17/11/2020 17/11/2020 Ολοκληρώθηκε στο Φανάρι η συνάντηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη συζήτηση για την θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σχολίασε την επίσκεψη του στο Φανάρι και τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία...
17 Νοεμβρίου, 2020 - 12:51
Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2020 - 15:16

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη , Μάικ Πομπέο στο Φανάρι- “Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την θρησκευτική ελευθερία στην οικουμένη”

Διαδώστε:
Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη , Μάικ Πομπέο στο Φανάρι- “Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την θρησκευτική ελευθερία στην οικουμένη”

Ολοκληρώθηκε στο Φανάρι η συνάντηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη συζήτηση για την θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σχολίασε την επίσκεψη του στο Φανάρι και τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία αναφέρει: “Είναι τιμή μου που συναντήθηκα με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’ και που επισκέφτηκα τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου σήμερα. Σαν ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι βασικός εταίρος καθώς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την θρησκευτική ελευθερία σε όλη την οικουμένη”.

Δείτε την ανάρτησή του:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου: “Στο επίκεντρο της συζητήσεώς τους, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, τέθηκαν θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ομογένεια της Πόλης και τους Ορθοδόξους πιστούς στην χώρα. Επίσης, συζήτησαν για την Ορθοδοξία στον κόσμο, αλλά και για την πορεία του διαχριστιανικού διαλόγου. Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά και της Ομογενείας, η οποία αποτελεί ένα λαμπρό και δυναμικό τμήμα της αμερικανικής κοινωνίας. Ακόμα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας Κοινής Γνώμης για την ανάγκη διαφύλαξης της Δημιουργίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και για το Διαθρησκειακό διάλογο που έχει ως στόχο την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης και της καταλλαγής μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε ανταλλαγή απόψεων επί του ζητήματος του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας στον κόσμο, για την εδραίωση της οποίας ενδιαφέρονται, όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ. Ο Παναγιώτατος επισήμανε την ανάγκη προστασίας των Χριστιανών, αλλά και όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων της Μ. Ανατολής, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται σκληρά από πολεμικές συγκρούσεις και ένας μεγάλος αριθμός τους βίωσε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποχαιρέτησε τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, στα προπύλαια του Πατριαρχείου, κατά την αναχώρησή του από το Φανάρι και τον ευχαρίστησε για την τιμητική επίσκεψή του στο Κέντρο της Ορθοδοξίας”.

Δήλωση του Σεβ. Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ

Αμέσως μετά, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, σε δήλωσή του προς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημερώσεως, χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Φανάρι, υπενθυμίζοντας ότι και άλλοι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών είχαν πραγματοποιήσει ανάλογες επισκέψεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όπως είπε συζητήθηκαν θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και θεμελιωδών δικαιωμάτων, η προστασία της παρουσίας των Χριστιανών στη Μ. Ανατολή, καθώς και ζητήματα των Ορθοδόξων σε όλο τον κόσμο.

«Ως Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουμε την ευθύνη για την ενότητα και το καλό της Ορθοδοξίας και έναν σημαντικό ρόλο για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο. Και οι θρησκευτικές Κοινότητες μπορούν να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στον πλανήτη, και όλοι το γνωρίζουμε αυτό».

Ερωτηθείς αν ετέθη από τον κ. Pompeo το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ο Μητροπολίτης Γαλλίας είπε ότι το θέμα συζητήθηκε αλλά δεν είναι στην ευθύνη του να κάνει κάποιο σχόλιο. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι ο Παναγιώτατος επανειλημμένως έχει αναφερθεί στο ζήτημα και έχει εκφράσει τις απόψεις και την λύπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αυτή την πολιτική απόφαση.

Δείτε τις φωτογραφίες από την επίσκεψη στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου:  

Σύμφωνα με πληροφορίες, μπροστά από το Πατριαρχείο συγκεντρώθηκε ομάδα εθνικιστών της Ένωσης Τούρκων Νέων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη, την οποία και χαρακτήρισαν προκλητική, αφού ο Αμερικανός αξιωματούχος επέλεξε να συναντηθεί μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και όχι με την τουρκική ηγεσία.

Μια μικρή ομάδα ανθρώπων, ανταποκρινόμενη στην έκκληση μιας εθνικιστικής ένωσης, διαδήλωσε κοντά στο πατριαρχείο εναντίον της επίσκεψης του Πομπέο φωνάζοντας «Γιάνκη πήγαινε σπίτι σου», σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

Η τουρκική διπλωματία εξέφρασε την οργή της για το πρόγραμμα του Πομπέο και διαβεβαίωσε πως η θρησκευτική ελευθερία «προστατεύεται» στην Τουρκία. «Θα άρμοζε περισσότερο στις ΗΠΑ να κοιταχτούν σ’ έναν καθρέφτη και να ασχοληθούν με τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και τα εγκλήματα μίσους στη χώρα τους», υποστήριξε η Άγκυρα.

Η Ουάσινγκτον κινδυνεύει τώρα να ανοίξει ένα νέο μέτωπο, ενώ τα σημεία τριβής με τις τουρκικές αρχές είναι ήδη πολλά, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους. Έχουμε απλώς ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα στην Κωνσταντινούπολη και πιστεύω ότι οι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επίσης προγραμματίσει δικά τους ταξίδια. Είναι απλώς ένα θέμα προγραμματισμού. Ερχόμαστε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εδρεύει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Το πρόγραμμα είναι πολύ σφιχτό και καταλαβαίνω επίσης ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών, έχουν το δικό τους ταξιδιωτικό πρόγραμμα και δεν θα είναι εκεί», σημείωσε χαρακτηριστικά όταν ανακοίνωνε την περιοδεία του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη είχε λίγη ώρα πριν την συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Η επικοινωνία ήταν προγραμματισμένη.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν άλλοι λόγοι πίσω από το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει καμία συνάντηση με κυβερνητικό παράγοντα της Τουρκίας, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί ανοιχτά τα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα για όλα τα θέματα. «Έχουμε πολλές ευκαιρίες να συνεργαστούμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουμε ανησυχίες όπως είναι το ζήτημα των S-400 και άλλα θέματα. Αυτό το κάνουμε σε τακτική βάση μέσω των διπλωματικών μας επαφών. Ο υπουργός (Πομπέο) και ο υπουργός Εξωτερικών (της Τουρκίας) θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε λίγες εβδομάδες στο περιθώριο της τακτικής συνόδου των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Έτσι, αυτή η σύντομη επίσκεψη (στην Κωνσταντινούπολη) επικεντρώνεται σε θρησκευτικά ζητήματα».

Η κίνηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ έχει προκαλέσει την Άγκυρα η οποία έχει εκφράσει την οργή της για την συμπερίληψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του ζητήματος των «θρησκευτικών ελευθεριών» στην ατζέντα της επίσκεψης Πομπέο.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είχε εχτές προγραμματισμένη συζήτηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν όπου συζήτησε τις πολύ επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας και την ανάγκη να συνετιστεί και να αλλάξει τη στάση του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Μακρόν και εγώ περάσαμε πολύ χρόνο συζητώντας τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και συμφωνήσαμε ότι είναι πολύ επιθετικές», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Η συνάντηση του Παναγιωτάτου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ δείχνει το κύρος και τη σπουδαιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως θεσμό και ιστορία τόνισε η ανακοίνωση του Πατριαρχείου ενώ όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται θα συζητηθούν «θέματα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας, διά την εδραίωσιν της οποίας ανά τον κόσμον ενδιαφέρονται, ως γνωστόν, ανέκαθεν αι Η.Π.Α».

Δείτε την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

«Μετά χαράς ανακοινούται ότι ο Εξοχώτατος Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Michael R. Pompeo προτίθεται, με πρωτοβουλίαν του, να επισκεφθή την έδραν του Οικουμενικού Πατριαρχείου την Τρίτην, 17ην τ.μ. Νοεμβρίου, πράγμα το οποίον αποτελεί χαράν και τιμήν διά την Μητέρα Εκκλησίαν Κωνσταντινουπόλεως.
Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν και άλλοι Υπουργοί Εξωτερικών των Η.Π.Α. επεσκέφθησαν το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, όπως οι Madeline Albright, John Kerry και Hillary Clinton.
Αι επισκέψεις αυταί δεικνύουν την σπουδαιότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως θεσμού με ιστορίαν πολλών αιώνων και πολύτιμον προσφοράν και συμβολήν εις τον πανανθρώπινον πολιτισμόν.

Ο κ. Υπουργός, επισκεπτόμενος το Φανάριον, επιθυμεί να συζητήση με την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ. κ. Βαρθολομαίον θέματα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας, διά την εδραίωσιν της οποίας ανά τον κόσμον ενδιαφέρονται, ως γνωστόν, ανέκαθεν αι Η.Π.Α.

Συναφώς σημειούται, ότι τον Φεβρουάριον 2019 ο Εξοχ. Υπουργός κ. Pompeo είχε προσκαλέσει τον Οικουμενικόν Πατριάρχην εις Ουάσιγκτων διά να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις επί παρομοίων θεμάτων απασχολούντων σήμερον την ανθρωπότητα, ως ο ρόλος των θρησκειών εις την επικράτησιν της ειρήνης και της σταθερότητος εις τον κόσμον, αλλ᾿ αι υποχρεώσεις της Α. Θ. Παναγιότητος τότε δεν επέτρεψαν την πραγματοποίησιν της συναντήσεως εκείνης εν Αμερική.

Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εκφράζει την ικανοποίησίν του διά την επικειμένην υψηλήν αυτήν επίσκεψιν εις την έδραν αυτού και ευχαριστεί τον κ. Υπουργόν διότι ενέταξεν αυτήν μέσα εις το πρόγραμμα της δεκαημέρου περιοδείας του εις την Ευρώπην και την Μέσην Ανατολήν.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων