05/06/2022 05/06/2022 Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Της Δέσποινας Σωτηρίου Στο πλαίσιο δράσεων της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και...
05 Ιουνίου, 2022 - 9:55
Τελευταία ενημέρωση: 05/06/2022 - 14:34

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Στα καμμένα της Εύβοιας ο Αρχιεπίσκοπος – Οι δράσεις της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Στα καμμένα της Εύβοιας ο Αρχιεπίσκοπος – Οι δράσεις της Εκκλησίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Στο πλαίσιο δράσεων της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, θα επισκεφθεί σήμερα τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και το λιμάνι της Αρκίτσας στην Φθιώτιδα, το οποίο κατά την περυσινή πύρινη δοκιμασία, υποδέχθηκε εκατοντάδες πυρόπληκτους αδελφούς μας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Μακαριώτατος και η συνοδεία Του, με την ευγενική φροντίδα και πρόνοια του επιχωρίου Μητροπολίτου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, επισκέφθηκε το πρωί την πυρόπληκτη περιοχή των Ροβιών, όπου στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου προέστη της Θείας Λειτουργίας.

Αμέσως μετά o Αρχιεπίσκοπος έστειλε ένα ακόμα μήνυμα για το περιβάλλον, φυτεύοντας έναν πλάτανο έξω από το Πνευματικό Κέντρο των Ροβιών με την ευχή να πρασινίσει γρήγορα η καμένη περιοχή.

Παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σταμούλος, ο αντιδήμαρχος Άγγελος Κωνσταντινάκης, εκπρόσωποι της αστυνομίας και του λιμενικού.

Στο γεύμα που παρέθεσε η δημοτική αρχή στον Αρχιεπίσκοπο ο δήμαρχος του πρόσφερε ένα καλάθι γεμάτο με τοπικά προϊόντα.

Ο Μακαριώτατος γύρω στις 12:30 επισκέφθηκε την πυρόπληκτη Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, όπου και ανέπεμψε ειδική Δέηση υπέρ της προστασίας του Περιβάλλοντος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (19.00) θα μεταβεί στο λιμάνι της Αρκίτσας και θα ευλογήσει περιβαλλοντική δράση καθαρισμού των ακτών της Λοκρίδος στον Μαλιακό κόλπο, την οποία υλοποιούν από κοινού ο Δήμος Λοκρών, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδος, περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήματα εθελοντών και πολιτιστικοί σύλλογοι και η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος, εκ θέσεως, ηγήθηκε της δραστηριότητας της Εκκλησίας υπέρ της ενισχύσεως των πυροπαθών συνανθρώπων μας, στην επίσκεψή του θα συνοδεύεται από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών, ως Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας & Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας, καθώς και από άλλα μέλη της ίδιας Επιτροπής.

Αίσθημα ευθύνης

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές οφείλουμε ως Εκκλησία να συνδιαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε με αγάπη προς το περιβάλλον και τον πλησίον τις πρακτικές που μειώνουν την επιβάρυνση και εξελικτικά την καταστροφή του. Αυτό θα πράξουμε με στοχευμένες ενέργειες και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς» αναφέρει στο μήνυμά του με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και καταλήγει: «Είναι ώρα να αναλάβουμε συντονισμένα και με συνεργασία όλων, θεσμών, φορέων και προσώπων, συλλογικές δράσεις όλοι μαζί, όχι απλώς δείχνοντας έμπρακτα τον σεβασμό, την αγάπη και την πρόνοιά μας για το περιβάλλον και το οικοσύστημα, αλλά κυρίως ενεργώντας έγκαιρα και αποτελεσματικά πριν να είναι αργά».

Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου:

«Αγαπητοί αδελφοί,

Η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για σύνολη την οικογένεια της ανθρωπότητας, συνιστά ασφαλώς μία ημέρα οικουμενικής περισυλλογής και αφυπνίσεως για όλη τη διεθνή κοινότητα, αλλά και ιδιαίτερα για όλους εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς.

Είναι γεγονός ότι ο άκρατος υλισμός, που επικρατεί, περιφρονεί τη Δημιουργία του Θεού, αφού επιβαρύνει με κάθε τρόπο το οικοσύστημα της Γης.

Ο αέρας ρυπαίνεται με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας και την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα δάση καίγονται με καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτές που βίωσε στο πρόσφατο παρελθόν η πατρίδα μας, στερώντας από το περιβάλλον το απαραίτητο για την ισορροπία του οικοσυστήματος οξυγόνο, αλλά και σκορπίζοντας θάνατο και οδύνη στα έμψυχα και άψυχα δημιουργήματα του Θεού.

Οι θάλασσες ρυπαίνονται, η στάθμη τους ανεβαίνει διαφοροποιώντας άρδην τη μορφολογία του εδάφους και τη ζωή σε διάφορα σημεία της οικουμένης. Η άκριτη δόμηση εξαφανίζει εστίες πρασίνου και η μαζική χρήση χημικών στην καλλιέργεια των προϊόντων καταστρέφει το υπέδαφος και μολύνει ποταμούς, λίμνες, θάλασσες. Η άνευ μέτρου χρήση του αυτοκινήτου συμβάλλει ακόμα πιο πολύ στη ζοφερή βιοτή των αστικών κέντρων.

Τέλος, οι εστίες πολέμου καταδεικνύουν με τον πλέον εμφανή τρόπο την ύβρη του ανθρώπου έναντι του έργου του Θεού, καθώς η χρήση εξελιγμένων όπλων αφανίζει τη ζωή και την προοπτική της καλλιέργειας σημαντικών εκτάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, που ήδη πλήττουν την ανθρωπότητα, αποτελούν απτή έκφανση της δοκιμασίας, που ήδη βιώνει η κτίση, αλλά και των επερχόμενων δεινών.

Συγχρόνως, έντονος προβληματισμός αναπτύσσεται στην παγκόσμια συζήτηση σχετικά με τη σχέση αγοράς και περιβάλλοντος, οικονομίας και οικολογίας, ισορροπίας ανάμεσα στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων και ήπιων πηγών ενέργειας και στην παράλληλη διαφύλαξη του δασικού και φυσικού πλούτου, αλλά και για τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια «πράσινη» και ταυτοχρόνως υγιή ανάπτυξη.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα και στα μεγάλα και συγχρόνως επιτακτικά ερωτήματα, που θέτει η εποχή, με σεβασμό έναντι της Θείας Δημιουργίας και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές, καλούμαστε να δράσουμε άμεσα και με αποφασιστικότητα. Όχι με ευχολόγια, αλλά με στοχευμένες ενέργειες ο καθένας ατομικά, στον καθημερινό τρόπο ζωής του, αλλά και με συλλογικές δράσεις που σταδιακά μπορούν να επιφέρουν την εξομάλυνση της διασαλευθείσας αρμονίας.

Η Εκκλησία της Ελλάδος σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις, οι οποίες καλούν σε αφύπνιση και επαγρύπνηση. Ο κόσμος μας, ο οίκος, τον οποίον ο Θεός εμπιστεύθηκε στον άνθρωπο, εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ήδη ο όρος ‘’κλιματική αλλαγή’’ διαφοροποιήθηκε σε ‘’κλιματική κρίση’’.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές οφείλουμε ως Εκκλησία να συνδιαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε με αγάπη προς το περιβάλλον και τον πλησίον τις πρακτικές που μειώνουν την επιβάρυνση και εξελικτικά την καταστροφή του. Αυτό θα πράξουμε με στοχευμένες ενέργειες και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.

Είναι ώρα να αναλάβουμε συντονισμένα και με συνεργασία όλων, θεσμών, φορέων και προσώπων, συλλογικές δράσεις όλοι μαζί, όχι απλώς δείχνοντας έμπρακτα τον σεβασμό, την αγάπη και την πρόνοιά μας για το περιβάλλον και το οικοσύστημα, αλλά κυρίως ενεργώντας έγκαιρα και αποτελεσματικά, πριν να είναι αργά…
Οι δράσεις στις ενορίες

Υπενθυμίζεται ότι η ήδη από τα μέσα Μαΐου η Ιερά Σύνοδος απέστειλε εγκύκλιο προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη διοργάνωση περιβαλλοντικών δράσεων.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας, «προτρέπομεν υμάς όπως εξ αφορμής της Παγκοσμίου Ημέρας Περιβάλλοντος (5ης Ιουνίου 2022) διοργανώσητε, κατά την έμφρονα ποιμαντικήν υμών κρίσιν, σχετικάς δράσεις (ειδικάς ενημερωτικάς Συνάξεις και Ημερίδας, δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς ακτών, επισκέψεις εις περιβαλλοντικώς επιβεβαρυμμένας περιοχάς, δράσεις ανακυκλώσεως κ.λπ.), προς καλλιέργειαν της οικολογικής και περιβαλλοντικής συνειδήσεως των μελών της Εκκλησίας, μεριμνήσητε δε διά την προβολήν αυτών υπό των τοπικών Μ.Μ.Ε».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων