17/05/2022 17/05/2022 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Η δεξίωση στον Λευκό Οίκο την οποία παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προς τιμήν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε πλούσιο παρασκήνιο και πολλά χαμόγελα αλλά κυρίως πολλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Φλέγοντα θέματα έπεσαν στο τραπέζι της δεξίωσης αλλά και αρκετά σοβαρά θέματα συζητήθηκαν προσωπικά από τους δύο άνδρες. Στη...
17 Μαΐου, 2022 - 8:10
Τελευταία ενημέρωση: 17/05/2022 - 12:54

Όλο το παρασκήνιο από την δεξίωση στον Λευκό Οίκο – Έναρξη ομιλιών από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Διαδώστε:
Όλο το παρασκήνιο από την δεξίωση στον Λευκό Οίκο – Έναρξη ομιλιών από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Η δεξίωση στον Λευκό Οίκο την οποία παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προς τιμήν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε πλούσιο παρασκήνιο και πολλά χαμόγελα αλλά κυρίως πολλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Φλέγοντα θέματα έπεσαν στο τραπέζι της δεξίωσης αλλά και αρκετά σοβαρά θέματα συζητήθηκαν προσωπικά από τους δύο άνδρες.

Στη δεξίωση παραβρέθηκαν ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, ο Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπ. Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκης και άλλοι.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ -ΤΟΥΡΚΙΑ- ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ήταν ο πρώτος που μίλησε στην δεξίωση που δόθηκε και αναφέρθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην ιερή αποστολή του στην Ορθοδοξία.

«Η Ελλάδα, η πηγή του δυτικού πολιτισμού, και η Αμερική, η καλύτερη ελπίδα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης για όλους. Σας ευχαριστούμε αμφότερους για τη δέσμευσή σας για ελευθερία και υποστήριξη της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είθε να έχετε υγεία και μακροζωία, με σοφία, χάρη και με ισχύ», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Οι ζωές μας και η επιβίωση της ευτυχίας μας να προστατεύονται πάντα από τις αρχές της δημοκρατίας, τα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο, και την έμπνευση του αμερικανικού ονείρου. Ζήτω η Αμερική, ζήτω η Ελλάδα», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου, Τζιλ Μπάιντεν.

“Έχω επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές και αισθάνθηκα δέος κάτω από την Ιστορία των Αθηνών και την ομορφιά των νησιών. Η Ιστορία της Αμερικής αποτελεί κομμάτι της Ιστορίας όλων μας. Κάθε μέρα διαμορφώνουμε το μέλλον μας και τα δένδρα που φυτεύετε θα τα καρπωθούμε όλοι. Η ελληνική κοινότητα σημαίνει πολλά για τον Τζο Μπάιντεν”, τόνισε.

Ακολούθησε η ομιλία του Τζο Μπάιντεν: «Καλωσορίζουμε τον κύριο πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον. Είχαμε συζητήσεις και είμαι ενθουσιασμένος που υποδεχόμαστε τη σύζυγο και τις κόρες σας και ξέρω πως η οικογένεια μετράει πολύ. Όλοι σκεφτόμαστε τον εκλιπόντα μπαμπά σας, ο οποίος είχε μεγάλη επιρροή πάνω μου. Ο μπαμπάς σας ήταν πραγματικός δάσκαλος. Πέρυσι έπρεπε να γιορτάσουμε τα 200 έτη από την απελευθέρωση διαδικτυακά λόγω της πανδημίας».

«Φέτος γιορτάζουμε τα 201 έτη και είναι ευκαιρία να κοιτάξουμε το μέλλον. Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της. Αρέσουμε ο ένας στον άλλον. Οι λαοί μας εργάζονται μαζί στην ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και σε πολλά ακόμα. Είναι μία σημαντική περίοδος, για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας. Η Ελλάδα είπε όχι στον Β’ Παγκόσμιο και ενέπνευσε τον κόσμο», τόνισε.

«Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουν γίνει φρικαλεότητες εκεί. Σκοτώνουν παιδιά. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σαφή θέση που δείξατε από την αρχή κύριε πρωθυπουργέ. Όχι στην ιδέα ότι οι απολυταρχικές κυβερνήσεις θα επικρατήσουν. Ο Πούτιν θα λογοδοτήσει. Ακόμη και οι ζοφερότερες περίοδοι, θα πρέπει να μας υπενθυμίζουν ότι πάντα υπάρχει ελπίδα. Η λέξη κλειδί είναι η αξιοπρέπεια. Να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν καλύτερο κόσμο. Αδημονούμε να τα πούμε και στην Ελλάδα», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μητσοτάκης για Κυπριακό

Ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε: «Είναι προνόμιο για μένα να είμαι εδώ. Η Ελλάδα, όπως και οι ΗΠΑ, σφυρηλατήθηκε από οραματιστές. Οι ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης, άντλησαν δύναμη και έμπνευση από τον αγώνα των ΗΠΑ για τη Δημοκρατία. Η κοινή ιστορία θυσιών δένει τα δύο έθνη».

«Έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε αυτήν την ιστορία. Σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Μία υπενθύμιση ότι όσα θεωρούσαμε δεδομένα στην Ευρώπη, δεν ισχύουν. Οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες περιόδους. Οποιαδήποτε παραβίαση θα απαντηθεί με ωμό τρόπο. Γι’ αυτό, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να σταθούν αλληλέγγυες σε οποιαδήποτε χώρα βρεθεί σε αυτή τη θέση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Ως προς την ενέργεια, μπορούμε να κάνουμε πολλά, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ από κοινού, για να μειώσουμε τις τιμές, καθώς προχωρούμε προς την απεμπλοκή από το ρωσικό αέριο. Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί έναν κόμβο ενέργειας και η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου για πηγές ενέργειας από τον ήλιο», σημείωσε.

«Στο Κυπριακό, παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή. Κανείς δεν θα δεχθεί μία λύση δύο κρατών. Πυλώνας για την ευημερία και την ασφάλεια στα Βαλκάνια η Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας και δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας. Θα προχωρήσουμε στην επένδυση των F-35 και ελπίζουμε να αποκτήσουμε το υπέροχο αυτό αεροπλάνο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ήμασταν πάντα μαζί στη σωστή πλευρά της ιστορίας», δήλωσε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιθετικότητα της Ρωσίας.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Πανάγος 

 

Δείτε επίσης:

Ολόκληρη η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στον Λευκό Οίκο (βίντεο)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων