17/07/2022 17/07/2022 Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλε στρατιωτικά στην Κύπρο παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, περιλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Της Δέσποινας Σωτηρίου  Την πρώτη αυτή φάση της παράνομης τουρκικής εισβολής ακολούθησε και δεύτερη φάση κατά την οποία καταλήφθηκε η πόλη της Αμμοχώστου. Η Τουρκία έθεσε υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή πέραν του...
17 Ιουλίου, 2022 - 15:54
Τελευταία ενημέρωση: 17/07/2022 - 14:38

Οι προκλήσεις της Τουρκίας στα Κατεχόμενα, η «Τζιχάντ του Ερντογάν» και οι μεθοδεύσεις με τους εποικισμούς

Διαδώστε:
Οι προκλήσεις της Τουρκίας στα Κατεχόμενα, η «Τζιχάντ του Ερντογάν» και οι μεθοδεύσεις με τους εποικισμούς

Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλε στρατιωτικά στην Κύπρο παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, περιλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Της Δέσποινας Σωτηρίου 

Την πρώτη αυτή φάση της παράνομης τουρκικής εισβολής ακολούθησε και δεύτερη φάση κατά την οποία καταλήφθηκε η πόλη της Αμμοχώστου. Η Τουρκία έθεσε υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή πέραν του 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο και κατέχει μέχρι σήμερα.

Λίγα 24ωρα πριν από τη θλιβερή επέτειο, η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της, ενώ ανησυχία προκαλούν τα σενάρια που θέλουν τον Ερντογάν στις 20 Ιουλίου που θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα για να γιορτάσει την επέτειο της τουρκικής εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1974 να ανακοινώνει κάτι «μεγάλο».

Ο ελληνοαμερικανός και εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, αναφέρει ότι το σενάριο της προσάρτησης είναι ένα από αυτά που κυκλοφορούν στην Ουάσιγκτον.

Η Τζιχάντ του Ερντογάν στην Κύπρο

Μέσα στο κλίμα αυτό αίσθηση προκαλεί ένα άρθρο της τουρκάλας δημοσιογράφου UZAY BULUT στο GatestoneInstitute.

«Η Τουρκία χρησιμοποιεί τώρα το γεγονός της ενασχόλησης του κόσμου με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως προπέτασμα για να αυξήσει την πιθανότητα προσάρτησης του βόρειου [Κατεχόμενου] τμήματος της Κύπρου» γράφει η Bulut η οποία είναι και συνεργάτης του διεθνούς ινστιτούτου πολιτικής, σε μελέτη της που τιτλοφορεί “Τουρκία: Τζιχάντ κατά της Κύπρου.

Και συνεχίζει γράφοντας:

Τα Κατεχόμενα, δεν είναι απλά τμήμα της χώρας και νήσου Κύπρου, το οποίο είναι υπό ξένη κατοχή και υποβαθμίζεται [πολιτισμικά και οικονομικά]. Αυτό το οποίο είναι υπό κατοχή, αποικείται και καταστρέφεται πολιτισμικά είναι ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της Δύσης.

Και διερωτάται: Πού είναι οι αρχές, η ισχύς και η θέληση της Δύσης, τώρα που η Τουρκία επιτίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο;

Η Τουρκία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 1952. Είκοσι δύο χρόνια αργότερα, το 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία, και μέχρι σήμερα συνεχίζει να έχει υπό στρατιωτική κατοχή το 36 % του νησιού. Η Τουρκία έχει φέρει εις πέρας εθνοκάθαρση όλων των κατοίκων των Κατεχομένων που δεν είναι Τουρκικής καταγωγής, και έχει εν πολλοίς καταστρέψει την Χριστιανική και Ιουδαϊκή πολιστική κληρονομιά των Κατεχομένων περιοχών.

Η Bulut θυμίζει ότι το βόρειο-Κατεχόμενο-τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και η υπόλοιπη χώρα, είχε πλειοψηφία Ελληνοκυπρίων κατοίκων. Η Τουρκία άλλαξε τη δημογραφική σύνθεση των Κατεχομένων όταν ο Τουρκικός στρατός κατοχής εκδίωξε τις περίπου 170.000 Ελληνοκυπρίων που κατοικούσαν εκεί. Αυτή η βίαιη εκδίωξη επηρέασε περίπου το ένα τρίτο του Ελληνοκυπριακού πληθυσμού της Κύπρου. Από τότε τα Κατεχόμενα έχουν εποικηθεί από εποίκους από τη Τουρκία. Περίπου 40.00 Τουρκικού στρατού κατοχής βρίσκονται παράνομα στα Κατεχόμενα, γεγονός που τα καθιστά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μια από τις πιο στρατικοποιημένες περιοχές στον κόσμο. Περίπου το 80 % των πλουτοπαραγωγών πηγών της Κύπρου βρίσκονται στα Κατεχόμενα.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η προσοχή του κόσμου όλου είναι στραμμένη στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ώστε να μπορέσει να προσαρτήσει και επίσημα το Κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Μάλιστα η τουρκάλα δημοσιογράφος αναφέρει ότι στις 14 Απριλίου υπογράφτηκε πρωτόκολλο μεταξύ της Τουρκίας και της παράνομης Ψευδο-διοίκησης στα Κατεχόμενα, η οποία κυβερνά ντε-φάκτο τη κατεχόμενη περιοχή. Παρ’ όλο που η Τουρκία έχει ήδη δια βίας φέρει εις πέρας εθνοκάθαρση στα Κατεχόμενα, αλλάζοντας τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού, το νέο πρωτόκολλο παρέχει στους Τούρκους υπηκόους ακόμη πιο εύκολη πρόσβαση στη περιοχή αυτή.

Το πρωτόκολλο επίσης προβλέπει την ισχυροποίηση του Τμήματος Θρησκευτικών Υποθέσεων της περιοχής, καθώς και το κτίσιμο ολόκληρων συγκροτημάτων θρησκευτικού χαρακτήρα, όπως τζαμιών, και την ανακατασκευή ιστορικών χώρων Ισλαμο-Τουρκικής κληρονομιάς. Το πρωτόκολλο καθόλου δεν κρύβει την πρόθεση της Τουρκίας να προσαρτήσει τα Κατεχόμενα. Το προοίμιό του αναφέρει «Το νησί της Κύπρου έχει γίνει μέρος της Ανατολίας, πολιτικά και πολιτισμικά, από το 1571″.

Νεο- οθωμανισμός

Το άρθρο κόλαφος για τον Ερντογάν συνεχίζει:

Το ψευδοκράτος στη κατεχόμενη βόρεια Κύπρο εξακολουθεί να καθοδηγείται από τις αρχές του νέο-Οθωμανισμού. Στις 28 Απριλίου 2022, εγκαινιάστηκε στα Κατεχόμενα το «μαυσωλείο του Μάρτυρα Περτέβ Πασά», ενός από τους διοικητές που συμμετείχε στην Οθωμανική εισβολή της Κύπρου. «Κάναμε αυτά τα εγκαίνια σύμφωνα με τον νόμο», είπε ο ψευδοπρόεδρος του ψευδοκράτους ΕρσίνΤατάρ. Όμως, ο νόμος στον οποίο αναφερόταν δεν είναι ούτε το διεθνές δίκαιο, και ούτε ο Καταστατικος Χάρτης του ΟΗΕ. Δεν είναι άλλος από την σαρία, το Ισλαμικό αστικό δίκαιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία κατείχε τη Κύπρο από το 1571 έως το 1878.

Η κινητήρια δύναμη για την εισβολή και κατοχή αυτού του Ελληνικού νησιού, ήταν το δόγμα του Ισλαμικού ιερού πολέμου και ο Τουρκικός εθνικισμός

Οι «Μουτζαχεντίν» εναντίον της Κύπρου

Αυτοί [οι Τουρκοκύπριοι] που συμμετείχαν στην στρατιωτική εισβολή της Κύπρου, ή στις χρόνιες προπαρασκευές της, ονομάστηκαν mücahit στα Τουρκιά. Η λέξη προκύπτει από την Αραβική mujahid (πληθυντικός: mujahideen, μουντζαχεντίν) και σημαίνει «Μουσουλμάνοι ιεροί πολεμιστές», τζιχαντιστές όπως επικράτησε να λέγονται και στα Ελληνικά, οι οποίοι συμμετέχουν σε ιερό πόλεμο εναντίον των μη-Μουσουλμάνων. Πολλές Ισλαμικές ένοπλες ομάδες, όπως οι Ταλιμπάν, αυτοαποκαλούνται μουτζαχεντίν.

Μια Τουρκική ομάδα μουτζαχεντίν η οποία λειτουργούσε παράνομα στη Κύπρο ήταν η ΤΜΤ, ή αλλιώς η Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης, μια παραστρατιωτική ομάδα που ιδρύθηκε το 1958. Η ΤΜΤ ήταν ενεργός για πολλά χρόνια στη Κύπρο, και συμμετείχε σε εκτεταμένες πράξεις βίας. Σύμφωνα με τις δικές τους δημόσιες δηλώσεις, η ΤΜΤ δολοφονούσε όχι μόνο Ελληνοκυπρίους, αλλά επίσης και πολλούς Τουρκοκυπρίους (κυρίως «αριστερούς»), για «εγκλήματα» όπως «απιστία», «βοήθεια σε Έλληνες», «δοσοληψίες με Έλληνες εμπόρους», ή «συμπεριφορά ως μη πραγκατικοί Τούρκοι». Το 1976, η ΤΜΤ μετονομάστηκε σε «Διοίκηση Δυνάμεων Ασφαλείας» στη Κατεχόμενη Κύπρο. Η ιστοσελίδα της αυτο-αποκαλούμενης «Διοίκησης Δυνάμεων Ασφαλείας» είναι www.mucahit.gov.ct.tr. Συνεπώς, η σημερινή στρατιωτική διοίκηση ασφάλειας στα Κατεχόμενα, είναι μια «περήφανη» επέκταση του κινήματος των Τ/Κ μουτζαχεντίν. Η ιστοσελίδα των αναφέρεται στην αιμοσταγή στρατιωτική εισβολή της Κύπρου το 1974 ως μια «Ευτυχή Ειρηνευτική Επιχείρηση».
Εξαφάνιση κάθε ελληνικού στοιχείου

Το παράνομο καθεστώς των Κατεχομένων—με την υποστήριξη της Τουρκίας—έχει εν πολλοίς εξαφανίσει κάθε ίχνος Ελληνικού και όποιου άλλου μη Τουρκικού πολιτισμού στη περιοχή που ελέγχει. Τα Ελληνικά ονόματα των πόλεων και των χωριών έχουν αντικατασταθεί από Τουρκικά ονόματα.

Σύμφωνα με την έκθεση «Η απώλεια ενός Πολιτισμού: καταστροφή της πολιστικής κληρονομιάς στην Κατεχόμενη Κύπρο»:

«Οι εκκλησίες έχουν υποστεί την πιο βίαιη και συστηματική καταστροφή και βεβήλωση. Περισσότερες από 500 εκκλησίες και μοναστήρια έχουν συληθεί ή καταστραφεί: περισσότερες από 15.000 εικόνες αγίων, αναρίθμητα ιερά σκεύη, ευαγγέλια και άλλα αντικείμενα μεγάλης αξίας έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί. Μερικές εκκλησίες είχαν διαφορετική κατάληξη μια και μετατράπηκαν σε τζαμιά, μουσεία, κέντρα διασκέδασης, ή ακόμη ξενοδοχεία, όπως η Αγία Αναστασία στη Λάπηθο. Τουλάχιστον τρία μοναστήρια έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα του Τουρκικού στρατού (του Αγίου Χρυσοστόμου στα βουνά του Πενταδακτύλου, της Αχειροποιήτου στον Καραβά, και του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου). Μοναδικής έχνης Βυζαντινές τοιχογραφίες και μωσαϊκά σπάνιας καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας έχουν αφαιρεθεί από τις εκκλησίες από Τούρκους αρχαιοκάπηλους και έχουν πουληθεί παράνομα στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ιαπωνία [ορισμένοι έχουν καταδικαστεί από ξένα δικαστήρια]. Πολλές Βυζαντινές εκκλησίες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές”

Οι Τούρκοι έχουν επίσης καταστρέψει Ελληνικά νεκροταφεία στη προσπάθειά τους να εξαφανίσουν κάθε ίχνος Ελληνικού πολιτισμού και Χριστιανοσύνης από τα Κατεχόμενα.

Καταπέλτης για τη Δύση

Και καταλήγει το άρθρο:

Εν τω μεταξύ, όλα αυτά τα χρόνια η Δύση έχει στρέψει το βλέμμα αλλού, επιτρέποντας την Τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων