13/08/2022 14/08/2022 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη θα εορτασθεί και φέτος η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, σε όλα τα Θεομητορικά Προσκυνήματα, όχι μόνο σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας αλλά και όπου υπάρχει Ελληνισμός και Ορθοδοξία. Της Δέσποινας Σωτηρίου Ανήμερα της μεγάλης Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προσκυνητές από όλον τον κόσμο ανάβουν ένα κερί για...
13 Αυγούστου, 2022 - 16:00
Τελευταία ενημέρωση: 14/08/2022 - 20:46

Οι πανηγυρικοί εορτασμοί της Παναγίας: Από την Τήνο στην Πάρο, και από τη Σουμελά στο Βέρμιο έως την Τραπεζούντα

Διαδώστε:
Οι πανηγυρικοί εορτασμοί της Παναγίας: Από την Τήνο στην Πάρο, και από τη Σουμελά στο Βέρμιο έως την Τραπεζούντα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη θα εορτασθεί και φέτος η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, σε όλα τα Θεομητορικά Προσκυνήματα, όχι μόνο σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας αλλά και όπου υπάρχει Ελληνισμός και Ορθοδοξία.

Της Δέσποινας Σωτηρίου

Ανήμερα της μεγάλης Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προσκυνητές από όλον τον κόσμο ανάβουν ένα κερί για την Υπεραγία Θεοτόκο και κλείνουν ευλαβικά μπροστά στη θαυματουργή εικόνα. Μετά από δύο δύσκολα χρόνια, με περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας φέτος η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας θα γίνει κανονικά και οι πιστοί θα μπορούν να παρακολουθήσουν τους πανηγυρικούς εορτασμούς.

Ας δούμε όμως το πρόγραμμα στα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας

Παναγία Εκατονταπυλιανή Πάρος

  • Κυριακή 14 Αυγούστου

07.00 – Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

20.00 – Μέγας εόρτιος Πανηγυρικός Αρχιερατικό Εσπερινός, μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Χριστουπόλεως, κ. Εμμανουήλ, και συμπροσευχόμενων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Καττάρων κ. Μακαρίου και Παροναξίας κ. Καλλινίκου ως και του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου.

Κατά την Ακολουθία της Λιτής θα πραγματοποιηθεί η περιφορά της Ιεράς Εικόνος της Κοιμήσεως και του Επιταφίου της Παναγίας στον περίβολο του Ιερού Ναού, όπου και θα τελεστεί η Ακολουθία της Αρτοκλασίας.

23.00 – Έναρξη Ιεράς Αγρυπνίας, που θα περιλαμβάνει τις Ακολουθίες του Μικρού Αποδείπνου, του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος, του Όρθρου με τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου και τέλεση Θείας Λειτουργίας.

  • Δευτέρα 15 Αυγούστου

07.00 – Έναρξη Όρθρου

8.30 – Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του ΣεβασμιώτατουΜητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος (ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο) και συλλειτουργούντων των λοιπών προσκεκλημένων Αγίων Αρχιερέων, μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας, κ. Καλλινίκου.

10.30 – Λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

10.45 – Δέηση στην εξέδρα του λιμανού και ολοκλήρωση της Λιτανείας στα Προπύλαια του Ιερού Προσκυνήματος, όπου και θα ψαλλεί η ακροτελεύτια Δέηση.

Στις Ιερές Ακολουθίες θα ψάλλει ο Βυζαντινός χορός των πτυχιούχων και μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ιερού Προσκυνήματος  της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, υπό την χοραρχία του διευθυντή της Σχολής και σε συνεργασία με Ιεροψάλτες του Ιερού Προσκυνήματος.

Παναγία Σουμελά Βέρμιο

Το πρόγραμμα της 1610ης Πανηγύρεως της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, στην Καστανιά Ημαθίας, τον Δεκαπενταύγουστο του 2022. Των Ιερών Ακολουθιών θα προεξάρχη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Αναλυτικά το πρόγραμμα του διήμερου εορτασμού έχει ως εξής:

  • Κυριακή 14 Αυγούστου

07:30 – Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

10:30 – 18:30 -Προσκύνηση Ιεράς Εικόνας.

18:30 – Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός και Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, Εσπερινό, προεξάρχονος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος.

20:30 – Τράπεζα.

21:00 – Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις.

  • Δευτέρα 15 Αυγούστου

05:00 – Θεία Λειτουργία στον Μικρό Ιερό Ναό και Θεία Κοινωνία προσκυνητών.

07:00 – 10.45 – Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος.

9:45 – Πέρας προσέλευσης προσκεκλημμένων.

10:45 – Έξοδος της Ιεράς Εικόνος, Επιμνημόσυνος Δέηση, Κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και Επίσημη Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας.

11:15 – Διάλειμμα, Καφές και συνάντηση εκπροσώπων αρχών με εκπροσώπους Ποντιακών Σωματείων στο Μελισσανίδειο Μέλαθρο.

12:00 – Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις.

13:00 – Τράπεζα – Προσφωνήσεις.

19:00 – Πανηγυρικός Μεθεόρτιος Εσπερινός – Προσκύνηση Ιεράς Εικόνας.

Παναγία στην Τήνο

  • Κυριακή 14 Αυγούστου

19.00 – Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και καταθέσεις στεφάνων στο κενοτάφιο Κ/Δ “ΕΛΛΗ“ από τον Δήμαρχο Τήνου, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και τον Αρχηγό του Στόλου.

20.00 – Τέλεση Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστατούντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ. Δωροθέου Β’.

23.00 – Τέλεση Ιεράς Παρακλήσεως.

  • Δευτέρα 15 Αυγούστου

02.30 – Τέλεση Όρθρου και Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας.

07.00 – Γενική Χαρμόσυνη κωδωνοκρουσία όλων των Ιερών Ναών της Πόλεως Τήνου. Παιάνιση Εωθινού στους δρόμους της πόλης από τις Φιλαρμονικές του Πολεμικού Ναυτικού και του Π.Ι.Ι. Ευαγγελιστρίας Τήνου.

07.00 – Τέλεση Όρθρου Ιεράς Πανηγύρεως.

08.00 – Έπαρση σημαίας στην πλατεία Παντανάσσης

08.30 – Τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ. Δωροθέου Β’.

09.30 – Ρίψη στεφάνου στον υγρό τάφο του Κ/Δ “ΕΛΛΗ” από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης και τη Στρατιωτική Ηγεσία.

Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της “ΕΛΛΗΣ” από τον Δήμο Τήνου.

Τιμητικοί κανονιοβολισμοί στο «ΚΑΝΟΝΑΚΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ».

10.30 – Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας της Μεγαλόχαρης με πλήρη εκκλησιαστική τάξη.

11.00 – Άφιξη της λιτανευτικής πομπής στην πλατεία Παντανάσσης-Δέηση-Εκφώνηση Πανηγυρικών.

11.55 – Επάνοδος της Αγίας Εικόνας εν πομπή στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας.

20.00 – Εμβατήρια από τη Φιλαρμονική του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης.

20.19 – Υποστολή της σημαίας στην Πλατεία Παντανάσσης.

Το βράδυ της 14ης και 15ης Αυγούστου γενική φωταγώγηση και σημαιοστολισμός δημοσίων και δημοτικών καταστημάτων, οικιών και ελλιμενισμένων πλοίων.

Τελετάρχης των εκδηλώσεων ορίζεται ο κ. Ευάγγελος Περιβολαράκης, Γυμνασιάρχης

Στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου θα βρεθεί στις 15 Αυγούστου η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Πριν από λίγο διάστημα μάλιστα, ολοκληρώθηκαν οι πενταετείς εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης της Μονής από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος θα μεταβεί στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά για να εορτάσουν την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μαζί με τον Παναγιώτατο.

Το πρόγραμμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου

Στο ετήσιο Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Περιστερίου κυρού Κλήμεντος, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Περιστερίου, θα παραστεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, την Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022.

Την παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος θα χοροστατήσει στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό επί τη εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό στον Ταύρο (Επταλόφου& Χρυσοστόμου Σμύρνης), ενώ την κυρίωνυμο ημέρα της Θεομητορικής εορτής θα χοροστατήσει στον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χρυσοσπηλαιωτίσσης (Αιόλου 60).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων