25/10/2020 25/10/2020 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΔΟΣ – ΦΩΤΟ: ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ – ope.gr Με μεγαλοπρέπεια και λειτουργική λαμπρότητα τελέστηκε ο Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου τον Μυροβλήτη, στον ομώνυμο ιστορικό και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Θεσσαλονίκης προεξάρχοντος κατόπιν προσκλήσεως του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους...
25 Οκτωβρίου, 2020 - 19:25
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2020 - 22:55

Ουρές οι Θεσσαλονικείς για τον Πολιούχο: Δεν τους σταμάτησε ο άσχημος καιρός (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ουρές οι Θεσσαλονικείς για τον Πολιούχο: Δεν τους σταμάτησε ο άσχημος καιρός (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΔΟΣ – ΦΩΤΟ: ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ – ope.gr

Με μεγαλοπρέπεια και λειτουργική λαμπρότητα τελέστηκε ο Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου τον Μυροβλήτη, στον ομώνυμο ιστορικό και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Θεσσαλονίκης προεξάρχοντος κατόπιν προσκλήσεως του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και συμπροσευχομένων του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, του ιερού κλήρου της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και του ευσεβούς λαού, πάντοτε υπό την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων που ορίζει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για την πανδημία.

Ας σημειωθεί, ότι πολλοί προσκυνητές αψηφώντας τις άσχημες καιρικές συνθήκες προσήλθαν στο προαύλιο του αγ. Δημητρίου περιμένοντας υπομονετικά τη στιγμή που θα εισέλθουν στον ιερό ναό να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί στη χάρη του. Υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες για τα υγειονομικά μέτρα και την απαγόρευση εισόδου στον ναό, ιδιαιτέρως αυτήν την μεγάλη μέρα για τη Θεσσαλονίκη, τις οποίες αντιδράσεις αντιμετώπισαν με διάκριση οι ιερείς του ναού και οι επίτροποι.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ (ΒΙΝΤΕΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ):

 

 

 

 

Στον περικαλλή ιερό ναό έχει τεθεί προς προσκύνηση η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας και τα ιερά λείψανα του Μεγαλομάρτυρα, τα οποία με τάξη και ευλάβεια οι προβλεπόμενοι πιστοί προσήλθαν να ασπαστούν και να ζητήσουν την χάρη του παντοδυνάμου Τριαδικού Θεού. Ας σημειωθεί, ότι λόγω των γνωστών υγειονομικών μέτρων, είναι περιορισμένος ο αριθμός των εκκλησιαζομένων πιστών, δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί η από αιώνων καθιερωμένη πάνδημος λιτανεία διά μέσου των οδών της πόλεως. Ωστόσο, προς παρηγορία και παραμυθία του λαού του Θεού το προηγούμενο προεόρτιο διάστημα έγινε υποδοχή της πιστού αντιγράφου Ιεράς Εικόνας Παναγίας της Παραμυθίας, πιστού αντίγραφου του πρωτοτύπου της ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, το οποίο φυλάσσεται στον ιερό Ναό αγίας Μαρίνης άνω Τούμπας , τελέστηκε η Μεγάλη Εβδομάδα του Μεγαλομάρτυρα και η Ακολουθία των Εγκωμίων μπροστά από τη Λάρνακα του Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε εν ευλαβεία και κατάνυξη η Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου του Αγίου μέσα στον ναό αλλά και στον προαύλιο χώρο την παραμονή της κυριωνύμου ημέρας της εορτής μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου.

Τα ιερά αναλόγια επάνδρωσαν όλες τις μέρες Ιεροψάλτες της Θεσαλονίκης και σήμερα αποδίδουν πανηγυρικώς οι βυζαντινοί χοροί του ναού υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Δημητρίου Χριστοδούλου και του Λαμπαδαρίου Χαραλάμπους Τζινευράκη.

Κορυφώνονται την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, οι εορταστικές εκδηλώσεις της ιεράς μνήμης του Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου με την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία και την επίσημο Δοξολογία για τα ελευθέρια της πόλεως, παρουσία της Προέδρου Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κυριακή πρωί Παραμονή του Πολιούχου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων