05/12/2020 05/12/2020 Με εντυπωσιακές ασκήσεις αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, ασκήσεων με πραγματικά πυρά, διακομιδής τραυματιών καθώς και επικοινωνιών και ελέγχου θαλάσσης, αμφίβιες επιχειρήσεις και ασκήσεων έρευνας και διάσωσης, πραγματοποιείται σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας η τελική φάση της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», παρουσία των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Αιγύπτου Στρατηγού Μοχάμεντ Ζάκι....
05 Δεκεμβρίου, 2020 - 12:10
Τελευταία ενημέρωση: 05/12/2020 - 15:42

Ολοκληρώνεται η άσκηση “Μέδουσα 10” στην Αλεξάνδρεια

Διαδώστε:
Ολοκληρώνεται η άσκηση “Μέδουσα 10” στην Αλεξάνδρεια

Με εντυπωσιακές ασκήσεις αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, ασκήσεων με πραγματικά πυρά, διακομιδής τραυματιών καθώς και επικοινωνιών και ελέγχου θαλάσσης, αμφίβιες επιχειρήσεις και ασκήσεων έρευνας και διάσωσης, πραγματοποιείται σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας η τελική φάση της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», παρουσία των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Αιγύπτου Στρατηγού Μοχάμεντ Ζάκι.

Στην άσκηση, που πραγματοποιείται δύο φορές κάθε χρόνο και συμπληρώνει φέτος μία πενταετία, συμμετέχουν μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων, μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων καθώς και 2.100 άτομα προσωπικό, από τέσσερις μεσογειακές χώρες, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο.

Η όλη καταγραφή και παρακολούθηση της εξέλιξης της άσκησης, η οποία στηρίζεται σε υποτιθέμενη αποβατική κίνηση εχθρών που θέλουν να καταλάβουν περιοχή της βόρειας μεσογειακής ακτής και όπου οι μονάδες και των πέντε χωρών συντονίζονται και δίνουν την απάντηση, πραγματοποιείται από το περίφημο ελικοπτεροφόρο, Ανουάρ Ελ Σαντάτ, το Μυστράλ που αποτελεί και τη ναυαρχίδα του Βόρειου Στόλου του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού.

Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας είναι ο αντιστράτηγος Περβολαράκης, επιτελάρχης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, παρουσία του διοικητή Πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου υποναύαρχου Χαραλάμπους και του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Όμηρου Μαυρομάτη.

Η Ελλάδα συμμετέχει με τις Φρεγάτες «Θεμιστοκλής» και «Λήμνος», το υποβρύχιο «Κατσώνης», το αρματαγωγό «ΧΙΟΣ», επιθετικά ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις και μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Η Κύπρος συμμετέχει με το πλοίο ανοικτής θαλάσσης «Ιωαννίδης», με 36 άτομα προσωπικό.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, η κοινή αεροναυτική άσκηση αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της θαλάσσιας ασφάλειας στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Παρακολουθήστε τα εντυπωσιακά βίντεο για την άσκηση “Μέδουσα 10”: 

 

 

 

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020, με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ στην Αλεξάνδρεια, στο πλαίσιο της επίσημης επισκέψεώς του στην Αίγυπτο.

Ο Υπουργός έλαβε ενδελεχή ενημέρωση από τον Μακαριώτατο σχετικώς με το έργο, την προσφορά και τις ιεραποστολές του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αίγυπτο και σε ολόκληρη την Αφρική.

Ο Πατριάρχης ευχήθηκε «υπέρ του φιλοχρίστου Στρατού της Ελλάδος» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνδρομή της Μητέρας Πατρίδας στον αιγυπτιώτη Ελληνισμό που κρατά ζωντανή την παρουσία της Ρωμιοσύνης και της Ορθοδοξίας στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις της Ελλάδος με την Αίγυπτο.

Στη συνέχεια ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεναγήθηκε στους χώρους των Πατριαρχικών Μουσείων και των Μνημείων των Πατριαρχών, ενώ η επίσκεψή του ολοκληρώθηκε με συναντήσεις που είχε με στελέχη της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας.

O κ. Παναγιωτόπουλος είχε συνομιλίες την πρώτη μέρα της επισκέψεώς του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (AbdelFattahElSisi) και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι (MohamedZaki).

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Προεδρικό Μέγαρο του Καΐρου και κατά τη διάρκεια της συναντήσεως επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και η βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας.

Ακολούθησε η συνάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου με τον Στρατηγό Ζάκι στο Υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου,. Η αιγυπτιακή πλευρά επεσήμανε το ενδιαφέρον της για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα τόσο επίπεδο εκπαίδευσης και πραγματοποίησης κοινών στρατιωτικών γυμνασίων, όσο και στην αμυντική βιομηχανία με την ανάπτυξη συνεργειών και συμπράξεων προς το κοινό όφελος.

Στη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ του Έλληνα και του Αιγύπτιου Υπουργών Άμυνας εξετάστηκε ενδελεχώς η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράστηκε η άποψη ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της προκαλεί αποσταθεροποίηση, κάτι που προβληματίζει πολύ σοβαρά τις χώρες της περιοχής.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συναντήθηκα, σήμερα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής μου στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με τον Πρόεδρο κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και εν συνεχεία με τον ομόλογό μου Υπουργό Άμυνας, Στρατηγό κ. Μοχάμεντ Ζάκι.

Κατά τις συνομιλίες επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η βούληση Ελλάδας και Αιγύπτου, για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις σχετικά με τις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις και τις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας και απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις αποσταθεροποιητικές, παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Εξετάσαμε τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων και απειλών με γνώμονα την προσήλωση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών να διαφυλαχθούν με την ενδυνάμωση της αμοιβαίως επωφελούς στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ τους.
Με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου συζήτησα επίσης, θέματα εξοπλισμών και επίκαιρα ζητήματα συνεργασίας στον αμυντικό και αμυντικοτεχνικό τομέα. Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι η διμερής αμυντική συνεργασία ευρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο με την πραγματοποίηση, σε ετήσια βάση, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων υψηλής επιχειρησιακής αξίας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Κορωνίδα αυτών των ασκήσεων αποτελεί βεβαίως η κοινή άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ», που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας. Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε την τελική φάση της άσκησης. Όπως γνωρίζετε η διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» αποτελεί διακλαδική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου, με συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων και δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από την Κύπρο και για πρώτη φορά φέτος, από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό είναι μια απτή απόδειξη της βούλησης των χωρών αυτών να προάγουν, μέσω της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα, την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο «6ης Οκτωβρίου» και κατέθεσε στεφάνους στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη και το Μνημείο Σαντάτ.

Δείτε φωτογραφίες από την στρατιωτική άσκηση: 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων