10/02/2019 10/02/2019 Συναντήσεις ιστορικές θα πραγματοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα για τις προωθούμενες αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς του Κλήρου, την εκκλησιαστική περιουσία και την Συνταγματική Αναθεώρηση. Η Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Η προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η επικύρωσή της από την ελληνική Βουλή έφερε σε...
10 Φεβρουαρίου, 2019 - 12:50

Οι κρίσιμες στιγμές για την Εκκλησία και η ώρα των αποφάσεων. Εκκλησία της Ελλάδος και Φανάρι μπροστά στο καυτό θέμα

Διαδώστε:
Οι κρίσιμες στιγμές για την Εκκλησία και η ώρα των αποφάσεων. Εκκλησία της Ελλάδος και Φανάρι μπροστά στο καυτό θέμα

Συναντήσεις ιστορικές θα πραγματοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα για τις προωθούμενες αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς του Κλήρου, την εκκλησιαστική περιουσία και την Συνταγματική Αναθεώρηση. Η Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Η προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η επικύρωσή της από την ελληνική Βουλή έφερε σε δεύτερη μοίρα τα όσα διαδραματίζονται για τα εκκλησιαστικά θέματα.
Παρόλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο και η έκθεση που πρέπει να παραδώσει η κυβέρνηση στην Εκκλησία της Ελλάδος και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι έτοιμη και φαίνεται ότι η κυβέρνηση μένει αμετακίνητη στην αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας των κληρικών. Το Φανάρι έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με τις αλλαγές στη μισθοδοσία των κληρικών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει επίσης δηλώσει τις διαφωνίες του για αλλαγές στο άρθρο 3 του Συντάγματος και σε ότι αναφέρεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Από την άλλη, οι συνοδικοί Ιεράρχες θέτουν ως αδιαπραγμάτευτο το να παραμείνει ως έχει το καθεστώς για τη μισθοδοσία.
Την Τετάρτη έρχεται στην Αθήνα επιτροπή του Φαναριού προκειμένου να συζητήσει με την κυβέρνηση και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών το ζήτημα της συμφωνίας για τη νέα σχέση Κράτους – Εκκλησίας αν και τα προκαταρκτικά έγιναν στη συνάντηση Πρωθυπουργού- Οικουμενικού Πατριάρχη στην Χάλκη.

Στην επιτροπή του Πατριαρχείου θα είναι επικεφαλής ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων κ. Δημήτριος που ειδικεύεται σε θέματα των μητροπόλεων Νέων Χωρών Ελλάδος. Θα μετέχει επίσης ο μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος που προέρχεται από την Εκκλησία της Κρήτης αλλά και o μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, διευθυντής του γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα. Η αρμόδια επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος με προεδρεύοντα τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας την Τρίτη.

Φώτο: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων