03/06/2024 03/06/2024 Ομιλητής στο 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», με θέμα: “Η συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας στην δημιουργία του Έθνους των Ελλήνων και στην γέννηση και εξέλιξη των Επιστημών”, ήταν ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος. “Η Ελληνική...
03 Ιουνίου, 2024 - 11:03
Τελευταία ενημέρωση: 03/06/2024 - 10:55

Ομιλία Προκόπη Παυλόπουλου στο 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

Διαδώστε:
Ομιλία Προκόπη Παυλόπουλου στο 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

Ομιλητής στο 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», με θέμα: “Η συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας στην δημιουργία του Έθνους των Ελλήνων και στην γέννηση και εξέλιξη των Επιστημών”, ήταν ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

“Η Ελληνική γλώσσα άφησε ανεξίτηλη την «σφραγίδα» της πάνω στην Λατινική. Και δι’ αυτής, πάνω στις Νεοκλασικές όπως και πάνω στις Γερμανικές και στις Σλαβικές γλώσσες. Επίσης, η Ελληνική Γλώσσα υπήρξε όχι μόνο το μέσο επικοινωνίας ενός Λαού ή και ενός Έθνους γενικότερα, αλλά πρωτίστως το όργανο διαμόρφωσης της Παιδείας, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του Ελληνικού Πολιτισμού. Επέκεινα, αυτή η Παιδεία ολοκληρώθηκε με την προσθήκη των «ακρογωνιαίων λίθων» της, ήτοι της Επιστήμης και της Φιλοσοφίας. Τέλος για εμάς, τους Έλληνες –και δη διαχρονικώς- η Ελληνική Γλώσσα υπήρξε, κατά τις μαρτυρίες τόσο του Ηροδότου όσο και, κυρίως, του Θουκυδίδη, η «αντηρίδα» πάνω στην οποία στηρίχθηκε, από την εποχή του Τρωικού Πολέμου, η δημιουργία του Έθνους των Ελλήνων. Ας θυμηθούμε εδώ τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη από το «Ἄξιον Ἐστί» (Ενότητα «Τα Πάθη»):

«Τή γλώσσα μοῦ ἔδωσαν ἑλληνική.

το σπίτι φτωχικό στίς ἀμμουδιές τοῦ Ὁμήρου.

Μονάχη ἔγνοια ἡ γλώσσα μου στίς ἀμμουδιές τοῦ Ὁμήρου»”.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων