28/09/2020 28/09/2020 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 9:30 το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου όπου έχει καταλύσει η πολυπληθής αμερικανική αποστολή. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45-50 λεπτά «Είναι πάντα υπέροχο να βλέπω τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σήμερα, στη...
28 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:45
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2020 - 11:50

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Πομπέο-Δένδια – Οι θρησκευτικές ελευθερίες και οι “ισχυροί δεσμοί Ελλάδος-ΗΠΑ”

Διαδώστε:
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Πομπέο-Δένδια – Οι θρησκευτικές ελευθερίες και οι “ισχυροί δεσμοί Ελλάδος-ΗΠΑ”

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 9:30 το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου όπου έχει καταλύσει η πολυπληθής αμερικανική αποστολή.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45-50 λεπτά

«Είναι πάντα υπέροχο να βλέπω τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, συζητήσαμε για τη μακρόχρονη ισχύ των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδας, τα Δυτικά Βαλκάνια και την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει ο κ. Πομπέο στον λογαριασμό του στο twitter.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο τα μεσάνυχτα, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη.

Λίγα 24ωρα πριν από τη ειδική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τις σχέσεις με την Τουρκία (1η Οκτωβρίου), ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο έφθασε χθες αργά το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας.

 

“Με την Ελλάδα μοιραζόμαστε κοινό στρατηγικό όραμα” αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αφορμή την επίσκεψή του στη χώρα μας.

“Είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, έναν ζωτικό συνεργάτη των ΗΠΑ με τον οποίο μοιραζόμαστε μια κοινό στρατηγικό όραμα. Η ισχύς της διμερούς μας σχέσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ανυπομονώ για μια παραγωγική επίσκεψη”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο αμερικανός υπουργός.

 

Αν και επισήμως στην ατζέντα των επαφών του βρίσκονται θέματα ασφάλειας, αμυντικής και ενεργειακής συνεργασίας, πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην τουρκική στάση, με αφορμή τόσο τις προκλήσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο όσο και αναφορικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και την αναγκαιότητα να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
«Ανυπομονώ να συζητήσω σημαντικά θέματα εμπορίου, ασφάλειας και θρησκευτικής ελευθερίας με τους ομολόγους μου στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αγία Έδρα και την Κροατία την επόμενη εβδομάδα». Είχε γράψει χαρακτηριστικά στο twitter, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο την περασμένη εβδομάδα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Αμερική στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για οικοδόμηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επισημαίνει ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Αμερικανού ομολόγου του, Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη.

«Χαίρομαι που συμμετέχω στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και το φίλο μου, Νίκο Δένδια, προκειμένου να εξετάσουμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει αυτήν τη χρονιά σε όλους τους τομείς που αφορούν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Πάιατ σε ανάρτησή του στο twitter.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη Βόρεια Ελλάδα και στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας για οικοδόμηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτει.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συμμετάσχει, επίσης, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, στον ΣΒΕ, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Πομπέο το απόγευμα θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα φιλοξενηθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο σπίτι του στο Ακρωτήρι. Με τον πρωθυπουργό θα επισκεφτούν το πρωί της Τρίτης τη βάση στη Σούδα. Μετά το πέρας της επίσκεψης θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 17:00 ο Πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών θα ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό Χώρο Απτέρας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων