14/09/2019 14/09/2019 Δύο ακόμα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία έτυχαν συντήρησης, παραδίδονται στις 21 Σεπτεμβρίου στη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Πρόκειται για τα μωσαϊκά της βασιλικής της Αγίας Τριάδας και την εκκλησία του Αγίου Φίλωνα στην Καρπασία. Ο Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως πρόκειται για πολύ σημαντικά μνημεία της...
14 Σεπτεμβρίου, 2019 - 16:55
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2019 - 16:26

Παραδίδονται η εκκλησία Αγίου Φίλωνα στην Καρπασία και τα συντηρημένα μωσαϊκά της Αγ. Τριάδας

Διαδώστε:
Παραδίδονται η εκκλησία Αγίου Φίλωνα στην Καρπασία και τα συντηρημένα μωσαϊκά της Αγ. Τριάδας

Δύο ακόμα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία έτυχαν συντήρησης, παραδίδονται στις 21 Σεπτεμβρίου στη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Πρόκειται για τα μωσαϊκά της βασιλικής της Αγίας Τριάδας και την εκκλησία του Αγίου Φίλωνα στην Καρπασία.

Ο Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως πρόκειται για πολύ σημαντικά μνημεία της Ορθοδοξίας αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για έργα του 4ου-5ου αιώνα μ.Χ μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και σημασίας, ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως ο Άγιος Φίλωνας ήταν ο πρώτος Επίσκοπος Καρπασίας.

Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε πως οι εργασίες συντήρησης ξεκίνησαν πέρσι και ολοκληρώθηκαν φέτος με μια διακοπή το χειμώνα, και πως χρηματοδοτήθηκαν με κονδύλι της ΕΕ. Επεσήμανε πως στην τελετή παράδοσης θα δώσει το παρών του ένας Ευρωπαίος ανώτερος αξιωματούχος και πως η τελετή είναι ανοικτή για όσους θέλουν να παραστούν. Για τον σκοπό αυτό έχει διευθετηθεί η μεταφορά όσων ενδιαφέρονται με λεωφορείο που θα αναχωρήσει το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου από το Λήδρα Πάλας στις 12:30.

Στις 14:30 θα γίνει η παράδοση των ψηφιδωτών στην Αγία Τριάδα και στις 16:00 η παράδοση της εκκλησίας του Αγίου Φίλωνα στην Καρπασία.

Εξάλλου, ερωτηθείς σε σχέση με τη σύσκεψη των Ε/κ μελών των Τεχνικών Επιτροπών, την περασμένη Δευτέρα, υπό τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως αυτό που προκύπτει είναι ένα μήνυμα ενίσχυσης του ρόλου των Τεχνικών Επιτροπών και υποβοήθησής τους στην αντιμετώπιση λειτουργικών προβλημάτων

Ο κ. Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε και στο κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδοτική διευκόλυνση προτάσεων των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, ύψους 1 εκ. ευρώ, το οποίο είναι σε ισχύ για την περίοδο 2019-2020, σημειώνοντας πως η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά θα λάβει από αυτό χρηματοδότηση για συντήρηση έργων που έχουν ήδη γίνει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων