15/08/2020 15/08/2020 Στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, τίποτε δεν θύμιζε σήμερα την ιστορική εκείνη πρώτη λειτουργία που τέλεσε πριν από δέκα χρόνια ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (15/8/2010) στο προσκύνημα των απανταχού Ποντίων. Ούτε όλες αυτές που ακολούθησαν μέχρι το 2015, όταν η Ιερά Μονή έκλεισε προκειμένου να γίνουν εργασίες αναστήλωσης. Αφενός η πανδημία,...
15 Αυγούστου, 2020 - 14:19
Τελευταία ενημέρωση: 15/08/2020 - 22:24

Υπό την τούρκικη σημαία εόρτασε η ιστορική Μονή του Πόντου

Διαδώστε:
Υπό την τούρκικη σημαία εόρτασε η ιστορική Μονή του Πόντου

Στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, τίποτε δεν θύμιζε σήμερα την ιστορική εκείνη πρώτη λειτουργία που τέλεσε πριν από δέκα χρόνια ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (15/8/2010) στο προσκύνημα των απανταχού Ποντίων.

Ούτε όλες αυτές που ακολούθησαν μέχρι το 2015, όταν η Ιερά Μονή έκλεισε προκειμένου να γίνουν εργασίες αναστήλωσης.

Αφενός η πανδημία, που περιορίζει τις μετακινήσεις κι αφέτερου η δυσαρέσκεια αρκετών, που δεν μετέβησαν στην Σουμελά φέτος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, είχαν ως αποτέλεσμα να μην παρευρεθούν αρκετοί πιστοί.

Εμφανής η τουρκική σημαία κρεμασμένη σε διάφορα σημεία, ώστε να υπενθυμίζει εκ μέρους των τοπικών αρχών, το ποιος έχει δήθεν το πάνω χέρι στην περιοχή και στη Μονή.

 

 

 

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Φέτος για πρώτη φορά δεν παρέστη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος βρίσκεται γενέτειρά του, Ίμβρο.

Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσαν οι Μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Σηλυβρίας Μάξιμος και Ζάμπιας Ιωάννης, ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Πάντως, η ατμόσφαιρα στο ιστορικό προσκύνημα του Πόντου ήταν συγκινησιακά φορτισμένη

Οι χριστιανοί επέστρεψαν στη μονή πέντε χρόνια μετά την τελευταία φορά και αφού το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξασφάλισε άδεια από τις τουρκικές Αρχές.

 

 

 

 

Παναγία Σουμελά 2020: Ο πόνος και το δίλημμα των Ποντίων

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων