01/02/2023 01/02/2023 Συνεχίζεται και κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο (2022-2023) η συνεργασία του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τις Ιερές Μητροπόλεις και με άλλους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας. Σύμφωνα με του Ιεροψάλτες των Τρικάλων είναι το πρώτο σχετικό σωματείο το οποίο υλοποιεί το ακόλουθο πρόγραμμα επιμόρφωσης. Αναλυτικότερα, το Ι.Π.Ε. υλοποιεί σε συνεργασία με το...
01 Φεβρουαρίου, 2023 - 16:45
Τελευταία ενημέρωση: 01/02/2023 - 16:07

Oι ιεροψάλτες των Τρικάλων επιμορφώνονται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α

Διαδώστε:
Oι ιεροψάλτες των Τρικάλων επιμορφώνονται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α

Συνεχίζεται και κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο (2022-2023) η συνεργασία του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τις Ιερές Μητροπόλεις και με άλλους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας. Σύμφωνα με του Ιεροψάλτες των Τρικάλων είναι το πρώτο σχετικό σωματείο το οποίο υλοποιεί το ακόλουθο πρόγραμμα επιμόρφωσης.

Αναλυτικότερα, το Ι.Π.Ε. υλοποιεί σε συνεργασία με το Σωματείο Ιεροψαλτών Νομού Τρικάλων «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» το δωρεάν, πιστοποιημένο και μοριοδοτούμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΧΝΩΝ ΨΑΛΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ», στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020 – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422).

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε 31/01/2023 ημέρα Τρίτη στο Πνευματικό Κέντρο «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης παρουσία  του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. .Επίσης ευχαρίστησε τον Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, διευθυντή του Ι.Π.Ε και τον κ. Δημήτριο Μπαλαγεώργο, Αναπληρωτή Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικολογίας του Ε.Κ.Π.Α και συνεργάτη του Ι.Π.Ε. για την παρουσία τους και την μέριμνά τους για την καλλιέργεια της ψαλτικής τέχνης, καθώς και τον Πρόεδρο του Σωματείου Ιεροψαλτών Ν Τρικάλων κ Αθανάσιο Γ Δημητρίου και το ΔΣ.

Μετά το πέρας του Αγιασμού ο π. Θεολόγος έλαβε τον λόγο και μετέφερε τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου οραματιστού, Ιδρυτού και Προέδρου του Ιδρύματος και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την φιλοξενία του και την ευλογητική του παρουσία κατά την έναρξη του προγράμματος. Ακολούθως αναφέρθηκε στους διδάσκοντες  και στους στόχους του προγράμματος 56 ωρών «ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΧΝΩΝ ΨΑΛΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ», που είναι να γνωρίσουν οι επιμορφούμενοι τις βασικές και τις αισθητικές αρχές της ψαλτικής τέχνης και της παραδοσιακής μουσικής και να κατανοήσουν ότι η ψαλτική τέχνη αποτελεί μακραίωνη και παραδοσιακή συνιστώσα του ελληνικού μουσικού πολιτισμού. Επίσης ανέπτυξε την θεματική ενότητα «Αισθητική και ιεροπρέπεια του ιεροψάλτου σήμερα» και επισήμανε ότι οι ιεροψάλτες που τόσο αξιόλογο έργο προσφέρουν μέσα στην Εκκλησία μας, θα μπορούν μέσω του προγράμματος να εξοικειωθούν με την οκταηχία της εκκλησιαστικής μουσικής και να εμπλουτίσουν τις πρακτικές τους δεξιότητες στην ψαλτική.

Επίσης εξέφρασε ευχαριστίες στον πρόεδρο του Δ.Σ. του Σωματείου Ιεροψαλτών κ. Αθανάσιο Δημητρίου, σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου και στον συντονιστή του προγράμματος κ. Βασίλειο Παπαγιάννη, για την άριστη οργανωτική  συνεργασία και την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.

Το  τρέχον πρόγραμμα παρακολουθούν λαϊκά μέλη του Σωματείου Ιεροψαλτών Νομού Τρικάλων «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» της Ι. Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος Σύλλογος Ιεροψαλτών πανελλήνια που υλοποιεί το ανωτέρω πρόγραμμα!.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων