14/09/2020 14/09/2020 Το τριήμερο 11-13 Σεπτεμβρίου 202ο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος μετέβη στο Καστελλόριζο, για να συνεορτάσει με τους ακρίτες κατοίκους την 77η επέτειο απελευθερώσεως της Νήσου.  Εφέτος για συμβολικούς λόγους, τους εορτασμούς τίμησε με την υψηλή παρουσία της και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συνοδευομένη από εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής...
14 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:15
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2020 - 10:17

Οι ευχές του Οικ. Πατριάρχη στην ΠτΔ

Διαδώστε:
Οι ευχές του Οικ. Πατριάρχη στην ΠτΔ

Το τριήμερο 11-13 Σεπτεμβρίου 202ο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος μετέβη στο Καστελλόριζο, για να συνεορτάσει με τους ακρίτες κατοίκους την 77η επέτειο απελευθερώσεως της Νήσου. 

Εφέτος για συμβολικούς λόγους, τους εορτασμούς τίμησε με την υψηλή παρουσία της και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συνοδευομένη από εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Χώρας, η οποία παραμένει επί διήμερον στο Νησί, προκειμένου να παραστεί εκτός της χθεσινής Δοξολογίας, και στη σημερινή τέλεση του Αγιασμού, για την έναρξη των μαθημάτων στα Σχολεία του ακριτικού νησιού.

Κατά την υποδοχή χθες της Προέδρου της Δημοκρατίας ο Σεβασμιώτατος της μετέφερε τις ευχές του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για τη παρουσία της στο νησί.

Ο Σεβασμιώτατος το πρωί της Κυριακής χοροστάτησε του Όρθρου και τέλεσε την Θεία Λειτουργία εις τον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με συλλειτουργούς του, εκτός του Διακόνου του, τον π. Γεώργιο Μαλτέζο, Εφημέριο του Ιερού Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο καθώς και τον π. Χρήστο Συμεωνίδη, Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Πηγαδιού Καστελλορίζου.

Μετά την απόλυση ο Σεβασμιώτατος υπεδέχθη στα προπύλαια του Μητροπολιτικού Ι. Ναού την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αφού την καλοσώρισε προσωπικώς με χαρά ως ο οικείος Ποιμενάρχης του νησιωτικού σχηματισμού της Μεγίστης, της μετέφερε τις Πατρικές και Πατριαρχικές ευχές και το «ευ παρέστητε» της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, καθ’ ότι και η Ιερά μας Μητρόπολη αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα και μία εκ των λοιπών εν Δωδεκανήσω Επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου .

Εν συνεχεία ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία επί τη 77η επετείω της απελευθερώσεως της Νήσου, κατά την οποία η Διευθύντρια του Γυμνασίου-Λυκείου κ. Μπέτυ Μούζακ εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας.

Έπειτα μετέβησαν άπαντες στο Μνημείο Πεσόντων, όπου η κ. Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, ενώ η σεμνή τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Επίσης η κ. Πρόεδρος δραττομένη της ευκαιρίας, πραγματοποίησε βαρυσήμαντες δηλώσεις, υπογραμμίζοντας ότι, «η Ελλάδα, όχι μόνο δεν απειλεί κανέναν, αλλά είναι ανοικτή πάντα στον διάλογο, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι κανόνες διεθνούς δικαίου». Επιπροσθέτως, τόνισε ότι «ο πατριωτισμός και η αυταπάρνηση των κατοίκων του ακριτικού μας νησιού είναι παράδειγμα για όλους μας. Συμβολίζουν την ενότητα του λαού μας και την προσήλωση στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος».

Σημειώνεται ότι στην συνέχεια και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου, έλαβε χώρα η ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμη Δημότη Μεγίστης, η οποία αργότερα επισκέφτηκε τα ελλιμενισμένα σκάφη του Π.Ν. και του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ κατόπιν μετέβη με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Νήσο Ρω, για να αποτίσει φόρο τιμής στην θρυλική «Κυρά της Ρω», καταθέτοντας στεφάνι στον τάφο της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – «Το Καστελόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας μας»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων