30/07/2022 30/07/2022   Της Δέσποινας Σωτηρίου Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, για να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή και με τον αγγλικό...
30 Ιουλίου, 2022 - 9:39
Τελευταία ενημέρωση: 30/07/2022 - 10:04

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων: Οι αριθμοί που σοκάρουν

Διαδώστε:
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων: Οι αριθμοί που σοκάρουν

 

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, για να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή και με τον αγγλικό όρο trafficking, έχει ως αντικείμενα κυρίως την εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος. Είναι μια διεθνοποιημένη επικερδής επιχείρηση, με τζίρο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Η Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για την εμπορία ανθρώπων υπολογίζει πως στην αλυσίδα του φαινομένου εμπλέκονται 164 χώρες και άνθρωποι 175 διαφορετικών εθνικοτήτων.

Χρήση και κατάχρηση τεχνολογίας

Το φετινό θέμα εστιάζει στον ρόλο της τεχνολογίας ως εργαλείου που μπορεί να επιτρέψει και να εμποδίσει την εμπορία ανθρώπων.

Με την παγκόσμια επέκταση στη χρήση της τεχνολογίας – που εντάθηκε από την πανδημία COVID-19 και τη στροφή της καθημερινότητάς μας σε διαδικτυακές πλατφόρμες – το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων έχει κατακτήσει τον κυβερνοχώρο. Το διαδίκτυο και οι ψηφιακές πλατφόρμες προσφέρουν στους διακινητές πολυάριθμα εργαλεία για τη στρατολόγηση, την εκμετάλλευση και τον έλεγχο των θυμάτων:  να οργανώσει τη μεταφορά και τη διαμονή τους,  να διαφημίζουν τα θύματα και να προσεγγίζουν πιθανούς πελάτες, επικοινωνία μεταξύ των δραστών, απόκρυψη εγκληματικών εσόδων – και όλα αυτά με μεγαλύτερη ταχύτητα, οικονομική απόδοση και ανωνυμία.

Η εκστρατεία Μπλε Καρδιά

Η εκστρατεία Μπλε Καρδιά είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και των επιπτώσεών της στην κοινωνία.

Επιδιώκει να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών, του εταιρικού τομέα και ιδιωτών, για να εμπνεύσει δράση και να βοηθήσει στην πρόληψη αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος.

Η Μπλε Καρδιά αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως το διεθνές σύμβολο κατά της εμπορίας ανθρώπων, αντιπροσωπεύοντας τη θλίψη όσων πέφτουν θύματα εμπορίας, ενώ μας υπενθυμίζει την ψυχρότητα όσων αγοράζουν και πωλούν συνανθρώπους.

 

Οι αριθμοί που σοκάρουν

Το 2018 περίπου 50.000 θύματα εμπορίας ανθρώπων εντοπίστηκαν και αναφέρθηκαν από 148 χώρες.

Το 50% των θυμάτων που εντοπίστηκαν υπέστησαν εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση, το 38% εκμεταλλεύτηκαν για καταναγκαστική εργασία.

Οι γυναίκες θύματα εξακολουθούν  να είναι οι πρωταρχικοί στόχοι. Οι γυναίκες αποτελούν το 46% και τα κορίτσια το 19% όλων των θυμάτων εμπορίας.

Παγκοσμίως, ένα στα τρία θύματα που εντοπίστηκαν είναι παιδί.

Το ποσοστό των παιδιών μεταξύ των θυμάτων εμπορίας που εντοπίστηκαν έχει τριπλασιαστεί, ενώ το ποσοστό των αγοριών έχει αυξηθεί πέντε φορές τα τελευταία 15 χρόνια.

Η ευκαιρία

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ στη χρήση της τεχνολογίας βρίσκεται επίσης μεγάλη ευκαιρία. Η μελλοντική επιτυχία στην εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων θα εξαρτηθεί από το πώς οι αρχές επιβολής του νόμου, τα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης και άλλοι μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, μεταξύ άλλων με την παροχή βοήθειας στις έρευνες για να ρίξουν φως στον τρόπο λειτουργίας των δικτύων εμπορίας ανθρώπων, την  ενίσχυση των διώξεων μέσω ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων για την ανακούφιση της κατάστασης των θυμάτων σε ποινικές διαδικασίες και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε επιζώντες. Οι δραστηριότητες πρόληψης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να συμβάλουν στον μετριασμό του κινδύνου να πέσουν άτομα θύματα εμπορίας στο διαδίκτυο. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι σημαντική για την αξιοποίηση της καινοτομίας και της τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη βιώσιμων, #EndHuman Trafficking

 

Σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία, σκλαβιά…

Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί σοβαρό έγκλημα και σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέφτουν στα χέρια διακινητών, στις χώρες τους και στο εξωτερικό. Σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο πλήττεται από την εμπορία ανθρώπων, είτε ως χώρα προέλευσης, είτε ως χώρα διέλευσης είτε ως προορισμός θυμάτων. Το UNODC, ως θεματοφύλακας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος (UNTOC) και των Πρωτοκόλλων αυτής, βοηθά τα κράτη στις προσπάθειές τους να εφαρμόσουν το  Πρωτόκολλο για την Πρόληψη, Καταστολή και Τιμωρία της Εμπορίας Προσώπων  (Πρωτόκολλο Trafficking in Persons).

Το Πρωτόκολλο για την Πρόληψη, Καταστολή και Τιμωρία της Εμπορίας Προσώπων ορίζει την Εμπορία Προσώπων ως τη στρατολόγηση, μεταφορά, μεταφορά, στέγαση ή παραλαβή προσώπων, μέσω της απειλής ή της χρήσης βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού, απαγωγής, απάτης, εξαπάτησης, κατάχρησης εξουσίας ή ευάλωτης θέσης ή παροχής ή λήψης πληρωμών ή παροχών για την επίτευξη της συναίνεσης ενός ατόμου που έχει τον έλεγχο άλλου προσώπου, με σκοπό την εκμετάλλευση. Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει, τουλάχιστον, την εκμετάλλευση της πορνείας άλλων ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, την καταναγκαστική εργασία ή υπηρεσίες, τη δουλεία ή πρακτικές παρόμοιες με τη δουλεία, τη δουλεία ή την αφαίρεση οργάνων.

Φωτογραφία: https://www.ohchr.org/en/stories/2017/07/escaping-bonds-human-trafficking-pamelas-story

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων