26/04/2019 26/04/2019 Οι Κερκυραϊκοί Επιτάφιοι δεν προσιδιάζουν με εκείνους της υπόλοιπης Ελλάδος, όπως π.χ. τους μεγάλους ξυλόγλυπτους της Ηπείρου, αλλά είναι κατασκευασμένοι σε βενετσιάνικα πρότυπα. Οι περισσότεροι απ’αυτούς είναι επιχρυσωμένοι, σε μικρό σχήμα, όπου  στον σκελετό του Επιταφίου, προσαρμόζεται φορητή εικόνα της Αποκαθηλώσεως του Κυρίου. Εκτός των φορητών αυτών εικόνων, τα τελευταία χρόνια προσαρμόζεται η αναπαράσταση της...
26 Απριλίου, 2019 - 16:32
Τελευταία ενημέρωση: 26/04/2019 - 16:37

Οι “ιδιαίτεροι” Κερκυραϊκοί Επιτάφιοι

Διαδώστε:
Οι “ιδιαίτεροι” Κερκυραϊκοί Επιτάφιοι

Οι Κερκυραϊκοί Επιτάφιοι δεν προσιδιάζουν με εκείνους της υπόλοιπης Ελλάδος, όπως π.χ. τους μεγάλους ξυλόγλυπτους της Ηπείρου, αλλά είναι κατασκευασμένοι σε βενετσιάνικα πρότυπα. Οι περισσότεροι απ’αυτούς είναι επιχρυσωμένοι, σε μικρό σχήμα, όπου  στον σκελετό του Επιταφίου, προσαρμόζεται φορητή εικόνα της Αποκαθηλώσεως του Κυρίου.

Εκτός των φορητών αυτών εικόνων, τα τελευταία χρόνια προσαρμόζεται η αναπαράσταση της ταφής του Χριστού σε ύφασμα, όπως στην υπόλοιπη χώρα. Οι Κερκυραϊκοί Επιτάφιοι διακοσμούνται συνήθως με γαρύφαλλα,  είναι λιτοί στην έκφρασή τους και στολίζονται από τις γυναίκες των ενοριών το βράδυ της Μ. Πέμπτης μετά την Ακολουθία των Αγίων Παθών ή νωρίς το πρωί της Μ. Παρασκευής.

Ακολουθούν φωτογραφίες των  Επιταφίων των Ιερών Ναών της παλαιάς πόλεως της Κέρκυρας:

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων