06/01/2020 06/01/2020 Μία ξεχωριστή σημασία είχαν φέτος τα Θεοφάνια στη Σμύρνη καθώς στην τελετή του καθαγιασμού των υδάτων που τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο στην ιστορική προκυμαία της ιωνικής μεγαλούπολης, παρέστη η ομάδα πόλο του «Απόλλωνα Σμύρνης», βουτώντας μάλιστα στα παγωμένα νερά του κόλπου. Ο Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλων ιδρύθηκε το 1891 στην ακμάζουσα Σμύρνη από...
06 Ιανουαρίου, 2020 - 19:46
Τελευταία ενημέρωση: 06/01/2020 - 19:37

Οι πολίστες του «Απόλλωνα Σμύρνης» βούτηξαν στα παγωμένα νερά του κόλπου της Σμύρνης

Διαδώστε:
Οι πολίστες του «Απόλλωνα Σμύρνης» βούτηξαν στα παγωμένα νερά του κόλπου της Σμύρνης

Μία ξεχωριστή σημασία είχαν φέτος τα Θεοφάνια στη Σμύρνη καθώς στην τελετή του καθαγιασμού των υδάτων που τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο στην ιστορική προκυμαία της ιωνικής μεγαλούπολης, παρέστη η ομάδα πόλο του «Απόλλωνα Σμύρνης», βουτώντας μάλιστα στα παγωμένα νερά του κόλπου.

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλων ιδρύθηκε το 1891 στην ακμάζουσα Σμύρνη από μια ομάδα Ελλήνων.

Ως χρώματα του συλλόγου επιλέχθηκαν αυτά της ελληνικής σημαίας, για να καταδειχθεί ο αποκλειστικά ελληνικός χαρακτήρας της ομάδας μέσα στην τουρκική πόλη. Γρήγορα, ο Απόλλωνας απέκτησε ιδιόκτητο γήπεδο, όπου προπονούνταν οι αθλητές του και διοργανώνονταν αγώνες. Έγινε έτσι πόλος έλξης για τους χιλιάδες Έλληνες της Σμύρνης.

Το 1910, υπό την επιρροή της αγγλικής κοινότητας της Σμύρνης, οργανώθηκε για πρώτη φορά το ποδοσφαιρικό τμήμα, το οποίο έμελλε να γίνει το σπουδαιότερο του συλλόγου. Γρήγορα, η ποδοσφαιρική ομάδα έγινε η μόνιμη πρωταθλήτρια της περιοχής, δίνοντας και τρεις παίκτες στην εθνική Ελλάδας που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920.

Με τη Μικρασιατική Καταστροφή ο Απόλλωνας ακολούθησε τη μοίρα του ελληνισμού της Σμύρνης, περνώντας στην αντίπερα πλευρά του Αιγαίου και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Στην ανασυγκρότηση του συλλόγου πρωταρχικό ρόλο διαδραμάτισε ο πρόεδρός του από το 1919, ιατρός και αργότερα βουλευτής Δημήτριος Μαρσέλλος, ο οποίος ευτύχησε το 1948 να παραστεί στα εγκαίνια του Σταδίου Ριζούπολης.

Πηγή:www.politischios.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων