03/11/2023 03/11/2023 Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία στο κατεχόμενο χωριό Στύλλοι της επαρχίας Αμμοχώστου, έργο το οποίο παραδόθηκε σήμερα, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κοινότητα και υλοποιήθηκε από το UNDP. Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σώτος Κτωρής, Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής...
03 Νοεμβρίου, 2023 - 17:28
Τελευταία ενημέρωση: 03/11/2023 - 16:45

Ολοκληρώθηκε η συντήρηση του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία στο κατεχόμενο χωριό Στύλλοι

Διαδώστε:
Ολοκληρώθηκε η συντήρηση του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία στο κατεχόμενο χωριό Στύλλοι

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία στο κατεχόμενο χωριό Στύλλοι της επαρχίας Αμμοχώστου, έργο το οποίο παραδόθηκε σήμερα, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023.

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κοινότητα και υλοποιήθηκε από το UNDP.

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σώτος Κτωρής, Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά αναφέρει ότι «σύμφωνα με εφημερίδα της εποχής και σχετική επιγραφή στη δυτική είσοδο, η εκκλησία κτίστηκε το 1919. Είναι έργο του Ιάκωβου Παύλου (Ιακώβου Π.) ή άλλως Μάστρε-Γιακουμή με την εκκλησία να είναι μεγάλων διαστάσεων και να διαφοροποιείται μορφολογικά από τα πρότυπα της εποχής».

Προσθέτει πως «το καμπαναριό εικάζεται ότι συμπληρώθηκε το 1953, ημερομηνία που εγκαινιάστηκε η εκκλησία».

Σύμφωνα με την ανάρτηση του κ. Κτωρή, «η μεγαλύτερη πρόκληση για τους εμπειρογνώμονες που ασχολήθηκαν με το έργο ήταν η στατική και αρχιτεκτονική αποκατάσταση του καμπαναριού, το οποίο αποτελεί μια ιδιαίτερη σύμμικτη κατασκευή από πέτρα και οπλισμένο σκυρόδεμα».

Σημειώνεται επίσης ότι «λόγω της κακής κατάστασης που περιήλθε το καμπαναριό, κυρίως λόγω της οξείδωσης του οπλισμού, αλλά και της γενικής τρωτότητας του, αποφασίστηκε η ανακατασκευή του. Κατά την ανακατασκευή χρησιμοποιήθηκε η ίδια κατασκευαστική λογική και η αυθεντική μορφή και διαστάσεις του υφιστάμενου καμπαναριού».

(Πηγή: ΚΥΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων