19/11/2021 19/11/2021 Τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, εξήγησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σημειώνοντας ότι οι βασικοί άξονες της στρατηγικής δεν έχουν αλλάξει. Αναφορικά με τα μέτρα στους ναούς ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι είναι μία απόφαση...
19 Νοεμβρίου, 2021 - 13:04
Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2021 - 14:19

Οικονόμου για μέτρα σε ναούς: Πήραμε την απόφαση μετά την υπόδειξη της Ιεράς Συνόδου – Οι επίτροποι θα ελέγχουν τη διαδικασία

Διαδώστε:
Οικονόμου για μέτρα σε ναούς: Πήραμε την απόφαση μετά την υπόδειξη της Ιεράς Συνόδου – Οι επίτροποι θα ελέγχουν τη διαδικασία

Τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, εξήγησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σημειώνοντας ότι οι βασικοί άξονες της στρατηγικής δεν έχουν αλλάξει. Αναφορικά με τα μέτρα στους ναούς ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι είναι μία απόφαση την οποία η κυβέρνηση κατόπιν της υπόδειξης της Ιεράς Συνόδου.

Ωστόσο, οι αναφορές που έγιναν από τον Πρωθυπουργό, από τον Υπουργό Υγείας το πρωί και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι μέσα από αυτή γινόταν προτροπή προς τους πιστούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν τα ανάλογα διαγνωστικά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Τέλος σε όλα όσα λέγονται από χθες το βράδυ αναμένεται να μπει με την έκδοση της ΚΥΑ η οποία θα ορίζει ακριβώς τη διαδικασία, με την Εκκλησία της Ελλάδος, μέχρι στιγμής, να μην έχει προβεί σε κάποια αντίδραση για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

Οι επίτροποι θα ελέγχουν τη διαδικασία

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι πιστοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα μπαίνουν στις εκκλησίες μόνο με την επίδειξη rapid test και αν στους ελέγχους που θα γίνονται, διαπιστωθεί ότι δεν τα έχουν, θα επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος.

«Στις εκκλησίες πηγαίνουν άνθρωποι ηλικιών που είναι ευάλωτοι στον κορωνοϊό, είτε έχουν εμβολιαστεί κι έχει περάσει το διάστημα που έχουν ανοσία είτε είναι ανεμβολίαστοι. Εκεί από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο είπαμε ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν μέσα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν θωρακισμένοι. Είπαμε λοιπόν ότι θα απαιτείται το τεστ μετά και την υπόδειξη της Ιεράς Συνόδου και οι επίτροποι της εκκλησίας θα είναι επιφορτισμένοι με το να ελέγχουν αυτή τη διαδικασία και δειγματοληπτικά τα όργανα της Πολιτείας θα κάνουν κι εκεί ελέγχους. Οι πιστοί οφείλουν να καταλάβουν ότι πρέπει να πειθαρχήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Πλεύρης: Μέτρο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στοχευμένα

Νωρίτερα για το μέτρο της εισόδου στις εκκλησίες μόνο με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ή rapid test για τους ανεμβολίαστους καθώς και στον έλεγχο που θα γίνεται αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στα λεγόμενα του Πρωθυπουργού κατά το χθεσινό μήνυμα που απηύθυνε στους πολίτες ενώ έκανε λόγο και για την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, η οποία όμως προτρέπει και δεν υποχρεώνει στη διενέργεια τεστ τους πιστούς.

Ωστόσο επεσήμανε ότι είναι ένα μέτρο το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στοχευμένα όπως σε άλλους χώρους, ενώ η κυβέρνηση προέβη στην λήψη αυτού του μέτρου για να στείλει ένα μήνυμα σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ: 

“Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ότι υπάρχει Εγκύκλιος και από την Ιερά Σύνοδο για τον τρόπο που οι ίδιοι μπορούν να κάνουν τους ελέγχους και θα υπάρχουν και στοχευμένοι έλεγχοι. Προφανώς οι έλεγχοι σε εκκλησίες γίνονται στη διάρκεια που έχει η ίδια η Ιερά Σύνοδος με την δυνατότητα των λειτουργιών που δίνεται στους δικούς της λειτουργούς τη δυνατότητα να ελέγξουν, αλλά σίγουρα δεν είναι ένας έλεγχος που μπορεί να γίνει στοχευμένα όπως σε άλλους χώρους. Άρα δεν άλλαξε κάτι αλλά προκειμένου και σε αυτούς τους χώρους να υπάρξει ένα μήνυμα που απευθύνεται σε κόσμο που είναι ανεμβολίαστοι, να έχουν ένα μήνυμα και κίνητρο να εμβολιαστούν παραπάνω μπήκε αυτό το μέτρο. Να σας θυμίσω ότι η ίδια η κυβέρνηση όταν χρειάστηκε να μπει σε μέτρα να μην γίνονται καθόλου λειτουργίες το έκανε, η ίδια η κυβέρνηση στα προηγούμενα μέτρα έβαλε εργαστηριακά μέτρα σε όλους όσους είναι στον χώρο εργασίες και η ίδια αυτή κυβέρνηση επεκτείνει τα μέτρα στοχευμένα όπως είπε ο Πρωθυπουργός στους ανεμβολίαστους και δεν επηρεάζεται καθόλου η κανονικότητα των εμβολιασμών”.

Αυτό που με σαφήνεια ανέφερε η τελευταία Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου ήταν ότι υποχρεωτικά σε τεστ θα έπρεπε να υποβάλλονται όσοι από τους ιερείς, ψάλτες και το βοηθητικό προσωπικό δεν ήταν εμβολιασμένοι, ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται εδώ και αρκετούς μήνες άλλωστε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

Τί θα ισχύει από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου

Στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.

Στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass. ‘Αρα πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό PCR -RAPID test.

Στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι από τις 13/12 αναγκαία προϋπόθεση εισόδου για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες θα είναι η αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση 7μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων