14/07/2021 14/07/2021 Το ζήτημα της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συζήτησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την πρώτη ημέρα Συνεδρίας υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε απασχολήσει και την προηγούμενη Συνεδρίαση της ΔΙΣ η οποία είχε διακοπεί...
14 Ιουλίου, 2021 - 8:43
Τελευταία ενημέρωση: 14/07/2021 - 10:46

ΔΙΣ: σταθερή στο υπόμνημα για το ν/σ του Υπουργείου Παιδείας

Διαδώστε:
ΔΙΣ: σταθερή στο υπόμνημα για το ν/σ του Υπουργείου Παιδείας

Το ζήτημα της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συζήτησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την πρώτη ημέρα Συνεδρίας υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε απασχολήσει και την προηγούμενη Συνεδρίαση της ΔΙΣ η οποία είχε διακοπεί λόγω της επίθεσης στους Ιεράρχες με βιτριόλι από καθηρημένο Ιερομόναχο κατά τη διάρκεια Δευτεροβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου.

Η ΔΙΣ τον προηγούμενο μήνα είχε καταθέσει Υπόμνημα στην Υπουργό Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως με 14 βασικά σημεία, όπως είχε δημοσιεύσει το ope.gr, τα οποία όπως ανέφερε το Δελτίο Τύπου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας Συνεδρίας δεν έγιναν αποδεκτά καθ’ ολοκληρίαν ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας όντας εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου στην 164η Συνοδική Περίοδο σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Πρακτορείου Ορθοδοξία κ. Δημήτριου Στρουμπάκου  αν είναι αισιόδοξος για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες τόνισε χαρακτηριστικά «Εμμένουμε στις 14 θέσεις που ζητήσαμε από την κυρία Υπουργό. Δεν ικανοποιήθηκαν όλες ανάμεσα σε αυτές είναι και Ακαδημία της Θεσσαλονίκης. Όπως φαίνεται στο Νομοσχέδιο το ΣΜΥΚ στη Βελλά θα παραμείνει εκεί όπως ήταν αρχικά και αναμένουμε ακόμα τη διαβούλευση». 

Παρακολουθήστε την ερώτηση και την απάντηση στο 12:10 του βίντεο:

Το Δελτίο Τύπου της ΔΙΣ

Συνήλθε σήμερα, 13 Ιουλίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Ιούλιο.

Η ΔΙΣ αρχικά επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Σχετικά με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, η Δ.Ι.Σ. παραμένει σταθερή στα βασικά αιτήματά Της, όπως αυτά διετυπώθησαν στο από 24.6.2021 Υπόμνημά Της προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά καθ’ολοκληρίαν, αγωνιώσα για την λειτουργία των Δομών Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως ιδιαιτέρως στην Μακεδονία, την Ήπειρο και την Θράκη.

Ακολούθως ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας περί των τελικών στοιχείων της καταγραφής του Φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος διά το έτος 2020, σύμφωνα με τα οποία δαπανήθηκαν 108.711.006,09 ευρώ.

Η Δ.Ι.Σ., αφού ενέκρινε τις υποτροφίες προς Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές για την ακαδημαϊκή περίοδο 2021-2022, απεφάσισε την παράδοση των Συνοδικών Γραμμάτων χορηγήσεως των υποτροφιών σε επίσημη Συνοδική Τελετή, κατά την πρώτη Συνεδρία Αυτής, του μηνός Σεπτεμβρίου. Επίσης εξέφρασε τα συχαρητήριά Της στους υποτρόφους, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους κατά το παρελθόν έτος και κατέθεσαν στο Αρχείο της Συνοδικής Υποεπιτροπής Χορηγήσεως Υποτροφιών αντίγραφο των Διπλωματικών εργασιών τους.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Οι 14 τροποποιήσεις που ζητά η Ιερά Σύνοδος με το υπόμνημα: 

Στην Επιστολή, την οποία υπογράφει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, παρατίθενται οι δεκατέσσερις θέσεις που ζητά η Εκκλησία της Ελλάδος να τροποποιηθούν στο νομοσχέδιο. Μεταξύ αυτών ζητά να μην καταργηθεί το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, να κατοχυρωθούν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων των Προγραμμάτων Σπουδών «Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων» και «Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής», να τεθεί ο τίτλος ΠΡΟΤΥΠΑ σε όλα τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια – Λύκεια, να εξαιρεθεί αυτό της Ξάνθης από τον περιορισμό του ελάχιστου αριθμού μαθητών για εθνικούς λόγους, ενώ τέλος προτείνει η τρίτη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη και όχι στα Ιωάννινα.

Αναλυτικότερα:    

1) Θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει σε πλήρη λειτουργία το συγχωνευόμενο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης καθώς η μέχρι τώρα λειτουργία του έχει αποδείξει την προσφορά του, εξυπηρετείται η ορθή χωροθέτηση των Ακαδημιών, επιβάλλεται όμως και για προφανής εθνικούς λόγους. Τυχόν κατάργηση ή συγχώνευση του Προγράμματος αυτού κανένα λόγο δεν συνιστά, κατά τη γνώμη της Ιεράς Συνόδου, αναβάθμιση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

2) Να κατοχυρωθούν πλήρως τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των αποφοίτων των Προγραμμάτων «Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων» και «Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής», των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών από την έναρξη λειτουργίας τους μέχρι σήμερα.

3) Να διασφαλισθούν πλήρως τα δικαιώματα των μελών του διδακτικού προσωπικού και των υπολοίπων εργαζομένων, τόσο σε Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία που τυχόν συγχωνευθεί με άλλη, όσο και στα δευτερεύοντα Προγράμματα Σπουδών εφόσον αυτά καταργηθούν.

4) Εφόσον οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες παραμείνουν μόνο με ένα Πρόγραμμα Σπουδών, η Ελληνική Πολιτεία να παράσχει εγγυήσεις να παράσχει εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε κατάργηση τους, λόγω συγκεκριμένης Ευρωπαϊκής Συμφωνίας (Μπολόνια 1999).

5) Να τεθεί ο τίτλος «ΠΡΟΤΥΠΑ» στα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια – Λύκεια, ως δηλωτικός της ουσιαστικής αναβαθμίσεως τους.

6) Να εξαιρεθεί το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης στην πρόβλεψη του του άρθρου 4 παρ. 4 περί εξαιρέσεως από τον ελάχιστο αριθμό φοιτώντων μαθητών, για λόγους πρώτιστα εθνικούς, όσο και ποιμαντικούς.

7) Στην περίπτωση 5.στ) του άρθρου 8, όπως και στην περίπτωση 5.ε) του άρθρου 18, προτείνεται, αντί του όρου «εγκόλπωση», ο όρος αποδοχή.

8) Στην παρ.1 του άρθρου 19, να απαλειφθεί το β’ εδάφιο που προβλέπει δυνατότητα για την κάλυψη αναγκών των Προτύπων Εκκλησιαστικών Σχολείων από τις επιχώριες Ιερέας Μητροπόλεις. Οι διοικητικές και λειτουργικές και λοιπές ανάγκες των Ε.Σ. να καλύπτονται σύμφωνα με τα ισχύοντα και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες της της Δημόσιας Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

9) Στο άρθρο 30, επειδή η παράγραφος 3 δεν είναι δυνατόν να παραγραφεί, να επαναδιατυπωθεί, ώστε να μην φαίνεται αντίφαση ως προς τα προηγούμενα, αλλά και συγχρόνως να μην δημιουργούνται νομικά ζητήματα.

10) Στην παρ. 3 του άρθρου 33 προτείνεται η κάλυψη των εξόδων μετακινήσεως, διαμονής και σιτίσεως των εκπαιδευομένων και διδασκόντων να γίνεται από την Ιερά Μητρόπολη στην οποία θα εκπαιδεύονται πρακτικά οι Ιεροσπουδαστές (ιερατική μαθητεία) τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ώστε να μην επιβαρυνθούν μόνο συγκεκριμένες Ιερές Μητροπόλεις και να διαμοιρασθούν τα έξοδα.

11) Στο άρθρο 37, παρ. 1, ως δεύτερο εξεταζόμενο μάθημα των γραπτών εξετάσεων να ορισθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, αντί της «Θεολογίας» όπως αναφέρεται τώρα.

12) Στο άρθρο 45, ένα μέλος της Τριμελούς Εφορείας Λειτουργίας των Σ.Μ.Υ.Κ. να ορίζεται από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

13) Στο άρθρο 48, παρ. 1, να αναφέρεται ρητά ότι οι ανάγκες σιτίσεως και διαμονής των Ιεροσπουδαστών των Σ.Μ.Υ.Κ. βαρύνουν τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, πλην της Σ.Μ.Υ.Κ. της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.

14) Ως προς τον τόπο λειτουργία της τρίτης Σ.Μ.Υ.Κ. (πλην της Ριζαρείου και της Κρήτης), η οποία στο Σχέδιο Νόμου έχει προορισθεί να λειτουργήσει στα Ιωάννινα, η Ιερά Σύνοδος προτείνει την πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία ευρίσκεται στο κέντρο της Βορείου Ελλάδος και θα εξυπηρετήσει όλες τις Ιερές Μητροπόλεις Αυτής.

Διαβάστε περισσότερα – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Η Επιστολή της Ιεράς Συνόδου προς την Υπουργό Παιδείας με τις 14 τροποποιήσεις που ζητά για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση

Κεντρική φωτογραφία – Ραφαήλ Γεωργιάδης Πρακτορείο Ορθοδοξία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων