05/12/2023 16/12/2023 Μια ακόμη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου2023 από τη Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης με επίσημο καλεσμένο ομιλητή αυτή την φορά τον φυσικό, Αγιογράφο και καθηγητή κ. Αθανάσιο Ρακοβαλή. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Μου είπε ο Άγιος Παΐσιος».  Η εκδήλωση έγινε σε συνδιοργάνωση με τη Γ.Ε.Χ.Α....
05 Δεκεμβρίου, 2023 - 16:55
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2023 - 15:12

Ομιλία του Καθηγητή Αθανασίου Ρακοβαλή για τον Άγιο Παΐσιο στην Κατερίνη

Διαδώστε:
Ομιλία του Καθηγητή Αθανασίου Ρακοβαλή για τον Άγιο Παΐσιο στην Κατερίνη

Μια ακόμη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου2023 από τη Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης με επίσημο καλεσμένο ομιλητή αυτή την φορά τον φυσικό, Αγιογράφο και καθηγητή κ. Αθανάσιο Ρακοβαλή. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Μου είπε ο Άγιος Παΐσιος».  Η εκδήλωση έγινε σε συνδιοργάνωση με τη Γ.Ε.Χ.Α. Κατερίνης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη Χορωδία «Βυζαντινοί Μελωδοί» της Γ.Ε.Χ.Α. Κατερίνης όπου ακούστηκαν Εκκλησιαστικοί Ύμνοι από την ακολουθία του Αγίου Παΐσίου.

Ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Ρακοβαλής αφού ευχαρίστησε θερμά τόσο τον Πρόεδρο κ. Κων.  Κορομπίλη, όσο και όλο το Δ.Σ της Σχολής Γονέων για την τιμητική πρόσκληση να είναι για δεύτερη φορά καλεσμένος της Σχολής Γονέων Κατερίνης ξεκίνησε να μοιράζεται τις εμπειρίες του μέσα από γεγονότα και καταστάσεις  από την ζωή  του με τον Άγιο Παΐσιο όπως τον γνώρισε.

Παρακολουθήστε την ομιλία:

Η επιθυμία μας να πλησιάσουμε και να γνωρίσουμε τους Αγίους είναι ουσιαστικά η επιθυμία να πλησιάσουμε και να γνωρίσουμε τον ίδιο τον Θεό.

Οι Άγιοι επιτελούν μεγάλο καλό διότι αποκαλύπτουν το Θεό στα μάτια των ανθρώπων. Αποτελούν τις εικόνες του Χριστού.

Ο Χριστός είχε πει «πως ο ουρανός και η Γη θα παρέλθουν, τα λόγια μου όμως δεν θα παρέλθουν».

Ένας νεαρός άνδρας από ένα άσημο χωριό της Γαλιλαίας, αμόρφωτος, μαραγκός στο επάγγελμα, πως τολμά να μιλά έτσι για τον εαυτό του; Θα μπορούσε να αναρωτηθεί οποιοσδήποτε. Κι όμως τα λόγια φωτεινών μυαλών, μεγάλων επιστημόνων, φιλοσόφων και καλλιτεχνών έχουν ξεχαστεί. Τα λόγια του Χριστού είναι ζωντανά μέχρι και σήμερα και δίνουν έμπνευση στον άνθρωπο. Το συμπέρασμα που προκύπτει: είναι ο ίδιος ο Θεός! 

Επίσης ο Ιησούς είχε πει: πως όποιος πιστεύει σε μένα, τα έργα που εγώ κάνω θα κάνει και εκείνος και μεγαλύτερα απ΄αυτά θα κάνει. Ο Άγιος Παΐσιος επιβεβαιώνει τα λόγια του Ευαγγελίου στην πράξη, καθώς με τα θαύματα του αποτελεί ενσάρκωση αυτών.

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έχοντας ζήσει κοντά στο Χριστό μας παραδίδει πως δεν είχε ανάγκη να του πει κάποιος ποιος είναι ή τι να κάνει ή ποιο πρόβλημα είχε, γιατί γνώριζε όλα όσα τον αφορούσαν. Το ίδιο το χάρισμα είχε και ο Άγιος Παΐσιος. Όποιος τον πλησίαζε ένιωθε την αγάπη του. Μιλούσε για τον καθένα ξεχωριστά χωρίς να του πουν τίποτα. Ξεκλείδωνε με τη Θεία Χάρη την ψυχή και τον λογισμό κάθε ανθρώπου που τον πλησίαζε. Επρόκειτο για Θείο χάρισμα, ένα Θείο δώρο για να μας βοηθήσει στις δυσκολίες μας και να στηρίξει την πίστη μας.

Ο Άγιος Παΐσιος φανερώνει την αλήθεια του Ευαγγελίου. Όπως ο Ιησούς Χριστός κατά την Μεταμόρφωσή Του μπροστά στα έκπληκτα μάτια των τριών αγαπημένων Του μαθητών, του Πέτρου, του Ιακώβου και του Ιωάννη. Φωτοβολούσε με λαμπρό φώς και τα ρούχα του είχαν γίνει λευκά, έτσι και τον Άγιο Παΐσιο μαρτυρούν πως τον έχουν δει να λάμπει και να αστράφτει σαν ήλιος το πρόσωπο του.

Όταν τον ρωτούσαν πως κάνει τόσα θαύματα, απαντούσε πως δεν τα κάνει ο ίδιος αλλά ο Θεός δι αυτού. Οι Άγιοι με την προσευχή ενώνοντας με το Θεό είναι ετερόφωτοι. Ο Θεός δια των Αγίων Του μας δίνει τη μαρτυρία της ύπαρξής Του. Οι Άγιοι αποδεικνύουν την Αλήθεια του Ευαγγελίου και της πίστη μας.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι που απεργάζονται την αποδόμηση και διαστρέβλωση του Άγιου Παΐσιου. Δεν αρέσει η επιρροή που ασκούν οι λόγοι του πάνω στους Έλληνες γι’ αυτό γίνεται πόλεμος γύρω από το πρόσωπο του Αγίου.

Η Ορθόδοξη εκκλησία πιστεύει στους Προφήτες και πιστεύει ότι οι προφητείες θα πραγματοποιηθούν. Ο Άγιος Παΐσιος γνώριζε και προφήτευε όχι μόνο για την ατομική ζωή των πιστών αλλά και για το μέλλον της πατρίδας μας. Αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και ενδιαφερότανε γι’ αυτή. Συμβούλευε με ενδιαφέρον συμμετοχή στα κοινά και αγώνα. Προέτρεπε να μη συμφωνούμε με τα ψέματα και το κακό, να προσευχόμαστε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και αν μπορούμε να δράσουμε, να το κάνουμε.

Υπάρχουν τρία μεγάλα γεγονότα που μπορούν να ωθήσουμε τους άπιστους και τους αμφισβητίες, αν όχι στη διαπίστωση της αλήθειας, τουλάχιστον στο προβληματισμό για την Αλήθεια του Ευαγγελίου.

  • Το πρώτο είναι η παγκόσμια φήμη που απέκτησε ο Άγιος Παΐσιος σε όλο το κόσμο μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
  • Το δεύτερο είναι η τεράστια διάδοση και επιρροή του λόγου του, ενός λόγου απλού και συνάμα μεγάλο πνευματικό βάθος.
  • Το τρίτο είναι τα πλήθη των ανθρώπων που συνέρρεαν καθημερινά κοντά του.
    Ο Άγιος Πορφύριος , ένας σύγχρονος Άγιος και αυτός, είπε για τον Άγιο Παΐσιο: πως Άγίους σαν τον πατέρα Παίσιο , ο Θεός φανερώνει στη γή κάθε 400 χρόνια!

Σήμερα βιώνουμε δύσκολους καιρούς. Η πίστη μας πολεμείται. Οφείλουμε να μιλάμε για τους Αγίους μας και να μιμούμαστε το παραδειγμά τους. Να διαδίδουμε το λόγο των Αγίων μας και να γίνουμε μικροί ιεραπόστολοι στο περιβάλλον μας. Να ακολουθήσουμε την προτροπή του Ιησού Χριστού : «Άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άιγος ειμί».

Στο τέλος της εκδήλωσης το κοινό της Σχολής Γονέων – Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Ρακοβαλή Αθανάσιο, να ανταλλάξουν απόψεις  και να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες από συναντήσεις από την ζωή τους με τον Άγιο Παΐσιο. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής Πιερίας της ΝΙΚΗΣ κ. Δελβερούδης Κομνηνός, ο επρόσωπος του βουλευτή Πιερίας της Ν.Δ. κ. Φώντα Μπαραλιάκου και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Κατερίνης κ. Ιωάννης Μπεινάς εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης κ. Κωνσταντίνου Κουκοδήμου.

Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 με επίσημο ομιλητή και καλεσμένο τον Ιατρό και Ιεραπόστολο  π. Ευάγγελο Παπανικολάου με θέμα: «Το Άγιον Όρος όπως το γνώρισα» σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Θεολόγων Πιερίας.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων