10/02/2020 10/02/2020 Ψηλά στην ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η ενίσχυση των δεσμών με την Ομογένεια, αλλά και η ανάδειξη των Ελλήνων της Διασποράς ως ισχυρό διπλωματικό χαρτί της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει η Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως διαφαίνεται και από τις επαφές που έχει το τελευταίο διάστημα και που προγραμματίζει για...
10 Φεβρουαρίου, 2020 - 8:58
Τελευταία ενημέρωση: 10/02/2020 - 10:03

Ομογένεια και Ορθοδοξία, τα ισχυρά “διπλωματικά χαρτιά” της χώρας μας

Διαδώστε:
Ομογένεια και Ορθοδοξία, τα ισχυρά “διπλωματικά χαρτιά” της χώρας μας

Ψηλά στην ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η ενίσχυση των δεσμών με την Ομογένεια, αλλά και η ανάδειξη των Ελλήνων της Διασποράς ως ισχυρό διπλωματικό χαρτί της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει η Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως διαφαίνεται και από τις επαφές που έχει το τελευταίο διάστημα και που προγραμματίζει για τους επόμενους μήνες ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης.

Της Ναταλίας Δανδόλου

Ο κ. Βλάσης ολοκλήρωσε την περιοδεία του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε σημαντικές επαφές με στελέχη της Ομογένειας, της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στην Αίγυπτο, όπου θα παραστεί στην κοπή της βασιλόπιτας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, την οποία θα ευλογήσει ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β’.

Η μεγάλη γιορτή της Ελληνικής παροικίας, στην οποία θα συμμετέχει σύσσωμος ο ελληνισμός του Καΐρου, θα γίνει στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο αμφιθέατρο της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου.
Την ίδια ημέρα ο κ. Βλάσης θα συναντηθεί με την Αιγυπτία Υπουργό Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου, Ναμπίλα Μάκραμ.

Τη Αίγυπτο θα επισκεφθεί στα τέλη του μήνα και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ αναμένεται να γίνει θερμά δεκτός με στρατιωτικές τιμές από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Ζάκι, θα καταθέσει στέφανο στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, ενώ θα επισκεφτεί και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο.

Ο Κ. Βλάσης στις ΗΠΑ

Το ταξίδι του κ. Βλάση στις ΗΠΑ έγινε επ’ αφορμή της πρόσκλησης από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο:
«Το δείπνο το οποίο παρέθεσε ο κ. Πομπέο προς 20 εκπροσώπους κυβερνήσεων αφορούσε στην ελευθερία στην πίστη και την θρησκεία. Με βάση αυτή την πρόσκληση έκανα αυτό το ταξίδι και πρόσθεσα πολλά στοιχεία ομογενειακά, επαφές με συλλόγους κλπ. Αναλαμβάνω ένα πόστο το οποίο είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το υφυπουργείο και εκ των πραγμάτων οφείλω να ανταποκριθώ σε αυτά τα καθήκοντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τόνισεο κ. Βλάσης μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο κ. Βλάσης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί προσωπικά με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τονίζοντάς του την ανάγκη να υπάρξει η απαραίτητη πίεση που θα διασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Ευχαρίστησα τον κ. Πομπέο για τη στήριξή του στην Ελλάδα και για το γράμμα που έστειλε στον πρωθυπουργό. Επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές ότι οι σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο που έχουν υπάρξει ποτέ. Τόνισα τη θέση μας υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ρόλου που παίζει, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει πίεση για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Επιπλέον, τόνισα ότι πρέπει να στηριχθούν και τα άλλα Πατριαρχεία της ανατολικής Μεσογείου γιατί, αν δεν τα αγκαλιάσουμε, θα χάσουμε και αυτούς τους τελευταίους θύλακες του Χριστιανισμού σε αυτές τις περιοχές», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός παραβρέθηκε και σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.
“Πάνω από 120 παιδιά παρέλαβαν τα πιστοποιητικά ελληνομάθειάς τους και μας γέμισαν με υπερηφάνεια και αισιοδοξία. Η εκμάθηση και διαφύλαξη της ελληνικής γλώσσας είναι υψίστης σημασίας για να ισχυροποιηθεί ο οικουμενικός Ελληνισμός” γράφει στη σελίδα του στο Facebook.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του επισκέφθηκε, μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Ν. Υόρκη κ. Κωνσταντίνο Κούτρα, τον υπό ανέγερση ορθόδοξο Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero, στο κέντρο της Ν. Υόρκης.

“Τα θυρανοίξια του το Σεπτέμβρη του 2021, στην 20η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης, ενότητας κι αδελφοσύνης” γράφει o υφυπουργός στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων