14/07/2020 14/07/2020 Σε ένα ακόμα παραλήρημα προκλητικών δηλώσεων, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του, είπε ότι “ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ο ηγέτης των Ορθοδόξων Χριστιανών, ο κυβερνήτης τους” «Το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι επισκέψιμο όπως το τζαμί του Σουλτάναχμετ και το τζαμί Σουλεϊμάνιγιε και ο Σουλτάνος...
14 Ιουλίου, 2020 - 11:53
Τελευταία ενημέρωση: 14/07/2020 - 17:59

Παραληρεί ο Ερντογάν: Ο Μωάμεθ ήταν ηγέτης των Ορθοδόξων

Διαδώστε:
Παραληρεί ο Ερντογάν: Ο Μωάμεθ ήταν ηγέτης των Ορθοδόξων

Σε ένα ακόμα παραλήρημα προκλητικών δηλώσεων, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του, είπε ότι “ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ο ηγέτης των Ορθοδόξων Χριστιανών, ο κυβερνήτης τους”

«Το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι επισκέψιμο όπως το τζαμί του Σουλτάναχμετ και το τζαμί Σουλεϊμάνιγιε και ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθοδόξων» είπε και πρόσθεσε: “Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και μετατράπηκε σε μουσείο. Τώρα έγινε πάλι τζαμί»
Μιλώντας στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή σε όλα τα στελέχη «να φροντίσουν να κάνουν ξεκάθαρο σε κάθε τόνο και σε όλους ότι θα προστατευτεί η ιστορία της Αγίας Σοφίας και ότι οι εργασίες αλλαγής της σε τζαμί θα πραγματοποιηθούν με ιδιαίτερη σπουδή».

«Το άνοιγμα σε λατρεία της Αγίας Σοφίας είναι απόφαση του ΣτΕ. Η Αγία Σοφία δεν είναι ένας τόπος λατρείας μόνο για Μουσουλμάνους, αλλά θα είναι ανοιχτός για όλους. Θα προστατεύσουμε την Αγία Σοφία και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Είναι κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε.

Τσαβούσογλου: Δεν πρόκειται να ρωτήσουμε την UNESCO

 

 

Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στο θέμα της Αγίας Σοφίας, διαμηνύει για μία ακόμα φορά  προς τη διεθνή κοινότητα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χουριέτ», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην Αγία Σοφία τονίζει χαρακτηριστικά ότι σε «αυτό το θέμα δεν τίθεται θέμα υποχώρησης»

«Ο πρόεδρός μας συζήτησε αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή όλοι λένε ‘σεβόμαστε την απόφασή σας, αλλά ας διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά’. Εκείνοι που προηγουμένως έλεγαν ‘να μην ανοίξει ως τζαμί’, τώρα άρχισαν να το στηρίζουν. Κάποιες χώρες που δεν μπορούν να το χωνέψουν όπως η Ελλάδα, εξακολουθούν να υποστηρίζουν το αντίθετο αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση σε αυτό το θέμα», αναφέρει.

Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε τα περί ανυπαρξίας τζαμιού στην Αθήνα, θέτοντας εκ νέου θέμα «καταπίεσης» των Μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης.

«Η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Δεν υπάρχει ούτε τζαμί στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Από την άλλη πλευρά, παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η καταπίεση των Μουσουλμάνων στη δυτική Θράκη είναι προφανής» υποστήριξε.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της UNESCO για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας , ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν επίσης προκλητικός: «Δεν χρειάζεται να ενημερώσουμε την UNESCO ότι θα λειτουργήσει ως τζαμί. Δεν πρόκειται να ρωτήσουμε την UNESCO για τη λειτουργία ως τζαμί. Η σχετική σύμβαση της UNESCO, δεν είναι αντίθετη. Εξετάζοντας τη σύμβαση της UNESCO, δεν είναι απαραίτητο να λάβουμε τη γνώμη της σχετικά με τον τρόπο χρήσης ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση. Αλλά παρόλα αυτά θα εξηγήσουμε τις εργασίες που θα διεξαχθούν στο εσωτερικό κι ότι δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τα κριτήρια που θέτει για την προστασία τέτοιων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων