23/02/2021 23/02/2021 Ο συγγραφέας και μαχητικός δάσκαλος κ. Δημήτρης Νατσιός και η Νομικός – Επιστήμων Οικονομικής & Κοινωνικής Διοικήσεως κ. Ιωάννα Καραγκιούλογλου ήταν ομιλητές της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στο αφιέρωμα της για τα 200 χρόνια απο την Εθνική μας Παλιγγενεσία με θέμα «Οι ήρωες του 1821 ώς διαχρονικά πρότυπα». ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:      Οι...
23 Φεβρουαρίου, 2021 - 18:46
Τελευταία ενημέρωση: 23/02/2021 - 19:07

«Οι ήρωες του 1821 ως διαχρονικά πρότυπα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
«Οι ήρωες του 1821 ως διαχρονικά πρότυπα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο συγγραφέας και μαχητικός δάσκαλος κ. Δημήτρης Νατσιός και η Νομικός – Επιστήμων Οικονομικής & Κοινωνικής Διοικήσεως κ. Ιωάννα Καραγκιούλογλου ήταν ομιλητές της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στο αφιέρωμα της για τα 200 χρόνια απο την Εθνική μας Παλιγγενεσία με θέμα «Οι ήρωες του 1821 ώς διαχρονικά πρότυπα».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο Εικοσιένα ως Τρόπο βίου καθώς και στην Έννοια της Ελευθερίας ως πρότυπο Ελληνικό, δηλαδή αιώνιο, Οικουμενικό. Εστίασαν στην λαμπρή ημέρα της Απελευθέρωσης. «Αύτη η ημέρα ην εποίησεν ο Κύριος αγαλλιασώμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή…». Γιορτάζουμε τα δύο «χαίρε». Το πρώτο ακούγεται από τα χείλη του Αρχαγγέλου: «Χαίρε, κεχαριτωμένη. Ο Κύριος μετά σού· ευλογημένη συ εν γυναιξί». Το δεύτερο από το στόμα του εθνικού μας ποιητή: «Χαίρε, ω χαίρε, λευτεριά».

Ο Παλαμάς απέδωσε αριστοτεχνικά την λαμπρή ημέρα. Σ’ αυτούς τους τέσσερις στίχους είναι κρυμμένη όλη η ιστορία μας ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ως Έλληνες:

«Σβήνουν δυο νύχτες, και δυο αυγές προβάλλουν στον αγέρα.
Δυο λευτεριές που σμίγουνε μέσα στην ίδια μέρα.
Δυο λευτεριές ματόβρεχτες, παιδιά μεγάλου κόπου,
η λευτεριά του Έλληνα κι η λευτεριά του ανθρώπου».

Σπουδαία, πολύ σπουδαία λόγια.

Δόξα τω Θεώ, έχουμε προίκα, τζιβαϊρικό κληροδότημα, ανεκτίμητο. Είμαστε ο μόνος λαός που αναπαυόμαστε σε χρυσάφι και τρώμε ξυλοκέρατα. Είναι όμως επιτακτική ανάγκη, αν θέλουμε να ζήσουμε ως ιστορικός λαός, οι ήρωές μας, να επιστρέψουν τουλάχιστον στην Παιδεία. Να διδαχτούν οι μαθητές μας την έννοια της θυσίας. Να σηκωθούμε όλοι λίγο ψηλότερα.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων