18/12/2023 18/12/2023 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Διαδικτυακό Επιστημονικό Συμπόσιο, με θέμα «Early Christmas Customs and Practice». Στόχος του Συμποσίου ήταν ο ανοιχτός επιστημονικός διάλογος γύρω από τις χριστουγεννιάτικες λατρευτικές πρακτικές των πρώτων χριστιανικών αιώνων, οι οποίες αποτέλεσαν τα θεμέλια του εορτασμού των Χριστουγέννων όπως τον βιώνουμε σήμερα. Το Συμπόσιο οργανώθηκε από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, καθώς...
18 Δεκεμβρίου, 2023 - 15:35
Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2023 - 15:39

Ολοκληρώθηκε το Επιστημονικό Συμπόσιο “Χριστουγεννιάτικα ήθη και λατρευτικές πρακτικές στην ύστερη αρχαιότητα”

Διαδώστε:
Ολοκληρώθηκε το Επιστημονικό Συμπόσιο “Χριστουγεννιάτικα ήθη και λατρευτικές πρακτικές στην ύστερη αρχαιότητα”

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Διαδικτυακό Επιστημονικό Συμπόσιο, με θέμα «Early Christmas Customs and Practice». Στόχος του Συμποσίου ήταν ο ανοιχτός επιστημονικός διάλογος γύρω από τις χριστουγεννιάτικες λατρευτικές πρακτικές των πρώτων χριστιανικών αιώνων, οι οποίες αποτέλεσαν τα θεμέλια του εορτασμού των Χριστουγέννων όπως τον βιώνουμε σήμερα.

Το Συμπόσιο οργανώθηκε από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, καθώς και το Διεθνές Μεσαιωνικό Δίκτυο Medievalists.net που εδρεύει στον Καναδά και το Επιστημονικό Ψηφιακό Περιοδικό After Constantine: Stories from the Late Antique and Early Byzantine Era, που εκδίδει η Ακαδημία.

Κατά την έναρξη του συμποσίου Xαιρετισμό απηύθυναν η Ζωή Τσιάμη, υπεύθυνη του επιστημονικού περιοδικού After Constantine: Stories from the Late Antique and Early Byzantine Era, ο Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και πραγματοποίησε μία ιστορική αναδρομή για τον εορτασμό και την πνευματικότητα των Χριστουγέννων και, τέλος, ο Peter Konieczny, συνιδρυτής των Medievalists.net, ο οποίος ανέφερε στοιχεία εορτασμού των Χριστουγέννων στον δυτικό Μεσαίωνα.

Οι θεματικές που το συμπόσιο κάλυψε αφορούν ιστορικό, αρχαιολογικό και θεολογικό πλαίσιο, σε επίπεδο ακαδημαϊκό και οικουμενικό. Πιο συγκεκριμένα, υπήρξαν πέντε διαφορετικές ομιλίες: Πρώτη, η Δρ. Elisa Emaldi (Ιταλία) μίλησε για τις λατρευτικές πρακτικές και αναπαραστάσεις των Μάγων από την Ύστερη Αρχαιότητα έως τον Μεσαίωνα, δίνοντας έμφαση σε δυτικές απεικονίσεις της περιόδου, ενώ ακολούθησε ο Καθηγητής Oleg Ulianov (Ρωσία) με θέμα την αρχαιότερη απεικόνιση της γέννησης στη Ρώμη και τα δώρα των μάγων.

Την σκυτάλη πήρε ο Δρ και ιερέας Gabriel Pistea (Ρουμανία), ο οποίος παρουσίασε το θέμα της βάφτισης του Ιησού και το πώς αυτή διαμόρφωσε την πρώιμη χριστιανική εκκλησία, ενώ εστίασε σε ήθη και έθιμα τα οποία τα βιώνουμε μέχρι σήμερα στα Βαλκάνια. Ακολούθως, η Δρ. Linda Vogt Turner (Καναδάς), παρουσίασε θεματική σχετικά με τη Γέννηση, τη Βίβλο και την οικουμενικότητα, μέσα από ευαγγελικές περικοπές, καταρρίπτοντας μη Βιβλικούς μύθους γύρω από το γεγονός της Γέννησης του Ιησού, ενώ το συμπόσιο έκλεισε με εισήγηση ο Δρ John J. Gallagher (Ιρλανδία), με θέμα τα κείμενα του Αγίου Βέδα (673-735 μ.Χ.) για την έλευση του Ιησού και τα Χριστούγεννα στον Μεσαίωνα, μία καινοτόμα έρευνα για το ζήτημα των Χριστουγέννων στον δυτικό Μεσαίωνα, καθώς οι λόγοι του Αγίου Βέδα έχουν μελετηθεί, σχεδόν αποκλειστικά, σε σχέση με το Πάσχα και την ημερομηνία εορτασμού αυτού.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Εκδήλωση ξανά στο διαδικτυακό κανάλι τoυ Ιδρύματος στο Youtube μέσω του παρακάτω συνδέσμου https://bit.ly/2J7COjq.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων