26/06/2023 26/06/2023 Η νέα κυβέρνηση έχει συνθέσει ήδη το ημερολόγιο με τις υποχρεώσεις της μέχρι και τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου διακυβέρνησης της χώρας. Από το πρώτο ακόμα υπουργικό, το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το οποίο θα μεταδώσει στους νέους υπουργούς είναι πως πρόκειται για μια κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων. Η αύξηση μισθών, η αναδιαμόρφωση του ΕΣΥ, η...
26 Ιουνίου, 2023 - 21:55
Τελευταία ενημέρωση: 26/06/2023 - 22:06

Οι προτεραιότητες των πρώτων 100 ημερών της νέας κυβέρνησης

Διαδώστε:
Οι προτεραιότητες των πρώτων 100 ημερών της νέας κυβέρνησης

Η νέα κυβέρνηση έχει συνθέσει ήδη το ημερολόγιο με τις υποχρεώσεις της μέχρι και τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου διακυβέρνησης της χώρας. Από το πρώτο ακόμα υπουργικό, το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το οποίο θα μεταδώσει στους νέους υπουργούς είναι πως πρόκειται για μια κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων.

Η αύξηση μισθών, η αναδιαμόρφωση του ΕΣΥ, η μείωση των ανισοτήτων και η κοινωνική συνοχή αποτελούν οδηγό της κυβερνητικής δράσης. Επιπλέον, η μείωση φόρων στα ακίνητα και στις επιχειρήσεις, διαμόρφωση ευνοϊκότερου πλαισίου για τις επενδύσεις, επιστροφή ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, τομές στο κράτος και τη Δικαιοσύνη βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Επίσης, δομικές αλλαγές όπως, η μεταφορά στο υπουργείο Οικονομικών όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Αθλητισμού στο Παιδείας αποτελούν επίσης προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Έτοιμα είναι και τα πρώτα νομοσχέδια που ετοιμάζει να φέρει η νέα κυβέρνηση στη Βουλή το συντομότερο δυνατό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι τα δύο πρώτα νομοσχέδια θα αφορούν στην επικαιροποίηση και την αναβάθμιση του επιτελικού κράτους, με αιχμή την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών του παρελθόντος και έναν καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπουργείων.

Στο δεύτερο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται όλες οι δεσμεύσεις στο φορολογικό πεδίο σε ορίζοντα τετραετίας. Να σημειωθεί ότι μερικές από τις κύριες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, είναι η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι την οριστική κατάργηση του στο τέλος το 2027, η αύξηση από την 1η Ιανουαρίου του 2024 του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά, η μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Επίσης, στα πρώτα νομοσχέδια θα περιληφθεί και η προεκλογική δέσμευση του προέδρου της ΝΔ για την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον πλήρη έλεγχο του Δημοσίου από το Υπερταμείο, αλλά και οι αναγκαίες παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ορίσει ως απώτατο χρονικό ορίζοντα για την ψήφιση των τριών νομοσχεδίων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πηγή: skai.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων