13/03/2020 13/03/2020 Με σταθερή ευαισθησία σε ζητήματα ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών, οι οποίες κινούνται πάνω στα όρια ή και παραβιάζουν θεμελιώδεις προσωπικές ελευθερίες σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταφέρουμε προς το ελληνικό κοινό το επίκαιρο δημοσίευμα του Διεθνούς Πρακτορείου REUTERS (9 Μαρτίου 2020), όπου γίνεται λόγος για τη φερόμενη ως δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου (facial recognition) απλών κινέζων πολιτών, ακόμη και...
13 Μαρτίου, 2020 - 16:04
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2020 - 22:22

Ούτε οι μάσκες δε σταματούν το face control της Κίνας

Διαδώστε:
Ούτε οι μάσκες δε σταματούν το face control της Κίνας

Με σταθερή ευαισθησία σε ζητήματα ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών, οι οποίες κινούνται πάνω στα όρια ή και παραβιάζουν θεμελιώδεις προσωπικές ελευθερίες σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταφέρουμε προς το ελληνικό κοινό το επίκαιρο δημοσίευμα του Διεθνούς Πρακτορείου REUTERS (9 Μαρτίου 2020), όπου γίνεται λόγος για τη φερόμενη ως δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου (facial recognition) απλών κινέζων πολιτών, ακόμη και υπό τις συνθήκες εξάπλωσης του ιού του κορονοϊού, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού φέρει μάσκες στο πρόσωπο σε πολύωρη καθημερινή βάση.

 

 

 

Μία κινεζική εταιρεία φαίνεται ότι εμπορεύεται μία αποτελεσματική τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, η οποία δύναται να ταυτοποιεί πολίτες ακόμη και όταν φορούν μάσκα λόγω του κορονοϊού, καθώς αυτό λαμβάνει χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό του κινεζικού πληθυσμού κατά το τελευταίο διάστημα.

Είναι γνωστό ότι η Κίνα διαθέτει σε κρατικό επίπεδο ασφαλείας μία ευρεία γκάμα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης πολιτών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών εφαρμογών και εγκαταστάσεων αναγνώρισης προσώπου, αν και ο ερχομός του κορονοϊού φαίνεται να έχει αλλάξει μερικά από τα δεδομένα της καθημερινής facial επιτήρησης των πολιτών της.

 

 

 

Οι υπηρεσίες προϊόντων, τις οποίες ισχυρίζεται ότι δύναται να προσφέρει η εν λόγω κινεζική εταιρεία (Hanwang Technology Ltd), χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η «single channel» αναγνώριση προσώπου με μάσκα πρόκειται για εγκατάσταση, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί, για παράδειγμα, σε εισόδους εργασιακών χώρων. Δύναται, όμως, να παρέχει και «multi-channel» αναγνώριση προσώπου (με μάσκα), χρησιμοποιώντας πολλαπλές κάμερες παρακολούθησης σε πεδίο πλήθους με ταυτοποίηση πολιτών εντός κοινού έως τριάντα ατόμων μέσα σε χρόνο ενός δευτερολέπτου.

Το ποσοστό επιτυχίας της αναγνώρισης προσώπου με μάσκα, κατά τη χρήση των παραπάνω τεχνολογιών, φέρεται να κινείται περίπου στο ποσοστό του 95%, ενώ, σε περίπτωση που το πρόσωπο δε φοράει μάσκα, το ποσοστό αυξάνεται σε περίπου 99.5%.

 

 

 

Σύμφωνα με το επίκαιρο δημοσίευμα του REUTERS, ένα «μεγάλος» πελάτης της Hanwang Technology Ltd είναι το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (Ασφαλείας) της Κίνας υπό το οποίο ευρίσκονται οι αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, αλλά και εκατοντάδες άλλοι πελάτες φαίνεται ότι έχουν επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον στο Πεκίνο λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης περιστατικών ασφαλείας μετά την εξάπλωση του κορονοϊού, όπου πάρα πολλοί από τους υπόπτους φέρουν πλέον τις γνωστές προστατευτικές μάσκες.

Πάντως, η αναγνώριση προσώπου μέσω της εν λόγω τεχνολογίας είναι αρκετά δυσκολότερη, όταν κάποιος από τους πολίτες φοράει συνδυαστικά μάσκα και γυαλιά ηλίου, με το σύστημα «να τα βρίσκει σκούρα» σε κάποιες περιπτώσεις, αν και δύναται να υποθέσει κανείς ότι και πάλι οι καινοτόμες τεχνολογίες μπορούν να ανιχνεύσουν την οδό και να επιτύχουν, αν και σε χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας, την επιχειρούμενη ταυτοποίηση του υπό εξέταση προσώπου.

Στο μεταξύ, μάλλον θα παρατηρηθεί αύξηση της ζήτησης του προϊόντος τεχνολογίας και εκτός Κίνας λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, αν και παρόμοιες τεχνολογίες σίγουρα ευρίσκονται και ενδεχομένως ήδη εφαρμόζονται και σε άλλες πολλές χώρες για λόγους ασφαλείας, ιδιαιτέρως έναντι υπόπτων που φέρουν μάσκες παγκοσμίως.

 

 

 

ΦΩΤΟ: Εξειδικευμένοι Προγραμματιστές, εργαζόμενοι στο project αναγνώρισης προσώπων τα οποία φέρουν μάσκα, εντός του τεχνολογικού εργαστηρίου της εταιρείας Hanwang (Hanvon) Technology στο Πεκίνο ή προσερχόμενοι στους χώρους της εταιρείας και αναγνωριζόμενοι με μάσκα (PHOTO: REUTERS/Thomas Peter)

Επιμέλεια: Κώστας Παναγόπουλος – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

 

 

ΠΗΓΗ:

REUTERS – MARCH 9, 2020 – “Even mask-wearers can be ID’d, China facial recognition firm says” by Martin Pollard – Editing by Brenda Goh, Robert Birsel

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων