02/09/2023 02/09/2023 Στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ανδραβίδα Ηλείας πραγματοποιήθηκε το πρωί Δοξολογία για την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.   Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ανακηρυχθούν σήμερα Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023 επίτιμοι δημότες  στους Δήμους Πύργου...
02 Σεπτεμβρίου, 2023 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 02/09/2023 - 13:46

Οικουμενικός Πατριάρχης και Κατερίνα Σακελλαροπούλου επίτιμοι δημότες Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης – Οι πρώτες φωτογραφίες

Διαδώστε:
Οικουμενικός Πατριάρχης και Κατερίνα Σακελλαροπούλου επίτιμοι δημότες Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης – Οι πρώτες φωτογραφίες

Στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ανδραβίδα Ηλείας πραγματοποιήθηκε το πρωί Δοξολογία για την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.  

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ανακηρυχθούν σήμερα Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023 επίτιμοι δημότες  στους Δήμους Πύργου και Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας και ο Ανώτατος Πολιτειακός Άρχων που απαντάται στο πρόσωπο της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα στείλουν μήνυμα ενίσχυσης της πατρίδας μας που δοκιμάζεται από τις πυρκαγιές. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραμείνει στην Ηλεία έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα, ,ια από τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της Ηλείας αποτελεί η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, από τις 2-6 Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι οποίοι θα ανακηρυχθούν επίτιμοι Δημότες των Δήμου Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη πραγματοποιείται κατόπιν επίσημης κοινής πρόσκλησης της Ι.Μ. Ηλείας και των δύο Δήμων, με αφορμή την Ημερίδα με τίτλο «Η κοινή αειφόρος συνθήκη στο φυσικό και αστικό περιβάλλον – Εκφάνσεις του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου» που θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε Ηλείας στις 4/9. Η ημερίδα διοργανώνεται από το Δήμο Πύργου, το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης, σε συνεργασία με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, την Ι.Μ. Ηλείας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο επιχώριος Ιεράρχης, Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος και οι τοπικές αρχές μίλησαν για τη σημασία της επίσκεψης του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην περιοχή.

Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β’ : «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο Πατέρας και Προστάτης της Ορθοδόξου πίστεώς μας»

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’ που μίλησε για τη σπουδαιότητα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ηλεία, καθώς και για το πρόγραμμα της επίσκεψής του, όπου θα κυριαρχήσουν οι επισκέψεις σε ιστορικές Μονές και θρησκευτικούς χώρους του Νομού.

“Είμαστε εδώ για να σας ανακοινώσουμε την κάθοδο του οικουμενικού Πατριάρχη, του πρώτου μεταξύ των ίσων της Ορθοδοξίας μας, του πατέρα, του προστάτου της ορθοδόξου πίστεώς μας, που έρχεται στην Ηλεία μετά την πρόσκληση των δύο δημάρχων, του Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα και βέβαια και με τη συνδρομή του κ. Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννοπούλου και της Μητροπόλεώς μας. Έρχεται ο Πατριάρχης, ο πατέρας του γένους μας, που θυσιάζεται και για την ορθοδοξία αλλά και για το ελληνικό Έθνος, αφού όντως είναι Έλληνας. Άλλο τι γράφουν και λένε κάποιοι. Είναι Έλληνας και το έχει αποδείξει αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του ως Πατριάρχου του οικουμενικού θρόνου. Θα φιλοξενηθεί στην περιοχή μας από τις 2 έως τις 6 Σεπτεμβρίου, θα κατέβει το Σάββατο 10:00 περίπου το πρωί στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και θα ακολουθήσει η επίσημη επίσκεψη πρώτα στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και μετά στον Δήμο Πύργου”.

Ο ιεράρχης ανέφερε ορισμένες λεπτομέρειες από το πρόγραμμα της επίσκεψής του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ τονισε ότι θα είναι αρκετοί Ιεράρχες οι οποίοι θα τον υποδεχτούν κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και φυσικά θα συμμετάσχουν σε πολλές από τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Η πρώτη επίσημη δοξολογία θα γίνει στο ιερό ναό Αγίου Κωνσταντίνου στην Ανδραβίδα. Τόνισε ακόμη ότι είναι η δεύτερη φορά, πρώτη επίσημη όμως, που έρχεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ηλεία και ότι “αυτή η επίσκεψη είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους μας, αφού θα πάρουμε τις ευλογίες και τις ευχές του. Ο Πατριάρχης έχει στους ώμους του ιστορία 2.000 ετών, αγώνων, θυσιών, για να λάμψει το φως της Ορθοδοξίας και η αλήθεια”.

Ακόμη ανέφερε ότι οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφτεί όλα τα ιστορικά μοναστήρια και όλους τους ιστορικούς θρησκευτικούς χώρους της Ηλείας.

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας – Βασίλης Γιαννόπουλος: «Ξεχωριστή τιμή για την Ηλεία»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, συνεχάρη την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, και του Δημάρχους κ.κ. Αντωνακόπουλο και Λέντζα για την πρόσκληση και την πρόταση ανακήρυξης του Οικουμενικού Πατριάρχη σε επίτιμο δημότη των Δήμων τους, και δήλωσε:

«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για την Ηλεία και συνολικά για τη Δυτική Ελλάδα η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου και η παραμονή του για τόσες ημέρες στην περιοχή μας. Τιμή που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την παρουσία και της Αξιότιμης Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Όλο το προηγούμενο, αρκετά μεγάλο, χρονικό διάστημα, βρισκόμασταν ήδη σε στενή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, με τους δυο Δήμους και τους συνεργάτες τους, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να οργανωθεί το πρόγραμμα και να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες που πρέπει, ώστε η υποδοχή και φιλοξενία των δυο σημαντικών αυτών προσωπικοτήτων για την Ορθοδοξία και την χώρα μας, να είναι άψογη. Αποτελεί δε, ιδιαίτερη τιμή για εμάς στην Π.Ε. Ηλείας, η φιλοξενία στο Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου, παρουσία του κ.κ. Βαρθολομαίου της ημερίδας από την οποία είμαι βέβαιος ότι θα εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα και προτάσεις για την Ηλεία του αύριο».

Δήμαρχος Πύργου – Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Αξιοζήλευτο το περιβαλλοντικό έργο του Πατριάρχη»
Μοναδική στιγμή στα εκκλησιαστικά ιστορικά της περιοχής όπως και την κοινωνική και πολιτική ζωή της Ηλεία, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Το ιστορικό, πολιτιστικό, μνημειακό και οικολογικό απόθεμα της περιοχής “βάρυναν” ιδιαίτερα στο να γίνει αποδεκτή η πρόσκληση που απευθύναμε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη οι δύο Δήμοι (Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης) και βεβαίως ήταν καθοριστικός ο ρόλος του Σεβασμιωτατου Μητροπολίτη μας. Στην προετοιμασία της επίσκεψης έχουν γίνει ενημερώσεις για τα, περιβαλλοντικού τύπου, ζητήματα που απασχολούν την περιοχή αλλά και πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει. Με βάση την σπάνια βιοποικιλότητα που έχει ο τόπος μας, όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν ένα ενδιαφέρον τοπίο περιβαλλοντικών ζητημάτων για τα οποία ο Πατριάρχης έχει να επιδείξει αξιοζήλευτο έργο. Προτείνω επίσης να δεσμευτούμε και να το κάνουμε πράξη, να του απευθύνουμε πρόσκληση να επανέλθει εδώ και να είναι στα εγκαίνια του Μητροπολιτικού μας Ναού, του Πολιούχου της πόλης μας Αγίου Χαραλάμπους».

Επιπλέον ο κ. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί με απόλυτο σεβασμό, τονίζοντας: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο πρώτος πολίτης στην ιεραρχία της Ορθοδοξίας, παγκοσμίως. Υπάρχει η πολιτιστική και πολιτική διάσταση της Ορθοδοξίας πέρα από την εκκλησιαστική. Με βάση τη δύναμη και τον παγκόσμιο σταθεροποιητικό ρόλο που έχει η Ορθοδοξία, αυτή η επίσκεψη έχει πάρα πολλά μηνύματα και πολλούς αποδέκτες».

Γιάννης Λέντζας: «Θα δεχτούμε τις ευλογίες του»
«Είναι μοναδικό γεγονός για την Ηλεία η έλευση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη στην περιοχή μας, όπου για τέσσερις ημέρες θα δεχτούμε τις ευλογίες του», τόνισε ο κ. Λέντζας, και συνέχισε: «Όλα ξεκίνησαν από το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης σε συνεργασία με τον Δήμο Πύργου υπό την σκέπη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας. Μαζί πήγαμε στην Κωνσταντινούπολη και δώσαμε την επίσημη πρόσκληση, ενώ παράλληλα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας κ. Γιαννόπουλος υποστήριξε το όλο εγχείρημα. Είναι ιστορική στιγμή για τους δύο Δήμους και για όλη την Ηλεία».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη

Ηλεία
Στις 11.00 στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Ανδραβίδα Ηλείας, θα τελεσθεί Δοξολογία επί τη αφίξει της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου στον Νομό Ηλείας. Εκεί θα παραστεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Το πρόγραμμα στον Δήμο Πύργου

Σάββατο 02/09/2023

18:45: Άφιξη της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της Αυτής Εξοχότατης Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον Πύργο, επί της οδού 28ης Οκτωβρίου και Μπιζανίου.

19:00 :Άφιξη της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της Αυτού Εξοχότατης Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Δημαρχείο της πόλης. Ανακήρυξη τους σε Επίτιμους Δημότες Δήμου Πύργου.

20:00: Κεντρική Πλατεία Πύργου. Παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων και την Εστία Ανδραβίδας.

Χαιρετισμοί της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, της Α.Ε. ΠτΔ κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, του Εντιμότατου Δημάρχου Πύργου κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλου και Εντιμότατου Δημάρχου Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Ιωάννη Λέντζα.

Κυριακή 03/09/2023

07:00 έως και 11:00: Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη.

20:00: Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Σκαφιδιάς. Ξενάγηση.

20:30: Αύλειος χώρος Ιεράς Μονής Σκαφιδιάς. Συναυλία από την Μεικτή Χορωδία Μυρτουντίων υπό την διεύθυνση της κ. Λένας Σουρμελή και την Μεικτή Χορωδία Λυκείου Ελληνίδων υπό την διεύθυνση της κ. Κων/νας Σακκά-Κυρίτση. Συνοδεύει η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής “Όρτσα”.

Δευτέρα 04/09/2023

10:30 – 12:30 Συνεδριακό κέντρο Π.Ε. Ηλείας:

Ημερίδα με θέμα: « Η κοινή αειφόρος συνθήκη στο φυσικό & αστικό περιβάλλον. Εκφάνσεις του πολιτιστικού & περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου» παρουσία της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

20:00-21:30: Δημοτικό Θέατρο Απόλλων Πύργου:

Θεατρική Παράσταση από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Κρεστένων «Έκφρασις» με έργο «Το πανηγύρι» του Δ. Κεχαίδη

Τρίτη 05/09/2023

20:00-22:00 Σκαφιδιά. Ξενοδοχείο Aldemar: Εκδήλωση με θέμα την τοπική γαστρονομία.

Τετάρτη 06/09/2023

10:00 Κορακοχώρι. Κτήμα Μερκούρη. Οικολογικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές προσεγγίσεις της εγχώριας παραγωγής. Ξενάγηση.

11:15 Λαντζόϊ. ABELON Κτήμα Μπριντζίκη. Οικολογικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές προσεγγίσεις της εγχώριας παραγωγής. Ξενάγηση.

Εγκαίνια Έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «ECO SOS – Ενέργεια και Ρύπανση Περιβάλλοντος».

Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς Δήμου Πύργου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης.

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων