01/08/2021 01/08/2021 του Νίκου Οικονόμου / ope.gr Ομόφωνη ήταν η απόφαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ να διατηρήσει τέσσερα Σερβικά Ορθόδοξα προσκυνήματα του Κοσσυφοπεδίου (Μονή Γκρατσάνιτσα, Μονή Βίσοκι Ντέτσανι, Μονή του Πατριαρχείου Πεκίου, Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πριζρένης) στον κατάλογο των απειλούμενων μνημείων. Με δηλώσεις της στο Σερβικό πρακτορείο “Tanjug”, η Αντιπροσώπος της Σερβίας στην...
01 Αυγούστου, 2021 - 9:30
Τελευταία ενημέρωση: 01/08/2021 - 13:42

ΟΥΝΕΣΚΟ: Υπό απειλή τα Σερβικά προσκυνήματα στο Κοσσυφοπέδιο

Διαδώστε:
ΟΥΝΕΣΚΟ: Υπό απειλή τα Σερβικά προσκυνήματα στο Κοσσυφοπέδιο
  • του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

Ομόφωνη ήταν η απόφαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ να διατηρήσει τέσσερα Σερβικά Ορθόδοξα προσκυνήματα του Κοσσυφοπεδίου (Μονή Γκρατσάνιτσα, Μονή Βίσοκι Ντέτσανι, Μονή του Πατριαρχείου Πεκίου, Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πριζρένης) στον κατάλογο των απειλούμενων μνημείων.

Με δηλώσεις της στο Σερβικό πρακτορείο “Tanjug”, η Αντιπροσώπος της Σερβίας στην OYΝΕΣΚΟ Ταμάρα Ράστοβατς Σιαμασβίλι τόνισε ότι αυτή η απόφαση είναι πολύ σημαντική διότι επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη σοβαρή απειλή, την οποία επισημαίνει συνέχεια η Δημοκρατία της Σερβίας. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας, κάνοντας λόγο για επιβεβαίωση της συνεχιζόμενης απειλής της Σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο.

Επίσης, ο διευθυντής του Γραφείου της Σερβικής Δημοκρατίας για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια Πέταρ Πέτκοβιτς, χαιρέτισε την απόφαση της Επιτροπής μέσω ανάρτησης του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντας την απόφαση “σημαντική και την μόνη σωστή”.

 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάϊο, οι αρχές στην Πρίστινα και συγκεκριμένα, η Πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι, ο Πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι και ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Γκλάουκ Κονιούφτσα είχαν ζητήσει από την OYΝΕΣΚΟ να αφαιρέσει από τον κατάλογο των απειλούμενων μνημείων τέσσερα Ορθόδοξα μοναστήρια της περιοχής. Παράλληλα, είχαν απαιτήσει να αφαιρεθεί από την Σερβία το δικαίωμα που έχει να προστατεύει τα μνημεία και αυτό να περάσει στο Κοσσυφοπέδιο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων