12/06/2019 12/06/2019 Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. “To θέμα του Αυτοκεφάλου είναι ένα εκκλησιαστικόν γεγονός και όχι αξεσουάρ της πολιτικής”., τόνισε μεταξύ άλλων η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετά τη Θεία Λειτουργία στο Φανάρι επ’ αφορμή των ονομαστηρίων του. Ο...
12 Ιουνίου, 2019 - 9:21
Τελευταία ενημέρωση: 12/06/2019 - 9:28

Ουκρανική Αυτοκεφαλία- Το μήνυμα του Οικ. Πατριάρχη, η Εκκλησία της Ελλάδος και η πρόταση του κ. Επιφάνιου προς τον Αρχιεπ. Αθηνών

Διαδώστε:
Ουκρανική Αυτοκεφαλία- Το μήνυμα του Οικ. Πατριάρχη, η Εκκλησία της Ελλάδος και η πρόταση του κ. Επιφάνιου προς τον Αρχιεπ. Αθηνών

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

“To θέμα του Αυτοκεφάλου είναι ένα εκκλησιαστικόν γεγονός και όχι αξεσουάρ της πολιτικής”., τόνισε μεταξύ άλλων η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετά τη Θεία Λειτουργία στο Φανάρι επ’ αφορμή των ονομαστηρίων του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης , καλωσόρισε στο Φανάρι τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, συγχαίροντάς τον “διά την πιστότητά Του εις την Μητέρα Εκκλησίαν και διά τον καλόν αγώνα του διά τα εκκλησιαστικά πράγματα εν Ουκρανία”.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας και του ιδίου προσωπικώς για την προσφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον ουκρανικό λαό

“Άνευ των κινήσεων Σας, της στοργικής Σας φροντίδας, της μεγάλης αγάπης Σας ακόμη θα ζούσαμε σε διαίρεση” τόνισε.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στην αναφορά που έκανε εν συνεχεία στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο:

“Μακαριώτατε, με μεγάλη χαρά έμαθα ότι θα είσαστε εδώ και προσδοκούσα να βρεθώ και εγώ στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσω και το δικό σας σεβάσμιο πρόσωπο” του είπε προσθέτοντας: “Στο πρόσωπό Σας χαιρετίζω και όλη την Ιεραρχία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος και αναμένω την τιμή και χαρά της συλλειτουργίας μας στο μέλλον”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδας, δεν έχει λάβει ακόμα επίσημη θέση σχετικά με την Ουκρανική Εκκλησία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικές επιτροπής της Ιεράς Συνόδου έχουν ήδη ετοιμάσει τα σχετικά τους πορίσματα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι θετικά ως προς την Αυτοκεφαλία, και η απόφαση δεν θα αργήσει να εκδοθεί.

Το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας κυριάρχησε στα μηνύματα του Παναγιώτατου τις δύο τελευταίες ημέρες, την ώρα που στην Ουκρανία υπάρχει έντονος προβληματισμός.

Αν και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως διαφαίνεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τάσσεται, υπέρ της ανεξάρτητης εκκλησίας, η Ορθοδοξία στην χώρα αυτή εξακολουθεί να είναι διχασμένη.

Πιο πρόσφατο γεγονός η απόφαση του επίτιμου Πατριάρχη Κιέβου, κ. Φιλάρετου, να συγκαλέσει άτυπη Σύνοδο, που θα προσβλέπει στην ακύρωση των αποφάσεων του ενωτικού συμβουλίου που οδήγησε στην λήψη του Τόμου της Αυτοκεφαλίας.
Το τελευταίο διάστημα ο κ. Φιλάρετος εκφράζει ανοικτά την αντίθεσή του προς τον Προκαθήμενο της αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας, Μητροπολίτη Επιφάνιο. Υποστηρίζει ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει ανεξαρτησία, τονίζει ότι παρά τα αρχικώς συμφωνηθέντα ό κ. Επιφάνιος αρνείται την επικοινωνία μαζί του και υπογραμμίζει ότι αν γνώριζε το περιεχόμενο του Τόμου δεν θα το ζήφιζε ποτέ.
«Έτσι θα δείξουμε ότι το Πατριαρχείο Κιέβου ήταν, είναι και θα είναι. Συγκαλούμε τη Σύνοδο στις 20 Ιουνίου. Για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία! Για το Πατριαρχείο Κίεβο!» δήλωσε και πρόσθεσε «Μπορούμε να σώσουμε το Πατριαρχείο Κιέβου. Αν και είναι μικρό, θα εξελιχθεί σε μια μεγάλη εκκλησία.»

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων