19/12/2021 23/12/2021 Σε εφιάλτη για ολόκληρο τον κόσμο εξελίσσεται η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για ελαφρά συμπτώματα. Η επιστημονική κοινότητα στο σύνολό της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου στελέχους και καλεί τον κόσμο να εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση, την ώρα που ολοένα...
19 Δεκεμβρίου, 2021 - 9:40
Τελευταία ενημέρωση: 23/12/2021 - 11:18

Παραλλαγή Όμικρον: Ποδαρικό στο νέο έτος με περιορισμούς – Τα νέα μέτρα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Διαδώστε:
Παραλλαγή Όμικρον: Ποδαρικό στο νέο έτος με περιορισμούς – Τα νέα μέτρα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Σε εφιάλτη για ολόκληρο τον κόσμο εξελίσσεται η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για ελαφρά συμπτώματα.

Η επιστημονική κοινότητα στο σύνολό της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου στελέχους και καλεί τον κόσμο να εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση, την ώρα που ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα.

 

Καθολικό lockdown στην Ολλανδία

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, η υπερμεταδοτικότητα της Όμικρον και η επιβάρυνση στα συστήματα υγείας, οδήγησαν την Ολλανδία στην επαναφορά του γενικού απαγορευτικού.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το απόγευμα του Σαββάτου στην οποία συμμετείχαν ο Ολλανδός πρωθυπουργός Rutte και ο υπουργός Υγείας De Jonge, κλειστά θα παραμείνουν για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σχεδόν τα πάντα, με εξαίρεση τα καταστήματα και τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι τις ημέρες των γιορτών θα είναι κλειστά εστιατόρια, καφέ, καζίνο, μουσεία, καταστήματα μόδας και κινηματογράφοι. Επίσης, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η τριτοβάθμια εκπαίδευση κλείνουν μια εβδομάδα νωρίτερα.

«Η επείγουσα συμβουλή είναι να δέχεστε μόνο δύο επισκέπτες την ημέρα στο σπίτι, ηλικίας άνω των 13 ετών. Εξαίρεση ισχύει τις δυο ημέρες των Χριστουγέννων 25 και 26 Δεκεμβρίου οπότε θα επιτρέπονται έως και τέσσερις επισκέπτες», αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, φαρμακεία και τράπεζες ενδέχεται να συνεχίσουν να λειτουργούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ επίσης υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής από εστιατόρια και καφετέριες. Εξάλλου, οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που βρίσκονται προ των πυλών, έχουν ήδη «εξισώσει» εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ιταλία – και πάλι εξαιτίας της Όμικρον – οδηγώντας στην απόφαση για διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου πριν από την είσοδο επισκεπτών στις δύο χώρες, ακόμη κι αν διαθέτουν το, μέχρι πρότινος, πολυπόθητο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

 

Πιο αυστηρά μέτρα στην Ιταλία

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα είναι πιθανή η λήψη νέων, αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Στις 23 του μηνός, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για να αξιολογήσουν από κοινού την όλη κατάσταση, βάσει και των νέων στοιχείων που αφορούν τη διάδοση της παραλλαγής όμικρον.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κυρίως, μπορεί να επεκταθεί στους πολίτες που είναι σε συνεχή επαφή με το κοινό. Μέχρι τώρα, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, οι εργαζόμενοι στην παιδεία, στον υγειονομικό τομέα, στην αστυνομία, στον στρατό και στους καραμπινιέρους. Παράλληλα, εξετάζεται και η μείωση της ισχύος του «πράσινου πάσου εμβολιασμένου», από εννέα σε έξι μήνες.

Στο μεταξύ, σήμερα στη χώρα καταγράφηκαν 28.064 κρούσματα κορωνοϊού και 123 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, έγιναν 697.740 διαγνωστικά τεστ, το 4% εκ των οποίων προέκυψε θετικό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 953 ασθενείς με τον ιό, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 7.576 οι ασθενείς. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία οι μολύνσεις είναι 5.364.852 και 135.544 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

 

«Μείζον περιστατικό» στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο, επίκεντρο της νέας παραλλαγής, οι εισαγωγές σε νοσοκομείο αυξήθηκαν κατά 34% την Τρίτη, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων της Όμικρον αυξήθηκε ραγδαία σε σχεδόν 25.000 και ο συνολικός αριθμός των αναφερθέντων θανάτων σε ανθρώπους που είχαν μολυνθεί με αυτήν μέχρι στιγμής είναι επτά. Οι θάνατοι μολυσμένων με Όμικρον αυξήθηκαν σε επτά στις 16 Δεκεμβρίου, σε σχέση με έναν που είχε καταγράψει η Υπηρεσία μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου Παράλληλα, ο αριθμός των νοσηλειών αυξήθηκε από 65 σε 85. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, κήρυξε «μείζον περιστατικό» για να βοηθηθούν τα νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας να διαχειριστούν την αύξηση των κρουσμάτων που προκλήθηκε από την Όμικρον. Χωρίς νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης, τα επιδημιολογικά μοντέλα υποδηλώνουν ότι οι νοσηλείες θα φτάσουν στο μέγιστο των 3.000 τουλάχιστον ημερησίως, ανέφερε η SAGE.

«Όσο νωρίτερα γίνουν οι παρεμβάσεις, τόσο μεγαλύτερο είναι το αποτέλεσμα που θα έχουν», είπαν οι επιστήμονες.

Οι συστάσεις των ειδικών δημιουργούν ένα δίλημμα για τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μέχρι στιγμής βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης του εμβολιασμού του πληθυσμού με την τρίτη δόση, προκειμένου να περιοριστεί ο ιός. Αφού υπέστη τη μεγαλύτερη «εξέγερση» των Τόρις στη θητεία του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της Covid, θα πρέπει να περάσει ακόμη πιο αυστηρούς κανονισμούς.

 

Γερμανία: Έρχονται τα δύσκολα

Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να ετοιμαστεί για ένα τεράστιο πέμπτο κύμα της πανδημίας. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πρόκληση που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Αννόβερο.
Εκτίμησε πως αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι ηπιότερη από άλλες μεταλλάξεις θα μπορούσε να συγκρατήσει τους θανάτους για δύο με τρεις εβδομάδες, πριν η έξαρση του ιού εξαλείψει αυτό το πλεονέκτημα, υπογραμμίζοντας ότι μια δύσκολη περίοδος στο εγγύς μέλλον είναι αναπόφευκτη. Η Γερμανία έχει επιβάλει ξανά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, καθώς απαγορεύεται σε ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια και καταστήματα εμπορευμάτων που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης.

 

Γαλλία: Ακυρώθηκαν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Στη Γαλλία, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της Όμικρον, ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών, αυτό το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο, ενώ συνιστάται και στους πολίτες να μη συνωστίζονται ούτε στις ιδιωτικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς και να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορωνοϊό, πριν πραγματοποιήσουν κάποια επίσκεψη.

 

ΗΠΑ: Διπλασιασμός κρουσμάτων Όμικρον – Έρχονται νέα μέτρα

Εξίσου επιβαρυμένη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα της Όμικρον διπλασιάζονται κάθε δύο ημέρες και εν συνόλω έχουν αυξηθεί
κατά 50% μέσα σε δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η νέα παραλλαγή βρίσκεται ήδη σε 39 Πολιτείες, ενώ μεγάλη άνοδος παρατηρείται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς και στις μεσοδυτικές Πολιτείες. Μάλιστα, το CNBC αναφέρει ότι την Τρίτη ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να εξαγγείλει νέα μέτρα, περιγράφοντας παράλληλα την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων