γιατί εκπληρώνοντας την αποστολή σας, δίνετε δύναμη να ανταπεξέλθουμε όλοι στις προκλήσεις των καιρών, καθιστώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις ως τον πλέον αδιάρρηκτο Πυλώνα Εθνικής Ισχύος. Παράλληλα, με τις καθημερινές δράσεις κοινωνικής προσφοράς σε τομείς όπως, η υγεία, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η έρευνα και η διάσωση, η κατασκευή έργων κοινής ωφέλειας, απολαμβάνετε διαχρονικά την εμπιστοσύνη και την αγάπη του ελληνικού λαού.

Με τη σκέψη όλων μας στο διαρκώς απαιτητικό έργο σας, σας συγχαίρω για την άριστη εκτέλεση της αποστολή σας και σας καλώ να παραμείνετε προσηλωμένοι στο καθήκον σας με τον ίδιο ζήλο και επαγγελματισμό, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο για την Πατρίδα μας.

Η Υπέρμαχος Στρατηγός Θεοτόκος να είναι νικηφόρος οδηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας, και να προστατεύει καθέναν από εσάς και τις οικογένειές σας», καταλήγει στην ημερήσια διαταγή του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε αναλυτικά: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

“Σήμερα που η Ορθοδοξία μας γιορτάζει με λαμπρότητα και κατάνυξη τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας γιορτάζουν την «Υπέρμαχο Στρατηγό» τους, την Παναγιά μας. Στους άγρυπνους φρουρούς της Πατρίδας μας, στις γυναίκες και τους άνδρες που με πίστη και αφοσίωση παραμένουν προσηλωμένοι στο καθήκον για την ασφάλεια της Ελλάδας μας, εύχομαι Χρόνια Πολλά! Η Παναγιά μας να φυλάει εσάς και τις οικογένειές σας!”, σημειώνει σε ανάρτησή του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς. 

“Το υψηλό ηθικό, ο επαγγελματισμός, το πείσμα, η αταλάντευτη θέληση αλλά κυρίως η ισχύς των Όπλων σας και η φωτιά της Ψυχής σας αποτελούν την καλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή, ελεύθερη και ανεξάρτητη, όποιος κι αν μας απειλήσει, όποιος κι αν αποφασίσει να έρθει, όποια ώρα κι αν επιλέξει να το κάνει!”, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην ημερήσια διαταγή του, απευθυνόμενος προς τα στελέχη του στρατεύματος, με την ευκαιρία του αυριανού εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου.

“Επιθυμούμε την ειρήνη και εργαζόμαστε γι’ αυτήν… όμως όποιος κάνει το μοιραίο λάθος ‘να έρθει’, να το ξέρει από πριν ότι θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, νέα Σαλαμίνα και νέο 731, και είμαι βέβαιος ότι τα Ελληνικά Όπλα θα δοξαστούν ακόμα μία φορά, δίνοντας τον αγώνα τον καλό, όπως τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν. Ακόμα και για μια σπιθαμή εδάφους, για έναν βράχο, για μία Ελληνική πέτρα. Γιατί όλα αυτά υπάρχουν επειδή πληρώσαμε βαρύ φόρο αίματος για να τα ‘χουμε. Βαρύ, πολύ βαρύ!!!” τόνισε περαιτέρω.

Διαβάστε αναλυτικά: Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή, ελεύθερη και ανεξάρτητη (VIDEO)

Οι Στρατιωτικοί Ιερείς

Ο θεσμός των Στρατιωτικών Ιερέων ανάγεται στις απαρχές της δημιουργίας του Νέου Ελληνικού Κράτους. Μια σύντομη ιστορική αναδρομή με αναφορές στο Νομικό πλαίσιο που διέπει το Θρησκευτικό Σώμα κρίνεται ως αναγκαία για την ενημέρωσή σας.

Το Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων θεσμοθετήθηκε με το Νόμο χοβ΄/1861 (ΦΕΚ Α΄ 38), κατ’ αρχάς μόνο για το Στρατό Ξηράς. Στο Πολεμικό Ναυτικό συστήθηκε Θρησκευτική Υπηρεσία μόλις το 1949 με τον Αναγκαστικό Νόμο 794/1949 και στην Πολεμική Αεροπορία, κατόπιν Παγίας Διαταγής το 1953 με την Φ.ΓΕΑ/Α. 303/7/πδ/ υ.1974/19 ΦΕΒ 1953.

Σύμφωνα με το Νομοθετικό Διάταγμα 90/1973 το Θρησκευτικό Σώμα περιλαμβάνει τους Στρατιωτικούς Ιερείς και των τριών Κλάδων των Ε.Δ., υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης και έχει ως αποστολή του την χριστιανική και ηθική διαπαιδαγώγηση του Στρατεύματος. Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 4 παράγραφος 8, του Νομοθετικού Διατάγματος 178/1969, το Θρησκευτικό, έγινε Κοινό Σώμα με τη δυνατότητα οι Στρατιωτικοί Ιερείς να εναλλάσσονται κατά τις τοποθετήσεις – μεταθέσεις, μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Ιερείς των Ε.Δ. έχουν διττή ιδιότητα. Ως εκ της χειροτονίας των που τελεί η Εκκλησία, ανήκουν πνευματικά και κανονικά σ’ Αυτήν. Αν και το Στρατιωτικό βαθμό τον απονέμει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, εντούτοις ίστανται υπεράνω παντός Στρατιωτικού Βαθμού και απολαμβάνουν της εκ της ιερωσύνης των απορρέουσες τιμές, εφ’ όσον είναι άνθρωποι με άψογο ήθος, γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, εγκυκλοπαιδική και κοινωνική μόρφωση και εφ’ όσον εν γένει στέκονται στο ύψος της αποστολής τους για την οποία τους έταξε η Εκκλησία και η Πατρίδα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων