10/12/2019 10/12/2019 Κώστας Παναγόπουλος – ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» Έφυγε 22.00, ώρα Αμερικής. Όμως, 7.00 το πρωί της Κυριακής, ώρα Ελλάδος. Και, τρόπον τινά, ίσως να μέτρησε η ώρα της πατρίδος, η ώρα του Όρθρου και της Προσκομιδής. Έφυγε σαν να μπήκε κατευθείαν στον Όρθρο του επουρανίου Θυσιαστηρίου. Ποιοι, άραγε, περίμεναν εκεί; Περίμενε ο Γέρο Ιωσήφ ο Ησυχαστής και...
10 Δεκεμβρίου, 2019 - 15:41
Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2019 - 15:45

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 7.00: Έφυγε σαν να μπήκε κατευθείαν στον Όρθρο

Διαδώστε:
ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 7.00: Έφυγε σαν να μπήκε κατευθείαν στον Όρθρο

Κώστας Παναγόπουλος – ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

Έφυγε 22.00, ώρα Αμερικής. Όμως, 7.00 το πρωί της Κυριακής, ώρα Ελλάδος. Και, τρόπον τινά, ίσως να μέτρησε η ώρα της πατρίδος, η ώρα του Όρθρου και της Προσκομιδής.

Έφυγε σαν να μπήκε κατευθείαν στον Όρθρο του επουρανίου Θυσιαστηρίου.

Ποιοι, άραγε, περίμεναν εκεί;

Περίμενε ο Γέρο Ιωσήφ ο Ησυχαστής και ο Γέρο Αρσένιος ο Σπηλαιώτης για να τον βάλουν ανάμεσα στα μισόγκρεμα στασίδια τους, όπως τότε παλαιά, στο «στριμωγμένο» εκκλησάκι του Τιμίου Προδρόμου στις ερημιές της Μικράς Αγίας Άννας.

Ο μοναχός Εφραίμ, ο «βαβούλης» που τον έλεγε ο Γέρο Ησυχαστής, ήταν μικρός σε ηλικία και σε όγκο και χωρούσε ανάμεσα στα δύο στασίδια των Γερόντων.
Ποιοι άλλοι τον περίμεναν εκεί ψηλά – περίπου, ώρα 7.00 της Ελλάδος;

Νομίζουμε, εντός του θυσιαστηρίου, ο παπά Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, με την βαθιά και ολόθερμη και πηχτή θείας χάριτος φωνή του. «Ντύσου, Εφραίμ, να βάλουμε σιγά σιγά Ευλογημένη η Βασιλεία». Έτσι, θα του είπε ολιγόλογα και ύστερα πάλι σιωπή, διότι εκείνοι οι παλαιοί απέφευγαν για να συνομιλούν εντός του Θυσιαστηρίου.

Κάπου εκεί, ο μοναχός Ιωσήφ, ο μετέπειτα Βατοπαιδινός. Ένδακρυς, αυτός, όπως και ουδέποτε επί της Γης δεν κατάφερε να συγκρατήσει τους λυγμούς του σε ώρα Θείας Λειτουργίας και πολύ περισσότερο σε ώρα Θείας Μεταλήψεως.

Ο Γέρων Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός υπήρξε πάντοτε ένας μεγάλος στοργικός παράδελφος για τον μετέπειτα Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας, καθώς ο Γέρο Ησυχαστής υπήρχε καθημερινώς ως ο μεγάλος στοργικός πνευματικός πατέρας.

Εντός του θυσιαστηρίου και ο παπά Χαράλαμπος ο Διονυσιάτης.

Προεξάρχων της Θείας Λειτουργίας, τιμητικά του ερχομού του, ο Εφραίμ της Αριζόνας. Δεξιά, στην επουράνια Τράπεζα, ο παπά Εφραίμ ο Κατουνακιώτης. Αριστερά , ο παπά Χαράλαμπος, ενώ και έξω, από πολύ κοντά, ο Γέρο Ησυχαστής, ο Γέρο Αρσένιος και ο όλος με δάκρυα και αναφιλητά, ο παππούς Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός. Ο πατέρας Αθανάσιος, ο κατά σάρκαν αδελφός του Ιωσήφ του Ησυχαστού, εκεί και αυτός.

Μόλις μπήκε και ο συμπαθέστατος παππούλης Θεοφύλακτος από τη Νέα Σκήτη.

«Ευλογημένη Βασιλεία»…

Ώρα, περίπου, 08.15, Ελλάδος.

Στον Όρθρο, ο Εφραίμ της Αριζόνας είχε μπει απ’ τις 7.00.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων